Κρήτη

Κρήτη: «Πλούσιες» βροχές μέσα στον Ιούλιο – Ποια περιοχή έκανε την έκπληξη;

Που έβρεξε για 40 λεπτά...μέσα στον Ιούλιο

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι σύνηθες στην Κρήτη να εμφανίζονται βροχές στο μήνα Ιούλιο, κατά τόπους τα φαινόμενα βροχής ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα.Η καταγραφή τους οφείλεται στο δίκτυο εγκατάστασης μετεωρολογικών σταθμών από Δήμους, ερασιτέχνες και ιδιώτες προσφέροντας σημαντική γνώση  στην κατανομή του καιρού στο νησί μας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα:

«Τα ύψη βροχής αυτά, αν και πολύ χαμηλά, υποδηλώνουν ότι ο Ιούλιος δεν είναι ένας μήνας παντελώς άνομβρος αλλά κατά περιόδους εμφανίζονται κάποιες βροχές οι οποίες όμως δεν εμφανίζονταν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αυτό φυσικά οφείλονταν στις περιορισμένες καταγραφές λόγω ελάχιστου αριθμού εγκατεστημένων μετεωρολογικών σταθμών.

Η καταγραφή της Τετάρτης 7/7 από το υπάρχον πλέον δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών ανέδειξε αρκετές εκπλήξεις αλλά και σημαντική γνώση στην κατανόηση των συνθηκών ατμοσφαιρικής αστάθειας καθώς και των παραγόντων της γεωμορφολογίας των διαφόρων περιοχών του νησιού που επηρέασαν με τη δική τους δυναμική στην εκδήλωση των φαινομένων.

Η μεγάλη έκπληξη

Μεγάλη έκπληξη ήταν το ύψος βροχής που σημειώθηκε στη Γέργερη Ηρακλείου με 42 χιλιοστά (42 τόνοι νερού ανά στρέμμα επιφάνειας) τα οποία μάλιστα έπεσαν περίπου σε 40 λεπτά. Προφανώς σε ένα αστικό περιβάλλον ή και σε μία περιοχή με προβλήματα εγκλωβισμού της φυσικής απορροής θα είχαν προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα. Το νούμερο δε αυτό (του ύψους βροχής) ήταν ιδιαίτερα υψηλό συγκρινόμενο και με περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που είθισται την περίοδο αυτή να εμφανίζουν καταιγίδες με ισχυρές βροχοπτώσεις, συνοδεία και χαλαζιού πολλές φορές, αλλά με ύψη βροχής αρκετά χαμηλότερα.

Έκπληξη επίσης ήταν το γεγονός ότι η αστάθεια, η οποία κύρια προκαλεί φαινόμενα σε ορεινές περιοχές με μεγαλύτερες μάλιστα εντάσεις φαινομένων, προκάλεσε φαινόμενα και σε νότιες περιοχές του νησιού και μάλιστα κοντά στην παράκτια ζώνη με αξιόλογα για τις περιοχές αυτές ύψη βροχής (Πλακιάς 18 χιλιοστά, Τυμπακι 2,6 χιλιοστά).

 

ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΤΗΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ (Χιλιοστά)

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΑΣΚΥΦΟΥ

17,4

ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ

20,0

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ (Σφακίων)

3,8

ΣΑΜΑΡΙΑ (Φαράγγι)

0,4

ΒΡΥΣΣΕΣ

0,2

 

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΠΛΑΚΙΑΣ

18,0

ΑΝΩΓΕΙΑ

15,0

ΣΠΗΛΙ

12,4

ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ

10,6

ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ

9,4

 

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΓΕΡΓΕΡΗ

42,2

ΕΜΠΑΡΟΣ

33,6

ΠΥΡΑΘΙ

32,6

ΠΕΖΑ

29,4

ΒΑΓΙΟΝΙΑ

25,6

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

19,0

ΓΟΡΤΥΝΑ

10,2

ΑΓ. ΜΥΡΩΝΑΣ

8,0

ΒΕΝΕΡΑΤΟ

6,4

ΜΟΧΟΣ

4,6

ΠΛΩΡΑ

4,2

ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ

3,8

ΤΥΜΠΑΚΙ

2,6

ΠΡ. ΗΛΙΑΣ

1,8

ΕΠΙΣΚΟΠΗ

0,6

ΧΟΝΔΡΟΣ

0,4

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

0,2

 

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΣΕΛΑΚΑΝΟ

19,4

ΚΡΙΤΣΑ

4,8

ΟΡΟΠ. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

3,2

ΖΑΚΡΟΣ

3,0

ΣΗΤΕΙΑ

2,8

ΠΟΤΑΜΟΙ

2,6

ΜΑΚΡΥΣ ΓΥΑΛΟΣ

1,4

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

1,2

ΝΕΑΠΟΛΗ

0,6

ΦΙΝΟΚΑΛΙΑ

0,2

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

0,2

 

Κεραυνοί στην ενδοχώρα

Σημαντικό επίσης ήταν το γεγονός ότι καταγράφηκαν από τα συστήματα ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας κεραυνοί στην ενδοχώρα του Ηρακλείου (περισσότερο στις ορεινές ζώνες) καταγραφές που δικαιολογούν τα σημαντικά ύψη βροχής που σημειώθηκαν στις περιοχές αυτές. Η δυναμική της ατμόσφαιρας έχει πάντα τον πρώτο λόγο κει εμείς απλά παρακολουθούμε και μαθαίνουμε διαρκώς».

Από το ιστορικό στατιστικό αρχείο της ΕΜΥ τα μέσα ύψη βροχής για το μήνα Ιούλιο στο νησί μας είναι : 

Χανιά (Αεροδρόμιο) : 0,5 χιλιοστά,

Ρέθυμνο (πόλη) : 0,5 χιλιοστά,

Ηράκλειο (Αεροδρόμιο) : 1,0 χιλιοστό,

Σητεία (Αεροδρόμιο) : 0,3 χιλιοστά,

Τυμπάκι (Αεροδρόμιο) : 0,1 χιλιοστά και

Ιεράπετρα (πόλη) : 0,2 χιλιοστά.

Για αναλυτική πρόβελψη καιρού πατήστε (ΕΔΩ)

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια