default-image

Ναρκωτικά: 96 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη - το 11% των Ελλήνων έχει κάνει χρήση κάνναβης

Κρήτη
Ναρκωτικά: 96 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη - το 11% των Ελλήνων έχει κάνει χρήση κάνναβης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Η φετινή παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία covid-19 να δημιουργεί μία πρωτόγνωρη συνθήκη άμεσης απειλής της υγείας, να δημιουργεί άγχος, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.  Όσοι ασχολούνται με την Πρόληψη των Εξαρτήσεων γνωρίζουν καλά πως η καλύτερη απάντηση ενάντια στις σύγχρονες απειλές κατά της ζωής είναι η ενίσχυση της έννοιας της «κοινότητας» σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς.

Κοινότητα σημαίνει συνεργασία, αλληλοκατανόηση, αλληλοϋποστήριξη, σεβασμός, μοίρασμα και συμμετοχή. Η κοινότητα ενδυναμώνει ψυχικά και συμβάλλει στην ανθεκτικότητα μικρών και μεγάλων ώστε να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής.

Η μεγαλύτερη πρόκληση και το μεγάλο ζητούμενο αυτής της περιόδου (του covid 19) ήταν – και εξακολουθεί να είναι φυσικά – η αναζήτηση νέων τρόπων σύστασης και ενδυνάμωσης των κοινοτήτων.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σηματοδοτεί για το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου, ένα καινούριο νόημα στις υγιείς σχέσεις που προαπαιτούν νέα «όρια» - αποστάσεις, νέους κανόνες επικοινωνίας και οδηγούν τους ανθρώπους του ΚΕΣΑΝ στη διερεύνηση και υιοθέτηση νέων τρόπων «σύνδεσης» μεταξύ τους. Το ευτύχημα είναι ότι αυτοί οι νέοι τρόποι σύνδεσης προϋποθέτουν τις νέες τεχνολογίες που είναι στοιχεία πολύ φιλικά στους εφήβους και τους νέους.

Το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου, από τον Ιούλιο 2019 έως τον Ιούνιο 2020 συνεργάστηκε με 2.397 άτομα: γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, νέους και πολίτες. Το τελευταίο τετράμηνο όλες οι προγραμματισμένες δράσεις υλοποιήθηκαν εξ αποστάσεως με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ενώ πρόσθεσε νέες δραστηριότητες που απαντάνε σε ανάγκες οι οποίες προέκυψαν από τις σύγχρονες συνθήκες.

Η "εικόνα" σε παγκόσμια επίπεδο 

 ΓΡΑΦΗΜΑ: ΑΠΕ 

Το Video της Ελληνικής Αστυνομίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Ανδρέα Ξανθός,Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: "Χρέος της Πολιτείας είναι  να διασφαλίσει ότι  η έκβαση αυτής της δύσκολης της μάχης θα είναι νικηφόρα"

"Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι ευκαιρία αναστοχασμού για το σύνθετο, και πολυπαραγοντικό φαινόμενο της εξάρτησης, που έχει βιο-ψυχικο-κοινωνικές διαστάσεις και άρα απαιτεί ολιστική προσέγγιση και διατομεακή αντιμετώπιση. Πρώτιστη  προτεραιότητα των  δημόσιων  πολιτικών  κατά των ναρκωτικών και εν γένει των εξαρτήσεων,  είναι η διασφάλιση της καθολικής, ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών σε θεραπευτικά προγράμματα όλων των τύπων,με βάση τις ειδικές ανάγκες καθενός. Το φάσμα των παρεμβάσεων και του στρατηγικού σχεδιασμού της Πολιτείας, οφείλει να περιλαμβάνει τηνπρόληψη, τη μείωση της βλάβης, την υποκατάσταση, την  απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων,  πάντα με τη συνδρομή και συνέργεια όλων των δημόσιων φορέων κατά των εξαρτήσεων.  Τώρα που οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος επιδείνωσης του φαινομένου της εξάρτησης, χρειάζονται ενισχυμένες δημόσιες πολιτικές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση των χρηστών στην καταλληλότερη θεραπεία, συνέργεια δομών και προγραμμάτων, ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική φροντίδα με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημόσιας Υγείας και όχι έμφαση στα αστυνομικά μέτρα και στην καταστολή.

Τα προηγούμενα χρόνια, σε περιβάλλον μνημονιακών περιορισμών και μέτρων λιτότητας, έγινε μία συγκροτημένη προσπάθεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  για σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο των εξαρτήσεων, όπως η πρόσληψη προσωπικού στους δημόσιους  φορείς (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, ΨΝΘ), η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 25 εκατομμύριων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, η οικονομική ενίσχυση και ανασχεδιασμός των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων δομών και την ουσιαστική εξάλειψη της λίστας  αναμονής για εισαγωγή σε πρόγραμμα υποκατάστασης, η λειτουργία νέας μονάδας σωματικής αποτοξίνωσης στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα, η θεσμοθέτηση των ΚΟΙ.Σ.ΕΝ. (Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης) που είναι μια μορφή κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για τη διευκόλυνση της απασχόλησης και της κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων ατόμων, η θεσμοθέτηση των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών για την ενίσχυση των υπηρεσιών «μείωσης της βλάβης» και την  προστασία  της Δημόσιας Υγείας, η εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών από το αλκοόλ.

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών επιμένουμε στην ανάγκη εθνικού σχεδιασμού δημόσιων πολιτικών για την  αντιμετώπισητων εξαρτήσεων, με βάση το διακριτό ρόλο και την εξειδίκευση κάθε φορέα αλλά και με λειτουργική διασύνδεση των δομών τους για την καλύτερη δυνατή  φροντίδα των εξαρτημένων ατόμων,   με σεβασμό και αναγνώριση της καθημερινής  μάχης  που δίνουν οι εργαζόμενοι, οι θεραπευτές, οι οικογένειες, οι πρώην και νυν χρήστες. Χρέος της Πολιτείας είναι  να διασφαλίσει ότι  η έκβαση αυτής της δύσκολης της μάχης θα είναι νικηφόρα."

Μήνυμα από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

"Με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το σωματείο εργαζομένων του ΠαΓΝΗ με βάση τη διεθνή εμπειρία, τις διαπιστώσεις χιλιάδων επιστημόνων σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κυρίως με βάση την καθημερινή σκληρή μάχη που δίνουμε ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις και τις συνέπειες τους, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι όχι μόνο είμαστε ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση, αλλά θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ώστε αυτό το αποτρόπαιο κοινωνικό φαινόμενο να εξαφανισθεί.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε όλα τα ναρκωτικά, γιατί βλάπτουν σοβαρά τη σωματική και την ψυχική υγεία, ενώ οδηγούν συχνά και στο θάνατο. Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, γιατί αποξενώνουν το άτομο από το κοινωνικό σύνολο, κατευνάζουν τις αντιδράσεις του στα προβλήματα και ακυρώνουν τη δυνατότητά του να αγωνίζεται συλλογικά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ είναι απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, που θέλει κυρίως τους νέους ανθρώπους στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνικής δράσης.

Κανένας εργαζόμενος ή άνεργος, κανένας νέος άνθρωπος δεν έχει ανάγκη τα ναρκωτικά. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η εξάρτηση γενικότερα είναι ένα ακόμα “όπλο” του συστήματος, είναι ένα ακόμα “λουκέτο” στην “αλυσίδα” που θέλουν αν περάσουν στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Ακόμα και η λεγόμενη “ελεγχόμενη χρήση” που διαφημίζουν περιορίζει τις ικανότητες που έχει ο κάθε άνθρωπος και διαμορφώνει ψεύτικες διεξόδους στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα οι νέοι καθημερινά, και σταδιακά τους οδηγούν εκτός κοινωνίας ή στην καλύτερη περίπτωση υπάκουους και εξαρτημένους στο ίδιο το σύστημα που τους οδήγησε μέχρι αυτό το σημείο. Τα ναρκωτικά εξουδετερώνουν κάθε συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση της ζωή που ονειρεύεται και αξίζει στον κάθε νέο.

Παλεύουμε για να είναι ο άνθρωπος πρωταγωνιστής της κοινωνικής ζωής, με καθαρή συνείδηση. Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. 

Δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό για το παρόν και το μέλλον που ονειρευόμαστε, μαζί με τον συνάδελφό μας στο χώρο δουλειάς, μέσα από το σωματεία μας, ένας για όλους και όλοι για έναν!

Ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά αδικίες κάθε μέρα για τους εργαζόμενους και τα παιδιά του, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός πανελλαδικού ενιαίου Δημόσιου Δωρεάν Φορέα πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Δίνουμε έμφαση στην πρωτογενή πρόληψη, με προαγωγή της επιστημονικής έρευνας που θα έχει στο επίκεντρο τις αιτίες του προβλήματος της τοξικομανίας, με προγράμματα πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Διεκδικούμε την ενίσχυση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων με κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας

Βρύσαλης Δημήτρης            Κοκοβάκης Γρηγόρης"

Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου: "Πανδημία" ναρκωτικών...  Να νικήσει η ζωή!

Η ζωή μας δέχεται μια σκληρή και ανελέητη επίθεση. Τα πρώτα θύματα αυτής της επίθεσης είναι τα παιδιά, είναι τα παιδιά μας. Τους καταδικάζουν στην ανεργία, τους στερούν το δικαίωμα στην Υγεία, στη μόρφωση, στον Πολιτισμό και προβάλλεται η μαστούρα για ελευθερία!

Η φετινή Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο µε εκκωφαντικό τρόπο τα αδιέξοδα και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, του συστήματος της αδικίας και εκμετάλλευσης, που παράγει, διαφημίζει και προσφέρει απλόχερα ναρκωτικές ουσίες, προκειμένου να "ναρκώνει" τη σκέψη, να "καταστέλλει" το μυαλό και τη ζωή...

Τα ναρκωτικά είναι «όπλο» του σάπιου συστήματος. Αξιοποιούνται για να ναρκώνουν τη σκέψη, να βάζουν στο περιθώριο ένα κομμάτι νέων, να αλλοιώνουν τη συνείδηση και τις επιλογές τους, τον τρόπο που οργανώνουν τη ζωή και την καθημερινή τους δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν «σκληρές» και «μαλακές» αιτίες. Υπάρχουν αιτίες!

Δεν υπάρχουν «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά. Υπάρχουν ναρκωτικά!

Σήμερα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Είναι αγώνας για τη ζωή, είναι αγώνας για καθαρή σκέψη και συνειδητή δράση. Κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα, κανείς δεν πρέπει να «σπαταλά» τη ζωή του ψάχνοντας λύση στη φυγή.

Η δύναμη να αλλάξουμε όσα µας στερούν τη ζωή µε δικαιώματα είναι στα χέρια µας, στον αγώνα, τη διεκδίκηση.  Δεν το βάζουμε κάτω!

"Πανδημία" ναρκωτικών...  Να νικήσει η ζωή!

Δήλωση Ανδρέα Ξανθού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι ευκαιρία αναστοχασμού για το σύνθετο, και πολυπαραγοντικό φαινόμενο της εξάρτησης, που έχει βιο-ψυχικο-κοινωνικές διαστάσεις και άρα απαιτεί ολιστική προσέγγιση και διατομεακή αντιμετώπιση.  Πρώτιστη  προτεραιότητα των  δημόσιων  πολιτικών  κατά των ναρκωτικών και εν γένει των εξαρτήσεων,   είναι η διασφάλιση της καθολικής, ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών σε θεραπευτικά προγράμματα όλων των τύπων,  με βάση τις ειδικές ανάγκες καθενός.

Το φάσμα των παρεμβάσεων και του στρατηγικού σχεδιασμού της Πολιτείας, οφείλει να περιλαμβάνει την πρόληψη, τη μείωση της βλάβης, την υποκατάσταση, την  απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων,  πάντα με τη συνδρομή και συνέργεια όλων των δημόσιων φορέων κατά των εξαρτήσεων.  Τώρα που οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος επιδείνωσης του φαινομένου της εξάρτησης, χρειάζονται ενισχυμένες δημόσιες πολιτικές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση των χρηστών στην καταλληλότερη θεραπεία, συνέργεια δομών και προγραμμάτων, ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική φροντίδα με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημόσιας Υγείας και όχι έμφαση στα αστυνομικά μέτρα και στην καταστολή.

Τα προηγούμενα χρόνια, σε περιβάλλον μνημονιακών περιορισμών και μέτρων λιτότητας,  έγινε μία συγκροτημένη προσπάθεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  για σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο των εξαρτήσεων, όπως η πρόσληψη προσωπικού στους δημόσιους  φορείς (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, ΨΝΘ), η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 25 εκατομμύριων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, η οικονομική ενίσχυση και ανασχεδιασμός των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων δομών και την ουσιαστική εξάλειψη της λίστας  αναμονής για εισαγωγή σε πρόγραμμα υποκατάστασης, η λειτουργία νέας μονάδας σωματικής αποτοξίνωσης στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα, η θεσμοθέτηση των ΚΟΙ.Σ.ΕΝ. (Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης) που είναι μια μορφή κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για τη διευκόλυνση της απασχόλησης και της κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων ατόμων, η θεσμοθέτηση των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών για την ενίσχυση των υπηρεσιών «μείωσης της βλάβης» και την  προστασία  της Δημόσιας Υγείας, η εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών από το αλκοόλ .

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών επιμένουμε  στην ανάγκη εθνικού σχεδιασμού δημόσιων πολιτικών για την  αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με βάση το διακριτό ρόλο  και την εξειδίκευση κάθε φορέα αλλά και με λειτουργική διασύνδεση των δομών τους για την καλύτερη δυνατή  φροντίδα των εξαρτημένων ατόμων,   με σεβασμό και αναγνώριση της καθημερινής  μάχης  που δίνουν οι εργαζόμενοι, οι θεραπευτές, οι οικογένειες, οι πρώην και νυν χρήστες.  Χρέος της Πολιτείας είναι  να διασφαλίσει ότι  η έκβαση αυτής της δύσκολης της μάχης θα είναι νικηφόρα». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News