Κρήτη

Κλειστές καφετέριες και μπαρ λόγω των ... προστίμων

Επαγγελματίες επισιτισμού, ξεναγοί και λογιστές στα "κάγκελα"

Μεγαλώνει ο κύκλος των κινητοποιήσεων, με καφέ-μπαρ να παραμένουν σήμερα κλειστά, ενώ την ίδια στιγμή σε διαμαρτυρίες προχωρούν οι ξεναγοί όλης της χώρας αλλά και οι λογιστές των Χανίων, με τους δεύτερους να προχωρούν ταυτόχρονα και σε διήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους. Αναλυτικότερα, το είπαν και το κάνουν πράξη οι επιχειρηματίες επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου, που κατεβάζουν ρολά σήμερα Πέμπτη σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, καφέ-μπαρ του νομού. Πρόκειται για μια κίνηση αγανάκτησης των επιχειρηματιών του κλάδου, με την οποία θέλουν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης μετά και τα δυσβάσταχτα πρόστιμα και την αναστολή λειτουργίας που επιβλήθηκαν σε καταστήματα εστίασης στο Ηράκλειο. Μάλιστα, στις 2 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένη Διοίκησης (λιμάνι Ηρακλείου).


Κλειστά, επίσης, θα παραμείνουν από τις 6 το πρωί σήμερα Πέμπτης και για 24 ώρες τα καταστήματα της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. “Μαρίνα”, “Πλάτανος”, “Κουμπές”, το αναψυκτήριο “Όαση”, το Πολύκεντρο Νεολαίας, καθώς και το αναψυκτήριο της Δημοτικής Ακτής Καρτερού (η ακτή θα είναι ανοικτή για τους λουόμενους), συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών του κλάδου. Τα καταστήματα της εστίασης έχουν πληγεί καίρια από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες τους, σημειώνοντας πως «τα όποια μέτρα λαμβάνονται πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, να συμβάλλουν στην ανάταξη των επιχειρήσεων και στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας».

Στον επισιτισμό

Παράλληλα, το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Ηρακλείου καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν το “παρών” στη σημερινή κινητοποίηση και ανακοινώνει στους εργαζόμενους στον κλάδο πως, μετά από έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε, καλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 7 Ιουλίου, στις 18:00, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στην αίθουσα συνελεύσεων. Θα συζητηθούν θέματα που έχουν προκύψει στον κλάδο του επισιτισμού αλλά και προτάσεις και ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το Σωματείο.
Στη συνέλευση θα παραβρεθεί νομικός για να λύσει τις απορίες των εργαζομένων στα εργασιακά τους ζητήματα.

Το ΕΚΗ

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, καθώς και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Ηρακλείου καταδικάζει το γεγονός ότι μπήκαν λουκέτα για υγειονομικούς λόγους σε 5 επιχειρήσεις στον χώρο επισιτισμού, οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
«Σίγουρα στηρίζουμε όλα τα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα στην αντιμετώπιση του COVID-19, σίγουρα είμαστε υπέρ της τήρησης της νομιμότητας από τους επιχειρηματίες, ωστόσο όμως σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να εξαντλείται η αυστηρότητα με την επιβολή κλεισίματος επιχειρήσεων και όχι προστίμων, γιατί με αυτόν τον τρόπο “την πληρώνουν” και οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη.
Καλούμε την κυβέρνηση μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών ναι μεν να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των υγειονομικών κανόνων, αλλά από την άλλη να προστατεύει και την απασχόληση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, καθώς και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Ηρακλείου στηρίζουν και συμμετέχουν στην κινητοποίηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων του Επισιτισμού, όπως και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στήριξη από ΟΕΒΕΝΗ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) τάσσεται υπέρ των επαγγελματιών του κλάδου επισιτισμού και διασκέδασης και στην απόφασή τους να κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τονίζοντας πως «η λήψη μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα σε αυτή τη δύσκολη εποχή, που οι επισιτιστικές επιχειρήσεις έχουν μπει σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης, ψάχνοντας την ιδανική λύση για την επιβίωσή τους, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή, οδηγώντας σε περισσότερα “λουκέτα” και αύξηση της ανεργίας».

Παρέμβαση Κεγκέρογλου

«Να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους εποχικά εργαζόμενους, στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά λεωφορεία, στον επισιτισμό και στην εστίαση», ζητά με ερώτησή του προς τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Τουρισμού και Οικονομικών ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.


Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Αν και σήμερα, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, θα ξεκινούσε η διαδικασία υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων των εργαζομένων σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ, που αφορά στον μήνα Ιούνιο, η κυβέρνηση με νεότερη ανακοίνωσή της μεταθέτει το χρονοδιάγραμμα στις 7 Ιουλίου. Η εξέλιξη αυτή εγείρει θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους αλλά και στις οικογένειές τους, οι οποίοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.
Επιπλέον, για τους εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό και στην εστίαση, που δικαιούνται το έκτακτο επίδομα ανεργίας Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ θα έπρεπε να έχει ανοίξει από τις 15/06 και παρήλθε άπρακτος ήδη μισός μήνας. Επειδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης, επειδή εξαιτίας της μετατόπισης της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία θα πάρουν, όπως φαίνεται, τα 534 € του Ιουνίου τέλος Ιουλίου, γεγονός που συνιστά άλλη μια αστοχία της κυβέρνησης, επειδή διαπιστώνουμε σοβαρές καθυστερήσεις, με ευθύνη της κυβέρνησης, ερωτάσθε κ. υπουργέ: Για ποιο λόγο δεν ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, όπως είχε νομοθετηθεί; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ανοίξει η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα και να πληρωθούν άμεσα τα 534 ευρώ οι εργαζόμενοι σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία; Πότε επιτέλους θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό και στην εστίαση που δικαιούνται το έκτακτο επίδομα ανεργίας Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο;».

Στο πόδι και οι ξεναγοί που ζουν με την αγωνία

Στήριξη από την κυβέρνηση ζητούν οι ξεναγοί που, λόγω της γενικότερης κατάστασης, μένουν χωρίς δουλειά, με το μέλλον τους να είναι αβέβαιο. Θέλοντας να στείλει το μήνυμά της στην κυβέρνηση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών οργανώνει, μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν στη δύναμή της, κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου, ενώ παράλληλα θα γίνουν και πορείες διαμαρτυρίας.
Τα μέλη της Ομοσπονδίας έστειλαν και επιστολή προς τον πρωθυπουργό, όπου μεταξύ άλλων ζητούν: «Να μας αποδοθεί, στο σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου των ξεναγών, αποζημίωση ειδικού σκοπού για Μάιο-Ιούνιο. Επίδομα ανεργίας για όσους δε θα δουλέψουν μετά την 1η Ιουλίου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου. Ασφαλιστική κάλυψη μέχρι το 2022. Μετάθεση φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων. Προστασία πρώτης κατοικίας. Επέκταση της ρύθμισης για τη μείωση του ενοικίου έως και τον Δεκέμβριο του 2020, με πρόβλεψη επέκτασης της ρύθμισης έως και τον Απρίλιο του 2021».

Κινητοποίηση λογιστών στα Χανιά

Σε αποχή από τα καθήκοντά του προχωρά ο Σύλλογος Λογιστών Χανίων για την «αξιοπρέπεια και την επιστημονικότητα των λογιστών φοροτεχνικών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Συγκεκριμένα, την ανακοίνωση του Συλλόγου για αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή αύριο Παρασκευή 3 Ιουλίου ακολούθησε η απόφαση της Ομοσπονδίας ΠΟΦΕΕ για διήμερη αποχή σήμερα Πέμπτη 2 και αύριο Παρασκευή 3 Ιουλίου, την οποία και ο Σύλλογος υποστηρίζει.
Έτσι σήμερα Πέμπτη 2 και αύριο Παρασκευή 3 Ιουλίου, ο Σύλλογος Λογιστών Χανίων «απέχει από οποιαδήποτε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και κρατά τις πόρτες των λογιστικών γραφείων κλειστές». Επίσης, όπως αναφέρεται, στις δύο αυτές ημέρες, από τις 10:00 έως τις 12:00 καλούνται οι λογιστές της περιοχής να δώσουν παρουσία έξω από την είσοδο της ΔΟΥ Χανίων, γνωστοποιώντας και κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.
Επίσης, το Δ.Σ. του Σωματείου Επισιτισμού χαιρετίζει τα σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για κοινή σύσκεψη, με στόχο να γίνει πράξη το σύνθημα: «Κανείς μόνος του στην κρίση», και καλεί όλους τους εποχικά εργαζομένους σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., έξω από το Επιμελητήριο Χανίων, όπου θα παραβρεθεί ο υπουργός Τουρισμού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια