Ξενοδοχεία: Ιούλιος με χαμηλές πληρότητες στην Κρήτη - «Αγκάθι» τα Covid hotel

Κρήτη
Ξενοδοχεία: Ιούλιος με χαμηλές πληρότητες στην Κρήτη - «Αγκάθι» τα Covid hotel

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Στο θέμα των COVID hotel πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά πράγματα πριν εκτεθούμε" προειδοποιεί ο Μιχάλης Βλατάκης

Με την ελπίδα να κρατηθούν στην τουριστική αγορά, να στηρίξουν τις επιχειρήσεις αλλά και τις θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία και στα καταλύματά τους ζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Με αφορμή το άνοιγμα των αεροδρομίων - καθώς από σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου αρχίζουν οι πτήσεις από το εξωτερικό προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, ημερομηνία που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή της τουριστικής περιόδου - η σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών προορισμών δίνει το σήμα της έναρξης της δραστηριότητας των μεγάλων ταξιδιωτικών ομίλων του εξωτερικού προς τη χώρα μας.

Οι προβληματισμοί των επιχειρηματιών, τα πολλά κλειστά ξενοδοχεία και ο πήχης των προσδοκιών στις δημοφιλέστερες περιοχές της χώρας, όμως, είναι θέματα που παραμένουν άλυτα, ενώ συν τοις άλλοις ζήτημα που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις αποτελούν οι νέες διαδικασίες εισόδου με το barcode που θα πρέπει να έχουν στο κινητό τους οι ταξιδιώτες και το smart testing επιβατών για COVID-19 με τη χρήση αλγορίθμου. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενόψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam) που εκδόθηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 και θα ισχύει έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, και η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) απ’ όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, τον χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία. Μέτρο που, όπως τονίζουν παράγοντες του τουρισμού, είναι μεν σωστό και θεμιτό, όμως λήφθηκε την τελευταία στιγμή και χωρίς σαφή ενημέρωση.

Χαμηλές πληρότητες

Με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων ξεκινούν σιγά-σιγά να γίνονται νέες κρατήσεις, όμως οι πληρότητες για τον Ιούλιο βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα κοντά στο 20%, ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κρήτη. Παράγοντες του τουρισμού αλλά και τουριστικοί πράκτορες, μη μπορώντας ακόμα να αναπληρώσουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία, θέλουν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, όμως τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως λένε, δείχνουν ότι χρειάζεται πολλή προσπάθεια.

Αναλυτικότερα, για σήμερα 1η Ιουλίου είναι προγραμματισμένες να φτάσουν στα περιφερειακά αεροδρόμια συνολικά λιγότερες από 150 πτήσεις από το εξωτερικό. Οι περισσότερες από αυτές, πάνω από 40, πρόκειται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου. Παράλληλα όμως υπολογίζεται πως θα λειτουργεί το 30% των ξενοδοχείων, με την πληρότητά τους να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 15%-20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σαββατοκύριακο που πέρασε καταγράφηκε κινητικότητα στις κρατήσεις, με αποτέλεσμα να εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως μέχρι τις 15 Ιουλίου, εκτός απροόπτου, θα έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία.

Στο αεροδρόμιο των Χανίων τώρα για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 15 πτήσεις.

Τι λένε παράγοντες του τουρισμού

Σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επιχειρηματίες του τουρισμού επισημαίνουν με έμφαση το γεγονός πως, μιάμιση μέρα πριν την επίσημη έναρξη της περιόδου, δεν είχαν εκδοθεί οι Notam για τις χώρες από τις οποίες δε θα επιτρέπονται οι πτήσεις προς Ελλάδα μέχρι νεωτέρας (15 Ιουλίου), καθυστέρηση η οποία δημιουργεί αναρίθμητα πρακτικά προβλήματα.

«Έχουν γίνει πολλά πράγματα την τελευταία στιγμή, όπως το PLF, το οποίο έχει φέρει μεγάλη αναταραχή και πολλά προβλήματα. Παρά το ότι αποτελεί ένα σωστό μέτρο, έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί νωρίτερα γι’ αυτό τόσο εμείς όσο και οι επισκέπτες. Επίσης, σημειώνονται πολλές παραλείψεις και σε ό,τι αφορά τα COVID ξενοδοχεία. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να δείξουμε ένα καλό πρόσωπο, όμως από εκεί και πέρα στο θέμα των COVID hotel πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά πράγματα πριν εκτεθούμε», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης. 

«Η 1η Ιουλίου ξεκινάει με μια μεγάλη σύγχυση, η οποία έχει προκύψει με το PLF και το ότι δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο αν οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να περιμένουν την αποστολή των αποτελεσμάτων στο δωμάτιό τους ή θα έχουν μια ελευθερία κινήσεων. Επιπλέον, ο Ιούλιος θα είναι ένας ανιχνευτικός μήνας. Οι αφίξεις αρχίζουν να εντείνονται μετά τις 15 του μήνα, οπότε οι δύο πρώτες εβδομάδες θα εμφανίζουν χαμηλές πληρότητες. Αυτή τη στιγμή, 1 στα 3 ξενοδοχεία ανοίγουν με τις πληρότητες να είναι επίσης πολύ χαμηλές. Η πορεία των κρατήσεων είναι ακόμα αρκετά απρόβλεπτη, καθότι το ισοζύγιο μεταξύ ακυρώσεων και κρατήσεων είναι ακόμα αρνητικό. Βέβαια, σε καθημερινή βάση μπαίνουν περισσότερες κρατήσεις απ’ ό,τι ακυρώσεις, πράγμα ευχάριστο μεν, καθώς εμφανίζεται να υπάρχει μια κινητικότητα και μια προοπτική, αλλά ουσιαστικά “ροκανίζεται” το απόθεμα των προκρατήσεων που υπήρχε. Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή η κίνηση θα φορτσάρει, οπότε και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουν ανοίξει τα 2/3 των ξενοδοχείων», είπε ο τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα όσα ακούγονται περί επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, σημείωσε πως «ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό» και αυτό γιατί, όπως είπε, «αφενός η πλειοψηφία των κρατήσεων που λαμβάνουμε μέχρι τώρα είναι για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, και αφετέρου παραδοσιακά τον Οκτώβριο ταξιδεύει η τρίτη ηλικία, που λόγω του κορωνοϊού και των συνθηκών θα παραμείνει στην πλειοψηφία της στο σπίτι και δε θα ταξιδέψει, άρα μειώνονται κατά πολύ οι εν δυνάμει ταξιδιώτες εκείνη την περίοδο. Συνεπώς θα έχουμε κάποια κίνηση τον Οκτώβριο, αλλά θα είναι περιορισμένη».

Σχετικά με την πορεία της τουριστικής σεζόν πάντως, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά 500.000-600.000 επισκέπτες, ενώ τα πιο θετικά σενάρια μιλούν για 1.000.000 ξένους να μας επισκέπτονται φέτος. Κάτι που μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί στο τέλος της τουριστικής σεζόν.

Τι θα ισχύει από σήμερα για τις αφίξεις

«Η Ελλάδα προχωράει στο επόμενο βήμα αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών, πάντα με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν τα εξής: Για τις πτήσεις: Από την 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας. Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

Για τα χερσαία σημεία εισόδου: Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Για τις θαλάσσιες πύλες εισόδου: Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα. Η επανεκκίνηση των πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται με αγωνία από τους επιχειρηματίες της αγοράς, καθώς αποτελεί, μετά τη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό. Τη χρονιά που πέρασε, πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα.

Υπενθυμίζεται ότι προς στιγμήν ξεχνάμε τους τουρίστες από τη Σουηδία μέχρι 15 Ιουλίου, παρά το ότι Βρετανοί και Σκανδιναβοί αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της ταξιδιωτικής κίνησης στα Χανιά, ενώ σημαντική είναι κάθε καλοκαίρι η επισκεψιμότητά τους και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News