default-image

Νέες κινητοποιήσεις από εργαζομένους στον Τουρισμό

Κρήτη
Νέες κινητοποιήσεις από εργαζομένους στον Τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο "πόδι" ξενοδοχοϋπάλληλοι και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων

Κινητοποιήσεων συνέχεια την Παρασκευή και το Σάββατο σε όλη την Κρήτη, με τους εργαζόμενους διαφόρων κλάδων να αντιδρούν απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης. Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις συνεχείς αφίξεις τουριστών στα αεροδρόμια της Κρήτης.

Με νέα ανακοίνωση έκαναν γνωστό ότι τραβούν χειρόφρενο έως και αύριο Κυριακή. Αναλυτικά, σύμφωνα με το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης “Ερμής”, οι οδηγοί προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία από σήμερα Σάββατο και ώρα 8 π.μ. μέχρι και αύριο Κυριακή και ώρα 8 π.μ., τονίζοντας πως «ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν κάνουμε πίσω ούτε βήμα στα δικαιώματά μας».

Την ίδια ώρα, μαζική αναμένεται να είναι η κινητοποίηση εργαζομένων και στο Ηράκλειο κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, οι οποίοι ετοιμάζουν συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 7:30 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας, με τους συμμετέχοντες να απαιτούν εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο- “έκτρωμα”, όπως λένε χαρακτηριστικά. Την έντονη αντίθεσή της «στο αναχρονιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις και τις δημόσιες συναθροίσεις, με το οποίο επιδιώκει να περιορίσει το δικαίωμα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των συνδικάτων να διαδηλώνουν και να διεκδικούν την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους» εκφράζει η διοίκηση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου που, όπως σημειώνει, «είναι ένα νομοσχέδιο με αυταρχική κατεύθυνση, που προβλέπει και επιχειρεί να επιβάλλει απαράδεκτους περιορισμούς στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος και έρχεται να συμπληρώσει αντιδραστικούς νόμους που περιορίζουν τη συνδικαλιστική ελευθερία και δράση, οι οποίοι ψηφίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ψήφισμα ΣΕΕΔΝΗ

Χαρακτηριστικό της δύσκολης οικονομικά κατάστασης είναι ότι το 95% των επιχειρηματιών υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο για πρώτη φορά συμμετείχε στην προχθεσινή διαμαρτυρία για τα προβλήματα που έχουν εξουθενώσει τον κλάδο. Όλοι μαζί ενωμένοι κατέθεσαν ψήφισμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για να το διαβιβάσει στα αρμόδια υπουργεία, και στη συνέχεια το κατέθεσαν στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, με τον οποίο συναντήθηκε η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μαρία Αντωνάκη στη σύσκεψη που έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και των φορέων της Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμά του ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου (ΣΕΕΔΝΗ) προς τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Κοζυράκη και μετά την επιτυχημένη κίνηση του κλάδου να κατεβάσουν ρολά όλα τα καταστήματά του χώρου στον νομό Ηρακλείου προχθές Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αναφέρει: «Κυρία Κοζυράκη, όπως καλά γνωρίζετε, ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει. Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις της εστίασης μπήκαν σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης, προκειμένου να εφαρμόσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, που σκοπό έχουν την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μετά από πυρετώδεις ετοιμασίες, οι επισιτιστικές επιχειρήσεις ανέβασαν ρολά, όμως οι ιδιοκτήτες ήταν και εξακολουθούν να είναι σοβαρά προβληματισμένοι για τη βιωσιμότητα και το μέλλον των επιχειρήσεών τους, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων αγωνιούν για την επιστροφή στα καθήκοντά τους, όταν και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Κυρία Κοζυράκη, ο κλάδος μας απασχολεί πάνω από 30.000 εργαζόμενους σε επίπεδο Κρήτης, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού και από τα έσοδά μας διαχέεται ρευστό σε ολόκληρη την οικονομία (κράτος, προμηθευτές, έμποροι, εργαζόμενοι κ.λπ.). Η λήψη μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα από την Πολιτεία (πρόστιμα), αποτελεί τη χαριστική βολή, οδηγώντας μας σε περισσότερα λουκέτα και απολύσεις. Τα καταστήματά μας λειτουργούν σήμερα με το 36% της δυναμικότητάς τους. Είναι επιτακτική η ανάγκη να καταργηθεί η αναλογία ενός ατόμου ανά δύο τετραγωνικά μέτρα, με την προϋπόθεση της τήρησης των αποστάσεων των τραπεζοκαθισμάτων, όπως ισχύει σήμερα. Όλο ακούμε λόγια, αλλά πράξεις και στήριξη δεν έχουμε από κανέναν. Σήμερα κλείσαμε τα καταστήματά μας για 24 ώρες. Είναι η ύστατη προσπάθεια που κάνουμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα για την επιβίωση του κλάδου μας.

Με αφορμή τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) διαμαρτυρία μας, σας καταθέτουμε το παρόν ψήφισμα με τα αιτήματά μας, ώστε να τα προωθήσετε προς τα αρμόδια υπουργεία και να πιέσετε να δοθούν λύσεις. Τα αιτήματά μας είναι τα παρακάτω: 1. Επαναπροσδιορισμός του μέτρου 2 τ.μ. ανά άτομο σε 1 τ.μ./άτομο (Αγγλία, Ιταλία έχουν ήδη 1 τ.μ./ανά άτομο), 2. Μείωση σε εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, 3. Μείωση ενοικίων μέχρι τον Απρίλιο του 2021, 4. Ενιαίο ΦΠΑ στο 6% έως τον Απρίλιο του 2021, και 5. Εύκολη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις του τραπεζικού συστήματος.

Σας καταθέτουμε συμπληρωματικά μια κάτοψη εξωτερικού χώρου επιχείρησης ως παράδειγμα ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία των επιχειρήσεών μας. Το τοπογραφικό αποδεικνύει ότι μπορεί να μειωθεί η αναλογία σε 1 τ.μ. ανά άτομο, τηρώντας στο ακέραιο τις αποστάσεις που έχουν αποφασιστεί».

Αντιδρώντας στα μέτρα, σε κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών “Γαλάτεια Καζαντζάκη” και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Όπως οι προηγούμενοι, έτσι και οι σημερινοί κυβερνώντες παρουσιάζουν το νομοθετικό τερατούργημα, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν, ως “αθώα” κυβερνητική πρωτοβουλία που γίνεται για το “καλό” των “πολλών” που ταλαιπωρούνται από τους αγώνες, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις».

Κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο και Χανιά

Αναβρασμός επικρατεί και στον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με το Εργατικό Κέντρο Ν. Χανίων να στηρίζει την κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, που κάλεσε όλους τους εποχικά εργαζόμενους χθες Παρασκευή, στις 10 το πρωί, να είναι έξω από το Επιμελητήριο Χανίων (απέναντι από την Αγορά). Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν τον υπουργό Τουρισμού με πανό και διαμαρτυρίες. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Δ.Σ. του Σωματείου Επισιτισμού Ν. Χανίων και οι εποχικά εργαζόμενοι.

Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στον τουρισμό στα Χανιά προχωρούν σε νέα κινητοποίηση την επόμενη Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Οι εργαζόμενοι, αντιπροσωπία των οποίων συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, κατά την επίσκεψή του στο Επιμελητήριο Χανίων, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον κλάδο τους. Χαρακτήρισαν ως «κούφια λόγια» και «γενικότητες» όσα τους είπε ο υπουργός, χωρίς να τους δίνει σαφείς απαντήσεις για το πώς θα ζήσουν και πώς θα πληρώσουν λογαριασμούς και εισφορές.

Παράλληλα, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης με τη σειρά της ασκεί δριμεία κριτική στους υπεύθυνους κρατικούς φορείς για την ανυπαρξία σχεδίου και για το δημιουργηθέν “μπάχαλο” με τους εργαζόμενους στον τουρισμό στην Κρήτη.

“Στο πόδι” λογιστές σε Χανιά και Λασίθι

“Λουκέτο” και χθες στα λογιστικά γραφεία στον νομό Λασιθίου. Οι Λασιθιώτες λογιστές-φοροτεχνικοί συνέχισαν τη 48ωρη κινητοποίησή τους, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία. Σε διήμερη αποχή από τα καθήκοντά του προχώρησε χθες και προχθές και ο Σύλλογος Λογιστών Χανίων για την «αξιοπρέπεια και την επιστημονικότητα των λογιστών φοροτεχνικών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News