Κρήτη

Διαμαρτυρία στην κορυφή Σελένα

Κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Στην κορυφή Σελένα, στην οροσειρά Δίκτη, έφτασαν χθες μέλη των ορειβατικών συλλόγων της Κρήτης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον νέο περιβαλλοντικό νόμο και υπέρ της προστασίας της φύσης. Πιο απλά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και στις κορφές της Δίκτης που έχουν αδειοδοτηθεί από το 2010, και για αυτό συμμετείχε και ο ΕΟΣ Λασιθίου.

Η κορυφή Σελένα, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, όπως όλη η οροσειρά της Δίκτης, είναι ένα από τα βουνά που περιστοιχίζουν το Οροπέδιο Λασιθίου.

Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του, και από την κορυφή του μια μέρα με καλή ορατότητα μπορεί να διακρίνει κανείς τη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης από το Ηράκλειο μέχρι το Σίσι, τα απέναντι επιβλητικά βουνά της Δίκτης, το Οροπέδιο Λασιθίου, τη Θρυπτή, τον Ψηλορείτη, ακόμα και τη Σαντορίνη.

Το όνομά της πιθανότατα το οφείλει στη Σελήνη, τη δωρική Σελάνα. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η κορυφή χρησιμοποιούταν από τους ναζί ως παρατηρητήριο και κέντρο ασύρματης επικοινωνίας με την Ανατολική Μεσόγειο.

Κάτοικοι από το Οροπέδιο Λασιθίου και τους Ποτάμους δούλευαν καταναγκαστικά έργα για τη διάνοιξη ορυγμάτων στην κορυφή και στη μεταφορά των υλικών.

«Για την κορυφογραμμή της Σελένας έχουν αδειοδοτηθεί το 2010 από τη ΡΑΕ 13 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 29,9 MW με διάμετρο ρότορα 71 μέτρα και ύψος πάνω από 100 μ.», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΟΣ Λασιθίου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια