Καιρός: Προσοχή – Θυελλώδεις βοριάδες στην Κρήτη

Κρήτη
Καιρός: Προσοχή – Θυελλώδεις βοριάδες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διήμερο με "πρωταγωνιστές" τους ισχυρούς ανέμους

Πολύ ενισχυμένοι  άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο και στην Κρήτη το διήμερο 13-14 Ιουλίου, ανεβάζοντας σημαντικά τον δείκτη επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει ο κ Κ. Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,meteo.gr οι δύο χάρτες που ακολουθούν δίνουν τις περιοχές όπου προβλεπόμενες μέγιστες εντάσεις του ανέμου για τη Δευτέρα 13/07 και την Τρίτη 14/07 θα ξεπεράσουν τα 7 Μποφόρ (60 km/h), τοπικά στη νότια Κρήτη αλλά και στα ανατολικά του νησιού.

Οι τιμές αυτές αφορούν τον μέσο άνεμο, ενώ αναμένονται τοπικά ριπές που θα ξεπεράσουν τα 90 km/h.

Δελτίο καιρού για Δευτέρα 13/7

Καλός και ζεστός καιρός σε ολόκληρη τη χώρα. Όμβροι και σποραδικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Εκ νέου ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο με εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 8 μποφόρ. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Τις θερμές ώρες της ημέρας οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά κατά τόπους θα αυξηθούν δίνοντας όμβρους και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στον ορεινό άξονα της Πίνδου και στα βόρεια ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 32, στην Ήπειρο από 16 έως 36 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 16 έως 35, στα δυτικά ηπειρωτικά και στη Νότια Πελοπόννησο από 17 έως 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 16 έως 33 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 33 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 30 βαθμούς, αλλά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Ρόδο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 34 και 37 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στα βορειοδυτικά πελάγη και στο Καρπάθιο πέλαγος 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα βόρεια πελάγη 6 με 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς.

Ηράκλειο: Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Κρήτη.

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Κρήτης είναι κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Μάλιστα, υπενθυμίζεται στους πολίτες η απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων από ώρα 00:00 έως και 24:00, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

«Παρακαλούνται οι πολίτες να σεβαστούν τις απαγορεύσεις και τις υποδείξεις των Αρχών. Είναι καθήκον όλων η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε και να το παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές», καταλήγει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης.

Δείτε εδώ την εξέλιξη του καιρού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News