Η Γιάννα Αγγελοπούλου σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι

Κρήτη
Η Γιάννα Αγγελοπούλου σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση με Δημάρχους και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Εντυπωσιασμένη από την πρόταση του Ρεθύμνου για εκδηλώσεις και το «πάντρεμα» ιστορίας και πολιτισμού έμεινε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη η οποία επισκέπτεται το Ρέθυμνο. Η κυρία Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη αναφέρθηκε στις μάχες που έδωσαν οι Έλληνες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου.

Η  πρόεδρος της επιτροπής ξεκίνησε τις επαφές στην Κρήτη για το «Ελλάδα 2021» από το Ρέθυμνο όπου την υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη στον Δημοτικό Κήπο και στη συνέχεια μετέβη στο Σπίτι του Πολιτισμού.

«Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που είναι αντιστρόφως ανάλογη η παράδοση και ο πληθυσμός της με την δουλειά που έχει κάνει για τους πολίτες της και τις πρωτιές που έχει εξασφαλίσει. Συνδέει την ιστορία, την παράδοση και την τεχνολογία.

Εμείς στην Επιτροπή προσπαθήσαμε να θυμίσουμε στον κόσμο ότι τα 200 χρόνια είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε ένα βαθύ –σε βάθος χρόνου- πολιτισμό, ιστορία, μάχης.

Πόσες μάχες αλήθεια έχουν δοθεί σε αυτόν τον τόπο. Πόσες μάχες, θυσίες και αίμα για να ενωθεί η Κρήτη με την Ελλάδα μας.

Το Ρέθυμνο όμως δεν έχει σταματήσει εκεί. Προσπαθεί όλα αυτά να τα προβάλει στον κόσμο. Έχετε όλα αυτά τα μνημεία από όλες τις ιστορίες της εποχής (Ενετοί, Αιγύπτιοι, Κατοχές) που προβάλετε και συγχρόνως βρίσκετε μια ευκαιρία για να κάνετε μοναδικά πράγματα για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων της πόλης σας. Ουσιαστικά κάνετε αρχή νέων δράσεων που αλλάζουν την νοοτροπία στον κόσμο, όπως για παράδειγμα δράσεις που αφορούν στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και άλλα. Αυτά είναι πρωτιές για το Ρέθυμνο που μας έχουν εντυπωσιάσει. Έχετε προτάσεις που αφορούν στην ψηφιακή παρουσίαση του ιστορικού σας κέντρου σε όλους τους επισκέπτες. Δηλαδή, σας απασχολεί και ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας που είναι τα προιόντα σας.

Εύχομαι αυτά τα 200 χρόνια να είναι η απαρχή μιας νέας συμπεριφοράς της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες.

Έχω ενθουσιαστεί με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο δήμος Ρεθύμνου στην Επιτροπή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον άξονα «Η Ελλάδα του αύριο».

Η Γιάννα Αγγελοπούλου μετά την επίσημη υποδοχή που της επεφύλαξαν οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής στον κήπο, περπάτησε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου, όπου εντυπωσιάστηκε από τις ομορφιές, την ιστορία και την παράδοση της παλιάς πόλης, ενώ μετά την συνάντηση εργασίας που είχε στο «σπίτι του πολιτισμού» αναχώρησε με προορισμό της την Ιστορική Μονή Αρκαδίου, που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας.

«Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, κάνουν θαυμαστά πράγματα»

Η κ. Αγγελοπούλου έφτασε στο Αρκάδι, περίπου, στις 6 το απόγευμα, συνοδευόμενη - μεταξύ άλλων - από το Δήμαρχος της πόλης, κ. Γιώργο Μαρινάκη.

Η ίδια υπερτόνισε το μήνυμα της αρκαδικής εθελοθυσίας, σχολιάζοντας πως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Αφότου ξεναγήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, ανέφερε - μεταξύ άλλων - πως «Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, κάνουν θαυμαστά πράγματα», ενώ εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι 900 γυναικόπαιδα προτίμησαν να θυσιαστούν, παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Ειδικότερα, η κ. Αγγελοπούλου ευρισκόμενη στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, που αποτελεί τόπο θυσίας για τον κρητικό λαό και όλους τους Έλληνες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επίκαιρο μήνυμα της επανάστασης του 1866 στο ιστορικό Μοναστήρι.

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Ο άνθρωπος δεν ξέρει την δύναμη που έχει. Πάντα με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι οι άνθρωποι που κλείστηκαν τότε στο Μοναστήρι προτίμησαν να θυσιαστούν από ότι να πέσουν στα χέρια του εχθρού. Η αγάπη τους για την ελευθερία ήταν μεγαλύτερη από την αγάπη τους για την ζωή. Και αυτό έφερε μεγάλο πλήγμα στο γόητρο της τουρκικής αυτοκρατορίας τότε. Η επανάσταση του 1866 άφησε κάτι. Κάθε θυσία που γίνεται και κάθε αγώνας, πάντα αφήνει κάτι και αυτό ήταν η αρχή της ελευθερίας.

Εσείς εδώ στο Αρκάδι είστε οι θεματοφύλακες μιας τέτοιας μεγάλης θυσίας και αυτό θα πρέπει να το δείχνετε στους νεότερους και να λέτε με πόσους κόπους οι Έλληνες και οι Κρητικοί προσπάθησαν για την ελευθερία τους.

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων, δεν θέλουμε οι εκδηλώσεις μας να είναι μόνο ομιλίες και μια απλή ανάγνωση της ιστορίας. Άλλωστε η ιστορία είναι αυτή που είναι με τα μεγάλα παραδείγματα γενναιότητας, ηρωισμού και συστράτευσης. Και στα 200 χρόνια που η Ελλάδα στέκεται όρθια, αυτά πρέπει να είναι πυξίδα για τους νέους ανθρώπους.

Αυτή η επέτειος θα πρέπει να σημάνει την αναγέννηση των περιοχών, όπως η δική σας, άρα με «όπλο» αυτή την μοναδική ιστορία, τον θρησκευτικό πολιτισμό και την πολιτιστική μας ταυτότητα θα πρέπει να οργανωθούμε, ώστε η Ελλάδα να γιορτάσει τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε, όποτε οι Έλληνες είναι όλοι μαζί ενωμένοι, τότε συμβαίνουν μεγάλα και θαυμαστά πράγματα. Στις μέρες μας θα πρέπει να βρούμε τους δικούς μας ήρωες και αυτοί να αποτελούν παραδείγματα για τα παιδιά μας και όχι οι ήρωες των κόμικς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Αρκάδι θα είναι μέσα σε αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις την επόμενη χρονιά».

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, στις 13.00΄ ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, θα συναντηθεί με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Επίσκεψη σε Πλάκα και Σπιναλόγκα

Την Τετάρτη η κα. Αγγελοπούλου θα επισκεφθεί τη Σπιναλόγκα και την Πλάκα. Νωρίς το απόγευμα θα μεταβεί στο νησί της Σπιναλόγκα και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε ενημερωτική συνάντηση σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Πλάκα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News