Κρήτη

Πληρώνει αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ - Πότε καταβάλλονται τα χρήματα

Ο ΕΛΓΑ ενισχύθηκε με το ποσό των 35 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση

Το χέρι... στην τσέπη - κάτι που έχει να γίνει από πριν το 2011 που άλλαξε ο σχετικός νόμος - βάζει το κράτος για να ενισχύσει τον ΕΛΓΑ, με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ και προσωπική απόφαση και εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποδέχτηκε τις σχετικές εισηγήσεις τόσο του αρμόδιου υπουργού Μάκη Βορίδη, όσο και του προέδρου του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα αποπληρωθούν πάρα πολύ σύντομα και τα χρωστούμενα υπόλοιπα του 2019 προς τους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας.


Σύμφωνα, δηλαδή, με τη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή «θα επιτρέψει την άμεση αποπληρωμή των οφειλών προς τους δικαιούχους αγρότες, για τις ζημιές των καλλιεργειών του έτους 2019 και εν μέρει του 2020.


Εντός των ημερών καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ 63,5 εκατομμύρια ευρώ ως αποπληρωμή του οφειλόμενου 35% ως υπολοίπου των αποζημιώσεων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρηματοδοτεί τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή του Νόμου 3877/2010 - ενώ ουδέποτε αυτό συνέβη στο παρελθόν - και ο ΕΛΓΑ εξοφλεί τις υποχρεώσεις του Οργανισμού εγκαίρως και πλήρως.
Στεκόμαστε με ευαισθησία και υπευθυνότητα κοντά στην ελληνική αγροτική κοινωνία, μακριά από λαϊκισμούς και υποσχέσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τι αναφέρει το υπουργείο

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και έπειτα από συνεννόηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αποφάσισαν την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ενίσχυση αυτή αποτελεί μέρος της εξαγγελθείσας αναμόρφωσης για την εξυγίανση του Οργανισμού, η οποία ξεκίνησε με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει τεθεί σε διαβούλευση και σύμφωνα με το οποίο εξορθολογίζεται η καταβολή αποζημιώσεων.
Οι παρεμβάσεις αυτές εξυγιαίνουν τα οικονομικά του ΕΛΓΑ και του δίνουν τη δυνατότητα να επισπεύσει την καταβολή του 35% των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση οι προγραμματισμένες για το τέλος του έτους πληρωμές εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού θα καταβληθούν εντός 30 ημερών.

Τι λέει ο Βορίδης

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Βορίδης αναφέρει τα εξής: «Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μας για πρώτη φορά μετά από χρόνια λαμβάνουν τόσο γρήγορα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις. Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του ΕΛΓΑ φανερώνει τα θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς, ενώ η δεύτερη φάση προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών προσδιορισμού της ζημίας και έχει ως στόχο να επιτραπεί η εγκαιρότερη καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς και να προχωρήσουμε σε ένα πιο αντικειμενικό, ορθολογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα εκτίμησης των ζημιών».
Υπογραμμίζεται, στην ίδια ανακοίνωση, ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, από την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2011, που το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό για την ενίσχυση του συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων, γεγονός που φανερώνει την πολιτική προτεραιότητα που δίνει η παρούσα κυβέρνηση στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών.

Έγιναν οι πρώτες πληρωμές

Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες, μπήκαν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ύψους 7.039.812 ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος. Το εν λόγω ποσό κατευθύνθηκε σε αγρότες που υπέστησαν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2019 και 2020.
«Ο ΕΛΓΑ συνεχίζει με αξιοπιστία και συνέπεια να στηρίζει τον ασφαλιζόμενο αγρότη, και ολοκληρώνει με αυτή την πληρωμή την πρώτη φάση της καταβολής των αποζημιώσεων για το 2019», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος. Το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνθηκε στον νομό Ημαθίας (985.333,52 ευρώ), ακολουθεί ο νομός Αιτωλοακαρνανίας με 881.742,84 ευρώ και ο νομός Πέλλας με 809.414,54 ευρώ.


Για την Κρήτη ανακοινώθηκαν τα εξής ποσά: νομός Ηρακλείου 174.777,32 ευρώ, νομός Ρεθύμνου 70.784,45 ευρώ, νομός Λασιθίου 38.939,63 και νομός Χανίων 551.243,95 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια