Νομοσχέδιο για συναθροίσεις: «Έρχεται να “νεκραναστήσει” νόμο της Χούντας»

Κρήτη
Νομοσχέδιο για συναθροίσεις: «Έρχεται να “νεκραναστήσει” νόμο της Χούντας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνδικαλιστές προειδοποιούν ότι "θα μείνει στα χαρτιά"

Μπορεί το νομοσχέδιο περί συναθροίσεων και συνδικαλισμού να ψηφίστηκε χθες το βράδυ, όμως οι συνδικαλιστές δηλώνουν πεπεισμένοι πως αυτός πλέον ο νόμος θα ανατραπεί στην πράξη, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν νόμο που έρχεται να “νεκραναστήσει” νόμο της Χούντας, ενώ οι δυνάμεις των αριστερών συνδικαλιστικών παρατάξεων κάνουν και έναν παραλληλισμό με το “ιδώνυμο” του Ελευθέριου Βενιζέλου, που περιόριζε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Χθες, τόσο στο Ηράκλειο όσο και σε πολλές ελληνικές πόλεις, συνδικαλιστικοί φορείς προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, καλώντας έστω και την ύστατη στιγμή την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο, κάτι βέβαια που δεν έγινε, αφού έχει πλέον ψηφιστεί τόσο από τη Ν.Δ. όσο και απ’ το ΚΙΝ.ΑΛ.!

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δίνεται το δικαίωμα της απαγόρευσης της δημόσιας συνάθροισης από την αρμόδια Αρχή με κριτήρια που μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν, όπως αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Δίνεται επίσης στην Αστυνομία το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση τον εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων.

Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας στερήσει την ελευθερία μας και να περιορίζει την ελευθερία του ατόμου, το δικαίωμα του “συνέρχεσθαι” και “συνεταιρίζεσθαι”, το δικαίωμα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, που όλα αυτά κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες ανθρώπων, ώστε σήμερα να μπορούμε όλοι μαζί ενωμένοι και συναδελφωμένοι να διεκδικούμε τα αυτονόητα, το δικαίωμα στην εργασία, με αξιοπρεπείς μισθούς, το δικαίωμα της ασφάλισης, το δικαίωμα του σεβασμού και το δικαίωμα στην ελευθερία του ατόμου».

«Θα ανατραπεί στην πράξη»

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ξεκαθάρισε: «Ο νέος νόμος θα ακυρωθεί στην πράξη. Είναι δυνατόν; Πάλι θα βγαίνουμε μπροστά. Το γεγονός ότι θα απειλούμαστε εμείς ως νόμιμοι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν πρόκειται να μας τρομάξει. Εννοείται ότι θα βγαίνουμε μπροστά. Άμα θέλουν να μας βάλουν φυλακή, ας μας βάλουν...».

«Δε θα μας σταματήσουν»

Με σκληρή γλώσσα μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, όμως, χθες και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιάννης Γωνιανάκης. «Εμείς λέμε πως αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Χρόνια τώρα επιχειρεί το μεγάλο κεφάλαιο να βάλει “στον γύψο” τους αγώνες των εργαζομένων και δεν τα καταφέρνει. Και επειδή βλέπουν μπροστά τους με αφορμή και την πανδημία την επερχόμενη κρίση, θέλουν ουσιαστικά να τρομοκρατήσουν το εργατικό κίνημα, κάτι που δε θα περάσει. Ουσιαστικά είναι ένα νομοσχέδιο χουντικής έμπνευσης. Το σύνολο των διατάξεων που εμπεριέχει αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει το “οπλοστάσιο” του κρατικού μηχανισμού και να βάλει τον εισαγγελέα, τον δικαστικό ή τον αστυνομικό να κρίνουν εάν θα γίνονται αγώνες. Κι εδώ έχει ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν προηγούμενη κυβέρνηση, λόγω του νόμου για την απεργία στο “50 συν 1”. Και συν τοις άλλοις πέρασε σαν “ιδιώνυμο” η κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς. Κι έρχεται η Ν.Δ. και συνεχίζει κάνοντας πράξη τις επιταγές του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων - κάτι που δε θα αφήσουμε να περάσει...».

Η σύγκρουση στη Βουλή

«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin. Αφαιρώντας, μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στον δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Ας μη φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να τη θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κ. Γεννηματά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και έκανε λόγο για χουντικά διατάγματα που περιστέλλουν την ίδια τη Δημοκρατία.

«Οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971. Πρόκειται για μια αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δε διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη; Ή μήπως αυτή η σπουδή σας - και μάλιστα να το φέρετε κατακαλόκαιρο - καλύπτει κάποιο φόβο για τις εξελίξεις και για τις ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από φθινόπωρο;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το γνωρίζουν όλοι», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «ότι η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πάρα πολύ βαθιάς ύφεσης. Και χρειάζεται σχέδιο η χώρα, όραμα και ηγεσία ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της. Όχι αυταρχισμό, καταστολή και προπαγάνδα, από τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα μέσα ενημέρωσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News