Κρήτη

Επιφυλάξεις για την τηλεργασία

Επιφυλακτικοί με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης

Με δέσμη 10 διατάξεων καθορίζεται, για πρώτη φορά, το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της τηλεργασίας, σε νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο θεσμός της τηλεργασίας, ο οποίος αναδείχθηκε στην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί μία νέα δυναμική πρόκληση από το μέλλον, στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν η ελληνική αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ωστόσο, καλείται να αξιοποιήσει τη νέα πραγματικότητα και να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα, δημιουργώντας ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ενδεικτικά, βασικές κατευθυντήριες αρχές του πλαισίου αποτελούν:
- Πλήρης σεβασμός των εργασιακών σχέσεων. - Τήρηση ωραρίου από τον εργοδότη. - Σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζομένου. - Κάλυψη του κόστους εξοπλισμού από τον εργοδότη. - Απαγόρευση της χρήσης κάμερας. - Σύστημα ελέγχου τηλεργασίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων. - Δήλωση εργαζομένου και ωραρίου τηλεργασίας στην «ΕΡΓΑΝΗ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό το μεγάλο βήμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ολοκληρώνεται με την ίδρυση αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου Τηλεργασίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων της συμφωνίας για τηλεργασία και των μέτρων για την ασφάλεια και υγεία του τηλεργαζομένου.

Επιφυλακτικοί  με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης μιλώντας στο Ράδιο 98.4.

Για ανασφάλεια, σύγχυση και κατευθυντήριες γραμμές που δεν θα προστατεύουν τους εργαζόμενους μιλά ο Στέλιος Βοργιάς, Πρόεδρος του ΕΚΗ.

Στις συνέπειες και στην προσωπική μας ζωή, εκτός αυτών στον εργασιακό μας βίο, αναφέρεται ο πρόεδρος από το Λασίθι Μανόλης Πεπόνης.

Βλέποντας και κάνοντας θα είναι το πλαίσιο που συζητείται. Φοβάμαι τις απώλειες που θα έχουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνει ο Γιώργος Λιολάκης από το Ρέθυμνο.

Τον προβληματισμό του για το ποιος θα ελέγχει αν τηρούνται οι κατευθυντήριες γραμμές από  τους εργοδότες, εξέφρασε ο Γιάννης Μανολικάκης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια