Πανελλήνιες 2020: Οι Κρητικοί μαθητές που ξεχώρισαν

Κρήτη
Πανελλήνιες 2020: Οι Κρητικοί μαθητές που ξεχώρισαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το “μυστικό” της επιτυχίας τους μιλούν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” υποψήφιοι των πανελλαδικών που με τις υψηλές βαθμολογίες τους εξασφάλισαν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Δάκρυα συγκίνησης και χαμόγελα τεράστιας ανακούφισης για τους αριστεύσαντες στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις επιφύλασσε η χθεσινή ημέρα: Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σηματοδότησε ουσιαστικά για τους τελειόφοιτους μαθητές το... πέρασμα από τη μαθητική στη φοιτητική ζωή και την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού κεφαλαίου της ζωής τους.

Ειδικά τη φετινή χρονιά, με την πρωτόγνωρη κατάσταση που βίωσε η κοινωνία λόγω του COVID-19 και της καραντίνας, οι μαθητές που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις πέρασαν αρκετά ψυχοφθόρες στιγμές. Ωστόσο, όπως λέγεται, κάθε εμπόδιο είναι για καλό. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” σάς παρουσιάζει τους διαγωνιζόμενους, οι οποίοι θριάμβευσαν στην πρώτη πολύ σημαντική “μάχη” της ζωής τους και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία στα φοιτητικά έδρανα!

Ιωάννης Χριστοδουλάκης

«Ήμουν στο 3ο πεδίο σπουδών Υγείας. Θέλω να σπουδάσω Ιατρική. Ακόμη, ωστόσο, δεν έχω καταλήξει στην πόλη που θέλω να σπουδάσω. Προς το παρόν είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος. Θεωρώ ότι η φετινή χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη για όσους δίναμε πανελλαδικές, εξαιτίας - και - της καραντίνας. Ωστόσο, σίγουρα δεν ήταν μια τόσο τρομακτική εμπειρία όσο την είχαν παρουσιάσει κάποιοι. Εγώ έχω να πω στα παιδιά που θα δώσουν του χρόνου να απολαύσουν τη συγκεκριμένη περίοδο σαν να ’ναι μια τελείως διαφορετική εμπειρία και φυσικά τους συμβουλεύω να μη χάσουν την προσωπική και κοινωνική τους ζωή, αφού οι πανελλαδικές δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας».

11ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (18.600 μόρια)

Μυρτώ Λενακάκη

«Ήμουν στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών και η πρώτη μου επιλογή είναι η Νομική Σχολή. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί με τα μόρια που συγκέντρωσα έχω τη δυνατότητα να μπω σε όποια από τις τρεις Νομικές σχολές θέλω. Είμαι ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή. Σίγουρα είμαι ικανοποιημένη από την προσπάθειά μου, αφού πέτυχα τον στόχο μου. Ουσιαστικά έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο το οποίο είχα από το Γυμνάσιο. Οπότε αισθάνομαι ανακούφιση, αλλά και υπερηφάνεια για τον εαυτό μου, καθώς νιώθω ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Θέλω να πω ότι στα αποτελέσματά μου ήταν σημαντική και η συμβολή του σχολείου μου. Για να πετύχεις χρειάζεται προσωπική προσπάθεια, επιμονή, υπομονή και φυσικά θυσίες...».

4ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (18.375 μόρια)

Ειρήνη Άννα Χαλκιαδάκη

«Ήμουν στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής και συγκέντρωσα 17.925 μόρια. Νιώθω πολύ χαρούμενη, αφού ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Η αλήθεια είναι ότι πάνω-κάτω περίμενα τα αποτελέσματα αυτά, έτσι όπως τα είχαμε υπολογίσει με τους καθηγητές μου. Σκέφτομαι να σπουδάσω Διοίκηση Επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στο ΠΑ.ΜΑΚ. Στα παιδιά που θα δώσουν του χρόνου πανελλαδικές θέλω να πω να προσπαθήσουν και να επιμείνουν μέχρι τέλους, παρά τις δυσκολίες. Εμείς που δώσαμε φέτος εξετάσεις είχαμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερες καταστάσεις. Ωστόσο, πρέπει να επιμένεις και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Όσον αφορά στο άγχος, ο καθένας μας το διαχειρίζεται διαφορετικά. Σίγουρα είναι πιο εύκολο όταν έχεις τη στήριξη του στενού σου περιβάλλοντος και των καθηγητών σου».

11ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (17.925 μόρια)

Γιώργος Απλαδάς

«Φέτος έδινα δεύτερη φορά πανελλαδικές. Πέρυσι είχα περάσει στο Χημικό, ωστόσο, επειδή πάντα ήθελα να σπουδάσω Ιατρική, έδωσα ξανά φέτος εξετάσεις. Με τα μόρια που συγκέντρωσα, έχω αρχίσει να σκέφτομαι και άλλες σχολές, όπως είναι για παράδειγμα η Φαρμακευτική. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχα αγχωθεί, ωστόσο το πρωί (σ.σ. χθες) είχα πολύ άγχος. Τα αποτελέσματα δε μου άρεσαν τόσο. Θα έλεγα στα παιδιά που θα δώσουν του χρόνου να μην αγχώνονται, γιατί το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος. Έτσι κι αλλιώς δε γίνεται να το αποφύγουμε, οπότε καλό θα είναι να το “χρησιμοποιούμε” δημιουργικά».

4ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (17.864 μόρια)

Θάνος Καζγκούτης

«Πρώτη μου επιλογή είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων-Μηχανικών Υπολογιστών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθειά μου και περίμενα πάνω-κάτω αυτά τα αποτελέσματα. Πλέον νιώθω ανακουφισμένος, αν και πριν βγουν τα αποτελέσματα το άγχος επανήλθε... Για να πετύχεις, πρέπει να έχεις φυσικά διαβάσει αρκετά καλά και να έχεις προσπαθήσει να αποβάλεις το άγχος: Έτσι κι αλλιώς, όσο και να γράψει κάποιος, σίγουρα θα περάσει σε κάποια σχολή».

4ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (17.850 μόρια)

Αγγέλα Αξιώτη

«Ήμουν στο 1ο πεδίο και συγκέντρωσα 17.475 μόρια. Η πρώτη μου επιλογή είναι Ψυχολογία στο Ρέθυμνο. Από εκεί και πέρα, θα επέλεγα Κοινωνιολογία και Κοινωνική Εργασία. Νιώθω μεγάλη ανακούφιση, καθώς η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη. Ωστόσο, με πολύ διάβασμα, με επιμονή και υπομονή, μπορείς να τα καταφέρεις. Γενικά, εάν έχεις σωστό πρόγραμμα και πιστέψεις στον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου, μπορείς να κυνηγήσεις το όνειρό σου και στο τέλος να το κάνεις πραγματικότητα!».

7ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (17.475 μόρια)

Γιώργος Συγγελάκης

«Ήμουνα στο 2ο πεδίο και έδωσα Μαθηματικά. Η πρώτη μου επιλογή είναι το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο. Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια που έκανα όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί η προετοιμασία για τις πανελλαδικές δεν ξεκινά ένα χρόνο πριν τις εξετάσεις, αλλά τουλάχιστον από το Γυμνάσιο... Πρόκειται για δύσκολη διαδικασία τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για τους γονείς τους. Η Γ’ Λυκείου είναι ουσιαστικά το τελευταίο στάδιο μιας μακρόχρονης διαδικασίας. Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια των εξετάσεων να είσαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Αυτό είναι πρωτεύον!».

3ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (17.375 μόρια)

Βάσω Τσαγκαράκη

«Ήμουν στο 1ο πεδίο και συγκέντρωσα 17.350 μόρια. Θέλω να σπουδάσω Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή. Όλες τις προηγούμενες ημέρες είχα πολύ άγχος, ωστόσο πλέον είμαι πολύ χαρούμενη. Σίγουρα άξιζε τον κόπο, πάντως. Θα ήθελα να συμβουλεύσω τα παιδιά που θα δώσουν του χρόνου πανελλαδικές να μην αγχώνονται τόσο. Κι εγώ αγχωνόμουν πολύ, αλλά δε βοηθάει πουθενά. Σημασία έχει να έχεις πρόγραμμα και να είσαι χαλαρός. Έτσι θα πετύχεις τον στόχο που έχεις θέσει».

11ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (17.350 μόρια)

Ζαχαρίας Ξυδάκης

«Έβγαλα 18.325 μόρια. Με αυτά τα μόρια, περνάω στη σχολή προτίμησής μου που είναι είτε το Τμήμα Βιολογίας είτε Ιατρική Σχολή. Ανέμενα πιο χαμηλά. Νιώθω πολλή χαρά και ενθουσιασμό που κατάφερα και πέτυχα τον στόχο μου. Τώρα, όσον αφορά το μυστικό της επιτυχίας μου, είναι το συστηματικό διάβασμα κι οι καλοί καθηγητές. Επίσης, το διάβασμα πρέπει να είναι στοχευμένο, με την έννοια πως πρέπει να είσαι επικεντρωμένος και να εστιάζεις συνεχώς στον στόχο σου. Εύχομαι καλό καλοκαίρι σε όλους».

Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου (18.325 μόρια)

Νίκος Σερπετσιδάκης

«Ήμουν στο τρίτο πεδίο. Η αλήθεια είναι πως φέτος τα θέματα ήταν αρκετά απαιτητικά και δύσκολα στο συγκεκριμένο πεδίο. Εγώ ήθελα Ιατρική και Οδοντιατρική και στόχευα σε παραπάνω μόρια. Έχω ένα +8% επιπλέον, πράγμα που μου δίνει τη δυνατότητα, παρά τα 17.450 μόρια που έβγαλα, να τις διεκδικήσω. Πλέον, οι πανελλαδικές εξετάσεις τελείωσαν και το άγχος έλαβε τέλος. Ηρέμησα και ευελπιστώ να έχω καλά αποτελέσματα. Για να πετύχει ένας μαθητής, πρέπει να έχει στόχους, να έχει πρόγραμμα και να μην επαναπαύεται».

2ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (17.450 μόρια)

Λευτέρης Ανυφαντάκης

«Είμαι παρά πολύ χαρούμενος για τα αποτελέσματα που έβγαλα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η αλήθεια είναι ότι μόνο ενθουσιασμό μπορεί κάποιος να νιώσει όταν βλέπει πως οι κόποι του ανταμείφθηκαν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς το διάβασμα ήταν συστηματικό. Μέσα σε αυτό το διάβασμα υπήρξε η απαιτούμενη οργάνωση και μεθοδικότητα. Το αποτέλεσμα με έκανε να αισθανθώ χαρούμενος για τον εαυτό μου. Τώρα επιθυμώ να μπω στα Σώματα Ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα στην Αστυνομία ή την Πυροσβεστική. Εύχομαι να πάνε καλά όλα και για τα άλλα παιδιά».

6ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (18.125 μόρια)

Βλατάς Μάνος

«Η αλήθεια είναι ότι είχα τρομερό άγχος. Και σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να βγάλω τόσα μόρια. Βέβαια, σε αυτό μεγάλο βαθμό έπαιξε και το γεγονός πως στο 4ο πεδίο τα θέματα ήταν βατά. Άγχος υπήρχε. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος για την απόδοσή μου. Σίγουρα είχα βάλει μικρότερο πήχη. Τώρα με τα συγκεκριμένα μόρια θα επιδιώξω μια σχολή με υψηλότερη βαθμολογία. Ο στόχος μου βέβαια είναι να μπω σε μια Οικονομική σχολή. Από εκεί και πέρα, το “μυστικό” της επιτυχίας είναι διάβασμα και να πιστεύεις στον εαυτό σου».

Γενικό Λύκειο Γαζίου (16.750 μόρια)

Χριστίνα Γιαννακάκη

«Ήμουν στο 1ο πεδίο. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχω καταλήξει στην πρώτη μου επιλογή. Βρίσκομαι ανάμεσα σε Νομική και Ψυχολογία. Ακόμη το ψάχνω... Σίγουρα αισθάνομαι μεγάλη χαρά, αλλά και ανακούφιση. Τα αποτελέσματα αυτά δεν τα περίμενα, οπότε είμαι πολύ ικανοποιημένη. Στους μαθητές που θα δώσουν του χρόνου πανελλαδικές εξετάσεις έχω να πω ότι πρέπει να είναι υπομονετικοί. Είναι μια προσπάθεια που αξίζει να την κάνουν. Αξίζει να το προσπαθήσουν... Κι ακόμη κι αν δεν το καταφέρουν, μπορούν να προσπαθήσουν ξανά, ή να κάνουν κάτι άλλο, διαφορετικό!».

ΓΕ.Λ. Καστελίου Πεδιάδος (18.000 μόρια)

Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος  

«Νιώθω μεγάλη ανακούφιση και φυσικά πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Θέλω να σπουδάσω Επιστήμη Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο, και συγκέντρωσα 18.000 μόρια. Σίγουρα το άγχος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Για να πετύχεις στον στόχο σου, χρειάζεται σίγουρα πολλή δουλειά και φυσικά στήριξη από τους γονείς και εν γένει από το περιβάλλον σου».

4ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου (18.000 μόρια)

Ρεθεμιωτάκη Αναστασία

«Χαίρομαι που οι κόποι μιας χρονιάς έβγαλαν καρπούς. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι απτό σε καθέναν που διάβαζε. Το διάβασμα είναι προϋπόθεση για να πετύχεις. Αλλά δεν είναι η μοναδική. Ο μαθητής πρέπει να έχει ηρεμία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και να μη θεωρεί καμία πληροφορία ή γνώση ως ασήμαντη. Εγώ προσωπικά άκουγα ό,τι μου έλεγαν οι καθηγητές μου και το αποτέλεσμα είναι να ανταμειφθώ. Οφείλω πολλά στους καθηγητές και στην οικογένειά μου. Ο στόχος μου είναι να περάσω στη Νομική Σχολή Αθηνών και πιστεύω πως θα τα καταφέρω. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά που προσπάθησαν να ανταμειφθούν».

11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, 18.600 μόρια

Γιώργος Μάριος Καλομοίρης

«Ήμουν φοβισμένος αρχικά. Αλλά με την ανακοίνωση των βάσεων ένιωσα ανακούφιση. Πλέον, έχω αρχίσει να πιστεύω πως ο στόχος μου, που δεν είναι άλλος από το να εισαχθώ στο Τμήμα Ψυχολογίας, θα επιτευχθεί. Ωστόσο, έπρεπε να υπάρξουν θυσίες. Συγκεκριμένα, έπρεπε να τηρώ ευλαβικά το πρόγραμμά μου. Ελάχιστες φορές δεν το τήρησα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν είχα ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μου. Και ίσως αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους. Το να μπεις στη σχολή προτίμησής σου απαιτεί θυσίες, αλλά πρέπει να έχεις και χρόνο για τον εαυτό σου».

11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, 18.200 μόρια

Μωυσής Αμπουσαχίν

«Ένιωσα χαρά και ανακούφιση. Η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα. Περίμενα χαμηλότερη βαθμολογία. Αλλά τελικά κατάφερα και έβγαλα ένα αρκετά υψηλό αριθμό μορίων, και πλέον βλέπω πως ο στόχος μου θα πραγματοποιηθεί. Σκέφτομαι την Ιατρική Σχολή Ηρακλείου. Τώρα, όσον αφορά το μυστικό της επιτυχίας, είναι ένας συγκερασμός πολλών παραγόντων. Απαιτείται μεθοδικότητα, οργάνωση και πρόγραμμα. Το διάβασμα πρέπει να είναι επαρκές και ο μαθητής οφείλει να μην έχει απορίες. Προσωπικά, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και να μην παραιτούνται από τους στόχους τους».

Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, 18.925 μόρια

Μάνος Τρούλης

«Είμαι ευχαριστημένος από την απόδοσή μου. Έπρεπε να βάλω τον καλύτερό μου εαυτό και αυτό έπραξα. Η φετινή κατάσταση ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη. Υπήρχε άγχος και λόγω της πανδημίας και η ψυχολογική πίεση ήταν έντονη. Αυτό έκανε δυσκολότερη τη θέση πολλών μαθητών και υποψηφίων. Τέλος καλό, όλα καλά, όμως. Βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία και επιθυμώ να περάσω στη Σχολή Επιστημών Πληροφορικής στο Ηράκλειο. Σε κάθε περίπτωση, είμαι ευχαριστημένος με την απόδοσή μου. Συνεπές διάβασμα και αφοσίωση είναι το μυστικό της επιτυχίας».

11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, 17.400 μόρια

Γιώργος Φακίδης

«Εξεπλάγην ευχάριστα. Πίστευα πως θα πήγαινα λίγο χαμηλότερα, αλλά τελικά έγραψα παραπάνω απ’ όσο περίμενα. Πλέον, ο στόχος μου είναι να εισαχθώ στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τώρα, όσον αφορά το μυστικό της επιτυχίας, πρέπει να μην υπάρχει άγχος. Το άγχος διαβρώνει τον άνθρωπο. Και σίγουρα ο προσωπικός κόπος παίζει μεγάλη σημασία. Και, όταν εννοώ προσωπικός κόπος, εννοώ διάβασμα και όρεξη για μελέτη. Αυτά είναι τα συστατικά της επιτυχίας. Επίσης, πρέπει να υπάρχει χώρος και για καμία βόλτα».

1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, 18.125 μόρια

Αθηνά Λαγούδη

«Είμαι χαρούμενη και ενθουσιασμένη συνάμα. Πρώτη μου προτεραιότητα είναι η Νομική Σχολή, ενώ στο μηχανογραφικό μου θα βάλω και τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και τα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης. Το πρόγραμμα ήταν μέσα στην καθημερινότητά μου. Ακόμη και την περίοδο της καραντίνας είχα πρόγραμμα. Όλα χρειάζονται. Ακόμη και μια βόλτα βοηθάει. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες εγώ τις περιόρισα δραματικά. Ήθελα να αφοσιωθώ στο διάβασμα, με αποτέλεσμα καθημερινά να διαβάζω 8 ώρες. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι πανελλαδικές εξετάσεις χρειάζονται θυσίες προσωπικές».

1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, 17.250 μόρια

Ανδρέας Καργιαντουλάκης

«Ένα δύσκολο ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Ύστερα από δύο χρόνια δύσκολου διαβάσματος, πιστεύω πως οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Την πρώτη χρονιά, ο βαθμός μου δεν ανταποκρινόταν στο διάβασμα που είχα κάνει. Και αυτό είναι ένα μήνυμα απέναντι σε όσους απέτυχαν την πρώτη χρονιά να γράψουν καλά. Οφείλουν να ξαναδώσουν και να μην παρακολουθήσουν μια σχολή που δε τους αρέσει. Με τα μόρια που έβγαλα, σκέφτομαι την Ιατρική, την Οδοντιατρική και τη Φαρμακευτική. Όσον αφορά στη συνταγή της επιτυχίας, πρέπει να πω πως είναι πολλά τα συστατικά: Είναι ο στόχος, η επιμονή, οι θυσίες, το θεωρητικό υπόβαθρο και η διαύγεια».

3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, 18.050 μόρια

Κατερίνα Μαυρογιάννη

«Αισθάνθηκα χαρά και συγκίνηση που κατάφερα και έβγαλα αυτά τα μόρια. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Σίγουρα χρειάστηκε να θυσιάσω πολλά για να καταφέρω να βγάλω αυτά τα μόρια. Το διάβασμα είχε γίνει μόνιμη συνήθειά μου, ενώ το μυστικό της επιτυχίας είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Χρειάζεται διαχείριση του άγχους, οργανωμένο και συστηματικό διάβασμα, και να υπάρχει υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον. Εγώ την είχα. Και είναι πολύ βασική εάν θέλεις να βγάλεις έναν υψηλό μέσο όρο. Πλέον στόχος μου είναι να μπω στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό του Ρεθύμνου».

6ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, 18.900 μόρια

Ελευθερία Αρβανίτη

«Είμαι χαρούμενη και ικανοποιημένη που έβγαλα τόσα μόρια. Περνάω εκεί που θέλω. Ήθελα να περάσω σε κάποιο τμήμα Φιλολογίας και τώρα βλέπω πως ο στόχος είναι απτός. Περνάω στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αυτό είναι ένα γεγονός που με κάνει ενθουσιασμένη. Ο στόχος μου ήταν εξαρχής αυτός. Όσον αφορά στο μυστικό της επιτυχίας, δεν ξέρω εάν υπάρχει. Ο μαθητής πρέπει να έχει έναν στόχο και, αφού τον βάλει, έπειτα θα έρθει η ψυχραιμία, η ήρεμη σκέψη και η όρεξη για διάβασμα. Όλα εξαρτώνται από τον στόχο που θέτει ο καθένας και η καθεμία».

5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, 17.075 μόρια

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News