Κρήτη

Πρόγραμμα αναμπέλωσης ανακοίνωση ο Βορίδης από την Κρήτη

Στην Κρήτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης

Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. 

«Νιώθω ασφαλής στη Κρήτη με την έννοια πως όσα σας έχω υποσχεθεί ότι θα κάνω τα έχω κάνει» είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας.

Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε πρόγραμμα αναμπέλωσης που αφορά επιτραπέζιο σταφύλι και σταφίδα και αφορά σχεδόν 25,000στρ. Ήταν ένα αίτημα της περιφέρειας που είχε κατατεθεί από καιρό το οποίο φαίνεται να παίρνει το δρόμο προς την υλοποίηση.

«Αποτελεί ένα πρόγραμμα το οποίο το πιστεύουμε πολύ. Και τα δύο αυτά προϊόντα έχουν εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα. Και πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της καλλιέργειας».

Όπως σημείωσε Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναμπέλωσης. «Έχουμε εικόνα για το τι απαιτείται από πλευράς χρηματοδοτήσεως. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και μελετάμε το ζήτημα αυτό. Μετά βεβαιότητος, θα το εντάξουμε στο επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, και θα εξετάσουμε – και θα έχουμε μία απάντηση – επί δύο θεμάτων, κυρίως νομικού χαρακτήρα, για το κατά πόσον μπορούμε να το ξεκινήσουμε τώρα και να το συνεχίσουμε σαν γέφυρα στο επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Κι επίσης τώρα, θέλουμε να δούμε κατά πόσο το να το ξεκινήσουμε τώρα, δεν μας δημιουργεί πρόβλημα παρανόμων ενισχύσεων, που μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους ανακτήσεων".

Την ίδια ώρα εξανεμίζονται οι ελπίδες των αγροτών για επίσπευση της καταβολής των ενισχύσεων με τον υπουργό να αφήνει ελάχιστα περιθώρια για την πληρωμή τους μέσα στο καλοκαίρι, με τον υπουργό να κάνει λόγο για νομικά και οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν

Η κάθοδος του Μάκη Βορίδη στην Κρήτη έχει ιδιωτικό χαρακτήρα καθώς το βράδυ της Κυριακής θα γίνει ο νονός του εγγονού του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή και συμβούλου του υπουργού Ανδρέα Στρατάκη στην Ροδιά. Ωστόσο δεν παρέλειψε να προχωρήσει σε κρίσιμες επαφές και συναντήσεις, σήμερα στο Ηράκλειο και αύριο στο Ρέθυμνο καθώς θα βρεθεί σε Μελιδόνι και Πέραμα.

Το πρόγραμμα αναμπέλωσης

Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι ως πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ζήτημα της αναμπέλωσης που αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι και τη σταφίδα θα αποτελέσει αντικείμενο προγράμματος που ήδη επεξεργάζονται στο υπουργείο και μετά βεβαιότητας, όπως τόνισε, θεωρεί ότι θα ενταχθεί στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Πιστεύουμε πολύ και στα δύο προϊόντα που έχουν εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα και πρέπει να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα και παραγωγικότητά τους. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναμπέλωσης. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και μελετάμε το θέμα αυτό. Μετά βεβαιότητας θεωρώ ότι θα το εντάξουμε στο επόμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού εξετάσουμε κάποια επιμέρους νομικού περιεχομένου ζητήματα, θα δούμε αν μπορούμε να το ξεκινήσουμε τώρα και να το συνεχίσουμε σαν γέφυρα στο επόμενο πρόγραμμα», είπε ο κ. Βορίδης που ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα νομικού περιεχομένου που τίθενται, αφορούν τη δυνατότητα εκκίνησης του προγράμματος χωρίς να προκύψουν θέματα παρανόμων ενισχύσεων τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους ανακτήσεων.

«Από την στιγμή που θα είμαστε εντάξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα αυτό, είπα ότι είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα ποσά, προκειμένου να οργανώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας αυτής της καλλιέργειας και των προϊόντων της, που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και θα ενισχύσουν την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια