Πήρε τα πάνω της η τιμή του ελαιολάδου

Κρήτη
Πήρε τα πάνω της η τιμή του ελαιολάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακριβότερα κατά 3% πούλησαν οι παραγωγοί το λάδι τους τον Μάιο

Μια μικρή άνοδο της τάξεως του 3%, φέρνοντας μετά από πολλούς μήνες μηνύματα αισιοδοξίας, είχε η τιμή παραγωγού το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, στην Ελλάδα, τον Μάιο, η μέση τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με τον Απρίλιο. Βέβαια, παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (-19%), αλλά φαίνεται κάτι να αλλάζει στην ελληνική αγορά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, οι τιμές στην Ελλάδα για το έξτρα παρθένο έχουν ξεκολλήσει από τα 2 ευρώ και έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα άνω των 2,10 ευρώ το κιλό. Επίσης, σε πρόσφατο διαγωνισμό που έκανε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου δόθηκε προσφορά στα 2,26 ευρώ το κιλό. Άνοδο προς τα πάνω είχε και το ιταλικό ελαιόλαδο, με τις τιμές παραγωγού να αυξάνονται σε ποσοστό 2%, κάτι έρχεται να προστεθεί στη θετική εικόνα της αγοράς. Αντίθετα, οι Ισπανοί, επηρεασμένοι και από τους δασμούς που τους έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, κινήθηκαν προς τα κάτω οι τιμές σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό -2%.

Αισιόδοξες προβλέψεις

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξη εικόνα για το εγγύς μέλλον της ευρωπαϊκής παραγωγής και αγοράς ελαιολάδου συνθέτουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της έκθεση:

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η ευρωπαϊκή παραγωγή του ελαιολάδου προβλέπεται ότι μπορεί να αγγίξει τους 2,3 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα αυξημένη κατά 20% σε σχέση με αυτήν της προηγούμενης καλλιεργητικής σεζόν. Η εκτιμώμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ισπανική συγκομιδή, αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων της άνοιξης που ευνόησαν την ανθοφορία.

Η ισπανική παραγωγή φαίνεται ότι θα αντισταθμίσει και με το παραπάνω το έλλειμμα τόσο της ελληνικής όσο και της ιταλικής παραγωγής, οι οποίες αναμένονται ζημιωμένες από τον καύσωνα και την ξηρασία αντίστοιχα. Στα ίδια περίπου επίπεδα αναμένεται να διατηρηθεί η παραγωγή της Πορτογαλίας.

Η επίδραση του κορωνοϊού

Μάλιστα, φαίνεται τελικά πως τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας λειτούργησαν θετικά τόσο στις λιανικές πωλήσεις ελαιολάδου (ιδίως στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες) όσο και στη χρήση ελαιολάδου στη βιομηχανία τροφίμων (για παράδειγμα στα κονσερβοποιημένα προϊόντα). Η συνολική κατανάλωση ελαιολάδου στην Ε.Ε. παρουσιάζεται αυξημένη κατά 6%.

Κατά 10% αυξημένες οι εξαγωγές

Πάντως, ανοδική πορεία είχαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς αυξήθηκαν κατά 10%, παρόλο που υπήρξε πτώση κατά 24% της συνολικής τους αξίας κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Μαρτίου. Ειδικά στη Βραζιλία οι εξαγωγές αυξήθηκαν 41%, στην Αυστραλία 32%, στον Καναδά 23%, στην Ιαπωνία 7% και στις ΗΠΑ 3%.

Η έρευνα τονίζει ότι η ζήτηση, τόσο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένει μεγάλη και θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων κατά 609.000 τόνους μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Την ώρα που διαπιστώνεται μείωση των συνολικών ελληνικών εξαγωγών για τον Μάϊο και μάλιστα κατά 32,7%, αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφουν οι εξαγωγές της κατηγορίας Ελαιόλαδο (λίπη και έλαια) με +11,1%. Ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, είναι η σταθερότητα των εξαγωγών των Τροφίμων & Ζώων Ζώντων (-0,2%).

Η ίδια τάση επιβεβαιώνεται για ολόκληρο το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020. Συνολικά οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 12.165,8 εκατ. ευρώ, έναντι 14.058,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 1.892,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 13,5%. Αντίθετα, τα τρόφιμα στο α’ πεντάμηνο ενίσχυσαν την εξαγωγική τους επίδοση κατά 196,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10,2%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 2.117,1 εκατ. Πρωταγωνιστούν τα λίπη και έλαια, τα οποία σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 79,0 εκατ. ευρώ, δηλαδή 43,6%.

Περιέργως, όσοι είναι αρμόδιοι για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας συνεχίζουν να υποτιμούν τη βαρύτητα του αγροδιατροφικού τομέα - και της ελαιοκομίας ειδικότερα - επιμένοντας μονομερώς στην επονομαζόμενη “βαριά βιομηχανία”, δηλαδή τον τουρισμό, και σε κάποιες συχνά ασαφείς “καινοτομίες”.

Εξαγωγές στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι αμερικανικοί δασμοί καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εύρεσης λύσεων, όπως η πώληση χύμα ελαιολάδων και η μετέπειτα τυποποίησή τους στη χώρα εισαγωγής (ΗΠΑ), ενώ όλο και αυξάνονται οι ισπανικές επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης στην Αμερική.

Κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Μαρτίου, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου (εισαγωγή τυνησιακού ελαιολάδου στην Ισπανία, προκειμένου να το τυποποιήσουν και να το εξάγουν στις ΗΠΑ με το καθεστώς της ΤΡΑ) αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ αν ακολουθήσουν την ίδια πορεία, αναμένεται να φτάσουν το ποσό των 200.000 τόνων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News