Γνωστός κρατούμενος πίσω από τα 300 γρ. ηρωίνης

Κρήτη
Γνωστός κρατούμενος πίσω από τα 300 γρ. ηρωίνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις φυλακές φέρεται να «κινούσε τα νήματα» για την εισαγωγή του «λευκού θανάτου»

Έγκλειστος σωφρονιστικού καταστήματος, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε ουκ ολίγες σοβαρές υποθέσεις που σχετίζονται με ναρκωτικά, φέρεται να “κινούσε τα νήματα” σε υπόθεση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης, που εξιχνιάστηκε πριν από μερικές ημέρες από την τοπική ΕΛ.ΑΣ., στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Πρόκειται για την υπόθεση με τα περίπου 300 γραμμάρια “λευκού θανάτου” που είχε έρθει στο “φως” της δημοσιότητας, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με τη σύλληψη δύο ημεδαπών ηλικίας περίπου 40 ετών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εν λόγω ποσότητα φέρεται να εισήχθη στην Ελλάδα και την Κρήτη από τη... γειτονική Βουλγαρία και επρόκειτο να... “διαμοιραστεί” στην τοπική “αγορά” των τοξικομανών.

Ωστόσο, η μεθοδική και στοχευμένη έρευνα των στελεχών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα στη “μάχη” για την πάταξη του φαινομένου της εισαγωγής σκληρών ναρκωτικών ουσιών στην Κρήτη: Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, πίσω από την εισαγωγή των 300 γραμμαρίων ηρωίνης στην Κρήτη φέρεται να βρίσκεται γνωστός κρατούμενος σε φυλακές της ηπειρωτικής Ελλάδας, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί κι άλλες φορές σε παρόμοιες υποθέσεις. Αυτή τη φορά, ωστόσο, φαίνεται ότι ο εν λόγω κρατούμενος υπέπεσε σε... λάθη, με αποτέλεσμα οι διωκτικές Αρχές να έχουν συλλέξει σοβαρά στοιχεία σε βάρος του.

Το πάρκινγκ και το... εκκλησάκι

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η τοπική ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να είχε συλλέξει πληροφορίες, οι οποίες ήθελαν υπαίθριο πάρκινγκ επί της εθνικής οδού Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου να έχει μετατραπεί σε “καβάντζα” που χρησίμευε για τη διακίνηση ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου άρχισαν να παρακολουθούν επισταμένως το συγκεκριμένο σημείο και τελικά... έβγαλαν λαβράκι.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ένας ημεδαπός εθεάθη να μεταβαίνει με Ι.Χ. στο εν λόγω πάρκινγκ και να κρύβει ποσότητα ηρωίνης, δίπλα σε εκκλησάκι που βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης, κοντά στη σήραγγα των Μαλίων. Οι αστυνομικοί άφησαν το εν λόγω άτομο να αποχωρήσει και, περίπου μια ώρα αργότερα, εθεάθη άλλος ημεδαπός να φτάνει στο πάρκινγκ με αυτοκίνητο. Το συγκεκριμένο άτομο μετέβη στο σημείο δίπλα στο εκκλησάκι, έψαξε, αλλά δε βρήκε τίποτα κι αποχώρησε άπραγος.

Λίγη ώρα μετά, αμφότεροι οι ημεδαποί πέφτουν στο “δόκανο” της Αστυνομίας, η οποία τους συλλαμβάνει. Οι αστυνομικοί έψαξαν εξονυχιστικά τα σπίτια των δύο συλληφθέντων και τελικά βρήκαν στην οικία τού ενός εξ αυτών ποσότητα ηρωίνης περίπου 270 γραμμαρίων. Συνολικά κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης περίπου 300 γραμμαρίων και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα.

Όπως προέκυψε από τη μεθοδική αστυνομική έρευνα, αμφότεροι οι συλληφθέντες φέρεται να ενεργούσαν κατ’ εντολή του γνωστού κρατουμένου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν - και - καταγεγραμμένες κλήσεις μεταξύ εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γνωστός κρατούμενος φέρεται να εκμεταλλευόταν την αδυναμία των συλληφθέντων, οι οποίοι είναι εξαρτημένοι χρήστες. Οι συγκεκριμένοι ημεδαποί φέρεται να ισχυρίστηκαν, μετά τη σύλληψή τους, ότι ενεργούσαν μετά από εντολές του εν λόγω κρατουμένου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους... Επισημαίνεται ακόμη ότι, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν δε γνωρίζονταν καν μεταξύ τους.

Μερικά 24ωρα μετά τη σύλληψή τους, αμφότεροι αφέθηκαν με περιοριστικούς όρους. Και οι δύο κατηγορούνται, πάντως, για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ο κρατούμενος σε σωφρονιστικό κατάστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας κατηγορείται για ηθική αυτουργία στη διακίνηση των ναρκωτικών.

«Η θεραπεία πιο αποτελεσματική από τη φυλακή»

Σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των δύο ημεδαπών που συνελήφθησαν στην Κρήτη, Ελευθέριος Κάρτσωνας, επισήμανε ότι «τα δικαιοδοτικά όργανα, συνεκτιμώντας την εν γένει προσωπικότητα του εντολέα μου, την ανεπίληπτη κοινωνική του διαδρομή κατά το προ της συλλήψεώς του χρονικό διάστημα, και την εξάρτησή του από τις ναρκωτικές ουσίες, γνωμοδότησαν υπέρ της επιβολής σε αυτόν, αντί της προσωρινής κράτησης των περιοριστικών όρων της παρακολούθησης προγράμματος απεξάρτησης, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διαμονής του στην οικία της οικογένειάς του μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών εισαγωγής στο θεραπευτικό πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Κάρτσωνα, «πρόκειται για μια υποδειγματική νομικά αλλά και εγκληματο-προληπτικά απόφαση, που μας δημιουργεί απόλυτη ικανοποίηση και συμπορεύεται απόλυτα με τη βούληση του νομοθέτη του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ο οποίος αυθεντικά διαμηνύει ότι η προληπτική δυναμική της απεξάρτησης είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της φυλακής. Οφείλουμε όλοι και με κάθε αφορμή να τονίζουμε ότι η θεραπεία της εξάρτησης και η ποινική αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων αποτελεί μείζον κοινωνικό και νομικό ζήτημα.

Αν θεραπεύσουμε την εξάρτηση που είναι η αιτιολογία της ανάπτυξης εγκληματικής συμπεριφοράς, αποκαθιστούμε κοινωνικά τον κατηγορούμενο και μειώνουμε και την εγκληματικότητα. Αν εγκλείουμε τους εξαρτημένους κατηγορούμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα χωρίς μέριμνα για τη θεραπεία τους, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου που καθόλου δεν ωφελεί ούτε την κοινωνία μας, αλλά ούτε και το κράτος δικαίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News