default-image

Μελισσοκομία: Χάθηκε η ανοιξιάτικη παραγωγή – Σοβαρά προβλήματα στον κλάδο

Κρήτη
Μελισσοκομία: Χάθηκε η ανοιξιάτικη παραγωγή – Σοβαρά προβλήματα στον κλάδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

25.000 μελισσοκόμοι της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Ούτε η ελληνική μελισσοκομία γλίτωσε από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οι περίπου 25.000 μελισσοκόμοι της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της μελισσοκομίας. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας, η ανοιξιάτικη παραγωγή χάθηκε, ενώ, εάν υπάρξουν νέες απαγορεύσεις από το φθινόπωρο, η μελισσοκομία κινδυνεύει με “λουκέτο”.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούρα, οι κυψέλες στην Ελλάδα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια και ανάλογα με την εποχή διαφέρει ο αριθμός των μελισσών. Για παράδειγμα, τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα μελίσσια είναι αναπτυγμένα, η κάθε κυψέλη έχει από 35.000 έως 40.000 μέλισσες, ενώ τον χειμώνα ο αριθμός αυτός πέφτει στις 7.000 μέλισσες.

Οι μελισσοκόμοι στη χώρα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ανέρχονται σε περίπου 25.000, που χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: οι 5.000 έχουν τη μελισσοκομία ως κύριο επάγγελμα, οι 10.000 είναι ετεροαπασχολούμενοι και οι υπόλοιποι 10.000 ερασιτέχνες-ρομαντικοί που ασχολούνται με τη μέλισσα.

Ο κ. Ντούρας αναφέρθηκε επίσης και στην ποιότητα του ελληνικού μελιού, την οποία πρέπει να εμπιστεύονται οι καταναλωτές, λέγοντας πως τα «τα τελευταία χρόνια υπήρξαν προβλήματα με ελληνοποιήσεις και μεγάλη νοθεία στην αγορά. Το κινέζικο μέλι είναι ουσιαστικά σχεδόν τεχνητό μέλι».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News