Εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Κρήτη
Εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο "πόδι" οι επαγγελματίες, ανησυχούν για το μέλλον τους

Σε έντονο αναβρασμό βρίσκονται οι άνθρωποι του τουρισμού και της εστίασης, που παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε μια αβέβαιη τουριστική σεζόν. Θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία, κατέρχονται σήμερα Τετάρτη σε απεργιακή κινητοποίηση τα μέλη και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, καθώς τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν.

Χθες Τρίτη πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από το ΕΚΗ το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης “Ο Ερμής”. Τη σκυτάλη αύριο Πέμπτη παίρνουν οι επαγγελματίες της εστίασης νομού Ηρακλείου, με τα καφέ και τα μπαρ να κατεβάζουν “ρολά” σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης απέναντι στα «εξοντωτικά», όπως λένε, μέτρα της κυβέρνησης, με τους ίδιους να στέλνουν παράλληλα το μήνυμά τους στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί μας.

Σε πανελλαδική κινητοποίηση και πορείες διαμαρτυρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας αύριο Πέμπτη 2 Ιουλίου προχωρούν και οι ξεναγοί, που απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας τη στήριξή του, καθώς, με τις δυσκολίες που περνά ο τουρισμός λόγω κορωνοϊού και με τους ίδιους να μένουν ακόμα χωρίς δουλειά, τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσής τους.

Σηκώνουν χειρόφρενο οι οδηγοί

Ημέρα απεργίας σήμερα για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων,  καθώς τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν. Όπως υποστηρίζουν, μένουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αναφέροντας σε ανακοίνωσή τους ότι «παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η πλευρά της εργοδοσίας αρνείται να υπογράψει την υπάρχουσα. Κατόπιν τούτου, η διοίκηση του σωματείου μας αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας των μελών μας οδηγών τουριστικών λεωφορείων από 1/7/2020 ημέρα Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) και ώρα 8 π.μ. μέχρι και τη 2α/7/2020, ημέρα Πέμπτη (σ.σ. αύριο) και ώρα 8 π.μ.».

Σήμερα έδωσαν δυναμικό παρόν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, πρώτη ημέρα αφίξεων των τουριστών από χώρες του εξωτερικού.

Ωστόσο, χθες Τρίτη, σε κινητοποιήσεις κάλεσε τα μέλη του το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης “Ο Ερμής”, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την προάσπιση των εργασιακών τους σχέσεων, του τουρισμού και της οικονομίας του τόπου μας, καθώς οι εργοδότες αρνούνται κατηγορηματικά να υπογράψουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το σωματείο κάλεσε όλα τα μέλη του σε κινητοποίηση χθες Τρίτη 30 Ιουνίου στο ΕΚΗ, στις 10 π.μ., ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στους εμπλεκόμενους συνδέσμους-επιχειρήσεις.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους τονίζεται μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας για τα δίκαια αιτήματά μας δεν εισακούστηκαν από κανέναν. Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις αρνούνται να υπογράψουν την ίδια ΣΣΕ, με κίνδυνο από 1/7/2020 να απορυθμιστούν βίαια οι εργασιακές μας σχέσεις».

Κλειστά την Πέμπτη τα καφέ-μπαρ

Ερμητικά κλειστές θα κρατήσουν τις πόρτες τους αύριο Πέμπτη τα καφέ-μπαρ του νομού Ηρακλείου. Με αφορμή την έναρξη των διεθνών πτήσεων, αλλά και μετά τα τσουχτερά πρόστιμα και την αναστολή λειτουργίας που επιβλήθηκαν σε τρία καταστήματα εστίασης στο Ηράκλειο, οι επιχειρηματίες επισιτισμού και διασκέδασης του νομού προχώρησαν στην απόφαση να κατεβάσουν “ρολά” αύριο Πέμπτη 2 Ιουλίου, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους αλλά και τον προβληματισμό τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) τάσσεται υπέρ των επαγγελματιών του κλάδου επισιτισμού και διασκέδασης και στην απόφασή τους να κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά αύριο Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τονίζοντας πως «η λήψη μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα σε αυτή τη δύσκολη εποχή, που οι επισιτιστικές επιχειρήσεις έχουν μπει σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης, ψάχνοντας την ιδανική λύση για την επιβίωσή τους, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή, οδηγώντας σε περισσότερα “λουκέτα” και αύξηση της ανεργίας».

Σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου: νέα Γενική Συνέλευση στις 7 Ιουλίου

Το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Ηρακλείου ανακοινώνει στους εργαζόμενους στον κλάδο πως, μετά από έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες, καλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 7 Ιουλίου στις 18.00 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στην αίθουσα Συνελεύσεων. Θα συζητηθούν θέματα που έχουν προκύψει στον κλάδο του επισιτισμό αλλά και προτάσεις και ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το Σωματείο. Στη συνέλευση θα παραβρεθεί νομικός για να λύσει τις απορίες των εργαζομένων στα εργασιακά τους ζητήματα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν το παρόν!

Κανείς δεν είναι μόνος!

Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Ριζικιανάκης Μιχάλης                                                                Γιάννης Βαρσαμάς»"

Στον δρόμο και οι ξεναγοί

Θέμα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί, που ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση και οργανώνουν πορείες διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κρήτη αύριο Πέμπτη 2 Ιουλίου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών μάλιστα οργανώνει, μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν στη δύναμή της, κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, αύριο Πέμπτη 2 Ιουλίου.

Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Μία ημέρα μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού την 1η Ιουλίου σε όλη την επικράτεια, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, αντί να διαφημίζουμε τη χώρα μας όπως κάναμε πάντοτε μέσω της δουλειάς μας, να οργανώσουμε ειρηνικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα για να ζητήσουμε τα αυτονόητα: Να μας αποδοθεί στο σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου των ξεναγών αποζημίωση ειδικού σκοπού για Μάιο-Ιούνιο. Επίδομα ανεργίας για όσους δε θα δουλέψουν μετά την 1η Ιουλίου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου. Ασφαλιστική κάλυψη μέχρι το 2022. Μετάθεση φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων. Προστασία πρώτης κατοικίας. Επέκταση της ρύθμισης για τη μείωση του ενοικίου έως και τον Δεκέμβριο του 2020, με πρόβλεψη επέκτασης της ρύθμισης έως και τον Απρίλιο του 2021», ζητώντας από τον πρωθυπουργό να στηρίξει τον κλάδο.

Κινητοποίηση των λογιστών στα Χανιά – 3 Ιουλίου

Την Πέμπτη 2 Ιούλιου στις 10:00 οι Λογιστές Φοροτεχνικοί του Νομού Χανίων, θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΔΥΟ Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News