Ανδρέας Παπανδρέου: Μνημόσυνο για τα 24χρόνια από τον θάνατο του

Κρήτη
Ανδρέας Παπανδρέου: Μνημόσυνο για τα 24χρόνια από τον θάνατο του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ τιμησε η νομαρχιακή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής.

Φέτος συμπληρώνονται 24 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ , του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου τιμώντας την μνήμη του «Αντρέα» , του εμπνευστή της «Αλλαγής» , τέλεσε Μνημόσυνο σήμερα το πρωί στον Ι.Ν. Παναγίτσας Μασταμπά, παρουσία φίλων και μελών του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου Κρήτης του ΚΙΝΑΛ, «ήταν ίσως ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (21 Οκτωβρίου 1981 - 2 Ιουλίου 1989 & 13 Οκτωβρίου 1993 - 18 Ιανουαρίου 1996) μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου 1981, του Ιουνίου 1985 και του Οκτωβρίου 1993.

Από το κυβερνητικό του έργο ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, η οποία παγίωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα, η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18, η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος γραφής , η θέσπιση των επιδομάτων (τέκνων, αναπηρίας κτλ), η αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος, οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων, η άσκηση ακηδεμόνευτης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, κ.α...

Κεντρική φωτογραφία :INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News