Κρήτη

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ τουριστικών πρακτόρων και οδηγών για την απεργία

Η νέα παράταση στις κινητοποιήσεις έφερε αντιδράσεις

Τις δικές του θέσεις, με αφορμή την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, υποστηρίζοντας ότι η πολυήμερη απεργία λυπεί τους τουριστικούς πράκτορες και αποτελεί «έλλειψη τουριστικής συνείδησης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η επανεκκίνηση του τουρισμού, μετά τις εφιαλτικές ημέρες του lodkdown, με πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση εκ μέρους των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, αποτελεί αν μη τι άλλο έλλειψη τουριστικής συνείδησης και μας λυπεί.
Επειδή ακούμε και διαβάζουμε διάφορα σχετικά με τους λόγους που εξώθησαν τους οδηγούς μας σε αυτή την κινητοποίηση, θεωρούμε σωστό να παρέμβουμε και να παρουσιάσουμε τα γεγονότα ως αυτά έχουν.


Η τρέχουσα τουριστική περίοδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα... Εργαζόμενοι και εργοδότες στον κλάδο του τουρισμού βρισκόμαστε σε ανεξέλεγκτη κρίση.
Πάραυτα εμείς από την πλευρά της εργοδοσίας συναντηθήκαμε στις 19 Ιουνίου με το Σωματείο των οδηγών και συζητήσαμε την υπογραφή νέας σύμβασης.
Από πλευράς των οδηγών, προτάθηκε να υπογραφεί ακριβώς όπως ήταν την προηγούμενη χρονιά, κάτι που ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον λόγω των συνθηκών.
Στην αντιπρότασή μας προτείναμε να διατηρήσουμε τις οικονομικές απόλαβες των εργαζομένων (οι οποίες είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές της ΕΓΣΣΕ με την οποία αποζημιώνονται οι οδηγοί της υπόλοιπης Ελλάδας), αλλά να γίνουν κάποιες αλλαγές σε θεσμικά σημεία τα οποία θεωρούμε άδικα και αναχρονιστικά.


Πιο συγκεκριμένα:
* Διατήρηση του βασικού μισθού και επιδομάτων στα ίδια επίπεδα με το 2019.
* Να εναρμονιστεί με τους ξενοδοχοϋπάλληλους της Κρήτης η υποχρεωτικότητα της επαναπρόσληψής τους στις 20 Μαΐου (και όχι την 1η Μαΐου που ίσχυε μέχρι τώρα). Είναι τουλάχιστον άτοπο και άδικο να είμαστε υποχρεωμένοι να τους επαναπροσλαμβάνουμε χωρίς να υπάρχει έργο - εξάλλου και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι εποχικοί υπάλληλοι.
* Οι συμβάσεις τους να είναι ετήσιες από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου του εκάστοτε έτους και όχι ως την 31η/3 του επόμενου.
* Να μπει όρος στη σύμβαση ότι, αν υπάρξει περίπτωση ανωτέρας βίας, η ισχύς της σύμβασης θα αναστέλλεται. Λόγω ακριβώς αυτής της έλλειψης, το Σωματείο “Ερμής” των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης είναι ο μόνος φορέας εργαζομένων στην Ελλάδα που έκανε εξώδικο στην εργοδοσία γιατί δεν τους προσλάβαμε την 1η Μαΐου όπως αναγραφόταν στη σύμβασή τους, χωρίς να τους απασχολεί ότι οι επιχειρήσεις μας ήταν κλειστές και βεβαίως έργο δεν υπήρχε.
* Το επίδομα φορτοεκφόρτωσης αποσκευών να υπολογίζεται με την πληρότητα των οχημάτων και όχι, αδίκως, με τις θέσεις που έχει το λεωφορείο.
* Το επίδομα γεύματος να περιοριστεί αυστηρά σε ένα ανά βάρδια.
Έκτοτε, ουδεμία επικοινωνία δεν είχαμε και καμία απάντηση δε λάβαμε επί της πρότασής μας. Αντιθέτως μας ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου στις 29/6/2020 ότι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε κλείσει την πόρτα των διαπραγματεύσεων, απλά οι ίδιοι δε δέχονται να συζητήσουν τίποτε πέραν της υπογραφής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης που έληξε την 31η/3/2020, χωρίς την παραμικρή αλλαγή».

«Όχι σε συζήτηση που απαξιώνει τον επαγγελματία οδηγό»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, κ. Σταύρος Σεραφειμίδης, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και σχολίασε την ανακοίνωση. Όπως δήλωσε, ο ίδιος και τα μέλη του Σωματείου είναι σε θέση να συνομιλήσουν, αλλά η συζήτηση πρέπει να είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές. Εκτοξεύοντας πυρά, υποστήριξε πως συζήτηση η οποία απαξιώνει τον επαγγελματία οδηγό τουριστικού λεωφορείου είναι κενού περιεχομένου.
«Χάνεται ένα μηνιάτικο μαζί με τα ένσημα. Αυτό που αναφέρει ως transfer να φύγουν μέχρι 30 άτομα είναι καθαρά οικονομικό κομμάτι. Χάνεται ένα γεύμα. Χάνεται ένας μήνα από τη σύμβαση που είναι ένα μηνιάτικο. Αναφέρουν πως πρέπει να επαναπροσληφθούμε στις 20 Μαΐου και όχι την 1η Μαΐου, αλλά ξεχνούν πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηρακλείου είναι 40.000. Εμείς στο Ηράκλειο είμαστε 300 οδηγοί. Η πλειοψηφία των οδηγών εργάζεται από τον Απρίλιο και από την 1η Μαΐου εργάζονται όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Σεραφειμίδης υπογράμμισε πως «η απάντηση που έχουμε είναι να κάτσουμε σ’ ένα τραπέζι και να συζητήσουμε. Η λύση πρέπει να βρεθεί. Είναι κωμικοτραγικό να μας λένε να σταματήσουμε την απεργία. Τους πειράζει; Εμείς είμαστε εδώ. Έχουμε εκθέσει σε τοπικά ΜΜΕ τα προβλήματα του κλάδου μας και έχουμε κάνει σαφείς αναφορές. Τους έχουμε καλέσει τόσες φορές... και η απάντησή τους είναι ότι δεν κουβεντιάζουμε πέρα από αυτά που εμείς έχουμε θέσει. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις; Σου λένε να σταματήσουμε την απεργία. Κάνουμε την απεργία με σκοπό να συζητήσουμε. Και υποστηρίζουν πως οι πόρτες είναι ανοικτές για διάλογο. Αφού είναι ανοικτές, ας έρθουν σήμερα. Απλά είναι τα πράγματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια