Κρήτη

Έβρεξε «ασθένειες» για τα αμπέλια του Ηρακλείου

Η βροχή έκανε καλό μόνο στις ελιές, αλλά δημιούργησε προβλήματα για τα σταφύλια

Αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, με το κόστος παραγωγής να αυξάνεται σημαντικά, αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν από σήμερα οι αμπελουργοί σε περιοχές του νομού Ηρακλείου όπου έβρεξε για πολλές ώρες, κατά τόπους μάλιστα με έντονους ρυθμούς καταιγίδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το στάδιο της παραγωγής των σταφυλιών. Η σήψη στα σταφύλια που προορίζονταν για επιτραπέζια χρήση θεωρείται δεδομένη. Αυτό που θα επιχειρήσουν, όπως λένε στη “Νέα Κρήτη”, από σήμερα το πρωί, είναι με ψεκάσματα που θα κάνουν, τόσο χαλκού όσο και βρέξιμης σκόνης σε θειάφι, να περιορίσουν τη σήψη και να προσπαθήσουν να προλάβουν την εμφάνιση χολέρας, περονόσπορου και ευδεμίδας!


Σε μια... σταφυλοχρονιά όπως εξελίσσεται η φετινή, το χθεσινό νερό ήρθε για να βάλει σε μπελάδες και έντονη ανησυχία τους αμπελουργούς, οι οποίοι προσανατολίζονται σε μεγάλο ποσοστό να σταφιδοποιήσουν την παραγωγή τους, με τους παραγωγούς του επιτραπέζιου σταφυλιού να έχουν τον μεγαλύτερο “πονοκέφαλο” και να ετοιμάζουν από σήμερα τρακτέρ με ψεκαστικά για να ριχτούν στη μάχη της διάσωσης της παραγωγής τους.

Στο Μαλεβίζι έβρεξε καλά

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πυργούς, Μιχάλης Χαιρέτης, τόνισε ότι η βροχή ήταν μικρής έντασης στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Μύρωνα αλλά κράτησε για πολλές ώρες. Και δημιουργεί σίγουρα προβλήματα στα σταφύλια, αυξάνει τους κινδύνους έξαρσης της δακοπροσβολής στην ελιά, αλλά θεωρείται ως ευεργετική για το πότισμα των μη ποτιστικών ελαιοδέντρων, χωρίς να απειλεί τον ελαιόκαρπο, αφού στο συγκεκριμένο στάδιο είχε “δέσει” ο ανθός εκείνος που έμεινε ανεπηρέαστος από τον καύσωνα.
«Ανησυχεί ο κόσμος. Βεντέμα φέτος έχει. Αλλά το θέμα είναι τι θα προκύψει από τώρα και μετά με τις αρρώστιες. Το σίγουρο είναι ότι θέλει τώρα ψεκάσματα για περονόσπορο, για χολέρα και για ευδεμίδα», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Μιχάλης Χαιρέτης.


«Φαντάζομαι πως πρέπει να έκανε πάνω από ένα πόντο νερό. Έβρεχε από τις 10 το πρωί και σταμάτησε κατά τις 4 το απόγευμα. Αλλά ήταν “σιγανό” το νερό που έπεσε. Δεν έκανε νεροπρασές. Το “ήπιε” κανονικά η γη. Δηλαδή έχει και τα θετικά και τα αρνητικά. Ήθελαν πότισμα και οι ελιές. Σε ό,τι αφορά τις ελιές βέβαια έχουμε και τον δάκο, που τη θέλει αυτή τη δροσιά...».
Σύμφωνα με τον κ. Χαιρέτη, το νερό “έπιασε” όλο το κομμάτι από τον Άγιο Μύρωνα μέχρι και τα Σταυράκια και την ευρύτερη αμπελουργική περιοχή στο Μαλεβίζι, ενώ νερό έριξε και σε άλλες αμπελουργικές περιοχές, με τον Προφήτη Ηλία να έχει πληγεί περισσότερο, όπως και ένα μέρος της Κάτω Μεσαράς. Έριξε λιγότερο νερό στις Βασιλειές, τη Σύλλαμο και τις Αρχάνες, αφού έβρεξε λιγότερες ώρες.


Για τη φετινή παραγωγή, ο Μιχάλης Χαιρέτης επισημαίνει: «Έχουμε φέτος σταφύλια σε σταφίδα και σε επιτραπέζια. Το ρεκόρ μας σε σταφίδα ήταν 800 τόνοι και τώρα μετά βίας πιάνουμε καμιά δεκαριά τόνους. Αλλά φέτος δεν υπάρχουν προοπτικές για οινοποίηση. Οι οινοποιοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι γεμάτες οι εγκαταστάσεις τους και δεν μπορούν να πάρουν τη νέα παραγωγή. Επομένως, τα σταφιδάμπελα δε θα έχουν την εναλλακτική λύση της οινοποίησης και οι παραγωγοί αναμένεται φέτος να κάνουν περισσότερη σταφίδα από τα προηγούμενα χρόνια».

Βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι αμπελουργοί

Από την πλευρά του, ο αμπελουργός Μάνθος Πρινιωτάκης, που έχει αμπέλια πολλά σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου, δηλώνει σίγουρος ότι από σήμερα το πρωί θα αναγκαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα αμπέλια που διαθέτει στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. «Εγώ θα ψεκάσω με χαλκό. Όσο φτηνός και να είναι ο χαλκός, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θα ανεβάσει και το κόστος. Τα δικά μου αμπέλια έχουν αποστάσεις φύτευσης 2,10 μέτρα και δεν μπαίνει μέσα το τρακτέρ. Έτσι θα αναγκαστώ να ψεκάσω με το μηχανάκι του εδάφους. Και ο χαλκός θα προστατεύσει τα σταφύλια από τον περονόσπορο. Αλλά θα περιορίσω έτσι και τη σήψη. Μπορεί να λένε κάποιοι ότι επειδή δεν έχουν ακόμα “ανεβάσει” ζάχαρα τα σταφύλια δεν τα πειράζει το νερό, όμως εγώ από πέρυσι που έβρεξε την ημέρα της Αγίας Μαρίνας είδα ότι το νερό κάνει “φωλιές” μέσα στα σταφύλια, με αποτέλεσμα να σαπίζουν στη συνέχεια οι ρώγες. Ο χαλκός είναι για να αποφύγουμε τη σάπιση την πολλή. Αλλά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δε θα αποφύγουμε εντελώς τη σαπίλα. Εγώ, στον Προφήτη Ηλία που ήμουνα, έβλεπα ότι έβρεχε ασταμάτητα για δύο ώρες. Το νερό μάλιστα σε μισή ώρα μέσα είχε καλύψει την επιφάνεια της γης», λέει ο Μάνθος Πρινιωτάκης.


«Τετρακόσια είκοσι ευρώ έδωσα προχθές σε ένα ράντισμα. Και ο χαλκός πάλι θα μου πιάσει γύρω στα 400 με 450 ευρώ. Μα αυτά τα πράγματα δε γίνονται», λέει με αγανάκτηση ο Μάνθος Πρινιωτάκης. Για τη φετινή χρονιά, ο ίδιος θεωρεί ότι θα διατηρηθεί μια καλή χρονιά, που όμως θα χρειαστεί αύξηση του κόστους. «Όλη τη δική μας περιφέρεια έπιασε πάλι και μας διέλυσε. Όλη η ζημιά έγινε σε Προφήτη Ηλία, Χουδέτσι και γενικά στις αμπελουργικές περιοχές μέχρι και την Κάτω Μεσαρά. Όπου υπάρχουν τα αμπέλια, λες και ήταν κατευθυνόμενο το νερό αυτό...».
Για τα σταφιδάμπελα και ο ίδιος βλέπει φέτος ως καλή λύση τη σταφίδα, ενώ για τα οινάμπελα τονίζει ότι ο “πράσινος” τρυγητός δε θα έπρεπε να δίνει 170 ευρώ στο στρέμμα, αλλά να τα δίνει στον τόνο για να ήταν μια συμφέρουσα για τους παραγωγούς λύση.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια