Κρήτη

Το θέμα του ΦΠΑ των επιχειρήσεων εστίασης στη Βουλή

Επιστολή των Σωματείων Εστίασης Κρήτης στη βουλή

Αναφορικά με το συντελεστή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις εστίασεις, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβαση έθιξαν το ζήτημα στη Βουλή καθώς και την επιστολή των Σωματείων Εστίασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«O συντελεστής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις εστίασης που φιλοξενούν κοινωνική εκδήλωση, θίγεται σε κοινοβουλευτική παρέμβαση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Την επιστολή των Σωματείων: α) Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Κοινωνικής Εστίασης Δυτικής Κρήτης, β) Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου και γ) Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Κοινωνικής Εστίασης Δυτικής Κρήτης, κατέθεσαν αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταικούρα, να δώσει σαφή απάντηση σε σχετικό με τον εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς αποτελεί ερώτημα των σωματείων που εκπροσωπούν δεκάδες επιχειρήσεις στον κλάδο της μαζικής εστίασης.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται και στην επιστολή, ιδίως στην Κρήτη, λειτουργούν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά κέντρα φιλοξενίας κοινωνικών εκδηλώσεων, η κύρια επιχειρηματική δραστηριοποίηση των οποίων έγκειται στην παροχή υπηρεσιών εστίασης για κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στην πλειοψηφία μάλιστα των περιπτώσεων, οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν μόνο επ’ ευκαιρία φιλοξενίας μιας τέτοιας κοινωνικής εκδήλωσης, ενώ η μειοψηφία αυτών λειτουργεί και για ελάχιστες περαιτέρω ημέρες ανά διαχειριστικό έτος φιλοξενώντας πραγματικό καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα.

Οι βουλευτές αναφερόμενοι στις διάφορες διατάξεις, εγκύκλιους, γνωμοδοτήσεις επί της φορολογίας των επιχειρήσεων και παρουσιάζοντας λεπτομερώς το είδος των εν λόγω επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, καθώς και της φύσεως των υπηρεσιών και των ειδικότερων χαρακτηριστικών αυτών, καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει άμεσα την επιστολή του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα ζητούν από τον Υπουργό να δώσει διευκρινήσεις για το ποιος είναι ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχει επιχείρηση μαζικής εστίασης ή κέντρου διασκέδασης όταν φιλοξενεί έναντι αμοιβής κοινωνική εκδήλωση, γάμου ή βάφτισης, παρέχοντας αποκλειστικά στους προσκεκλημένους του αντισυμβαλλόμενου τις υπηρεσίες μαζικής εστίασης, χωρίς ταυτόχρονα να προσφέρει η ίδια ή συστεγαζόμενη ή συνεργαζόμενη επιχείρηση υπηρεσίες θεάματος ή και καλλιτεχνικού κυρίως μουσικού προγράμματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια