Επιστρέψαμε στον κρεοπώλη της γειτονιάς – Η καραντίνα άλλαξε τις καταναλωτικές μας επιλογές

Κρήτη
Επιστρέψαμε στον κρεοπώλη της γειτονιάς – Η καραντίνα άλλαξε τις καταναλωτικές μας επιλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, αναζητώντας ντόπια και ποιοτικά κρέατα, στράφηκαν τις ημέρες της καραντίνας οι Κρητικοί

Το ντόπιο και ποιοτικό κρέας αναζητάει πλέον ο καταναλωτής του Ηρακλείου για να το φέρει στο τραπέζι του μετά τα γεγονότα του κορωνοϊού και της καραντίνας, αυξάνοντας την κατανάλωση στα αμνοερίφια και το χοιρινό, αλλά την ίδια ώρα έχει μειωθεί δραματικά και η κατανάλωση λόγω των προβλημάτων στον χώρο της μαζικής εστίασης.

Η βασική αυτή διαπίστωση ανήκει στον νέο πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μανόλη Δατσέρη, ο οποίος και μίλησε αναλυτικά στη εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες για την τοπική αγορά του κρέατος, εμφανίζοντας μια εικόνα επάρκειας στα ντόπια αμνοερίφια, κοτόπουλα και κουνέλια, καλώντας τους καταναλωτές να μη σταματήσουν ποτέ να στηρίζουν «τον κρεοπώλη της γειτονιάς τους», προτιμώντας κρέας κρητικής σφαγής και προέλευσης!

Αναλαμβάνοντας τα ηνία του συνδικαλιστικού οργάνου των κρεοπωλών, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον επίσης δυναμικό και αξιόλογο συνάδελφό του Μιχάλη Βερτούδο, ο Μανόλης Δατσέρης αρχίζει “δράση” για τα συμφέροντα των κρεοπωλών-μελών του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου. Και μαζί με αυτόν, στο νέο συμβούλιο αναλαμβάνουν δράση και ο γραμματέας Α' Γιάννης Παυλάκης, ο γραμματέας Β’ Γρηγόρης Σταθόπουλος, ο αντιπρόεδρος Κυριάκος Δημητρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Μαθιουδάκης, ο ταμίας Α’ Δημήτρης Κουτσάκης και ο ταμίας Β’ Νίκος Γκιαουράκης.

«Η κατανάλωση λόγω κορωνοϊού»

Καταρχήν, για την περίοδο της καραντίνας μέχρι και σήμερα, ο Μανόλης Δατσέρης διαπιστώνει ότι «στα παραδοσιακά κρεοπωλεία που είναι μέλη του Συνδέσμου μας υπάρχει μια πτώση ως προς την τροφοδοσία των εστιατορίων, τα οποία λόγω καραντίνας έκλεισαν όλο αυτό το διάστημα. Αλλά, πέρα από τη πτώση αυτή, υπάρχει και ένα θετικό: ότι ο πελάτης, πλέον, της λιανικής πώλησης, επειδή ήταν κλειστά τα εστιατόρια, “γύρισε” στα κρεοπωλεία ψάχνοντας το ποιοτικό κρέας για το σπίτι του. Αυτή είναι μια θετική εικόνα που βλέπουμε την περίοδο αυτή του κορωνοϊού. Ότι ο καταναλωτής έχει “γυρίσει” πλέον στο παραδοσιακό κρεοπωλείο, όπου θα πάει και θα δει τον υπεύθυνο και θα του πει τι ψάχνει να αγοράσει. Και αν υπολογίσουμε την αύξηση της κατανάλωσης από τον πελάτη προς εμάς από τη μια, και από την άλλη τη μείωση της πώλησης προς τους χώρους μαζικής εστίασης, είμαστε περίπου στα ίδια με τα επίπεδα που ήμασταν πριν από την καραντίνα...».

Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των καταναλωτών, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης απαντά: «Παρά τις τιμές στο χοιρινό, η κατανάλωσή του δεν έχει μειωθεί, διότι ο κόσμος μαζεύεται σε παρέες και στήνει ψησταριές. Από τώρα και μετά θα αρχίσει να μειώνεται, όμως, λόγω καλοκαιριού, η κατανάλωση στα αμνοερίφια, κάτι που συμβαίνει πάντοτε την καλοκαιρινή περίοδο. Για λόγους που δεν μπορώ, ωστόσο, να εξηγήσω, διαπιστώνουμε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση του κοτόπουλου...».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι, «σε σχέση με όλα τα είδη κρέατος, η μεγαλύτερη κατανάλωση είναι στο κοτόπουλο. Αλλά από ’κει και πέρα, δεν ξέρω τι συμβαίνει. Ίσως υπήρξε πολύ μεγάλη παραγωγή. Και όταν υπάρχει μια πτωτική πορεία στην αγορά ο παραγωγός δεν προλαβαίνει να πουλήσει...».

Οι τιμές σήμερα

Για να ενημερωθεί και ο κόσμος ως προς τις τρέχουσες τιμές στο κρέας, ο Μανόλης Δατσέρης μάς είπε ότι σε ό,τι αφορά το χοιρινό οι τιμές αυξήθηκαν πολύ την περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν μειωθεί. Αναλυτικότερα, οι τιμές στην παραδοσιακή κρεαταγορά του Ηρακλείου διαμορφώνονται ως εξής: στην πανσέτα από 5,30 μέχρι 5,60 ευρώ το κιλό. Στη χοιρινή μπριζόλα, τον λαιμό και το καρέ κυμαίνονται από 5,30 έως 5,60 ευρώ το κιλό. Στη σπάλα κυμαίνονται από 4,80 μέχρι 5,20 ευρώ το κιλό. Στα χοιρινά σουβλάκια οι τιμές κυμαίνονται από 6,50 έως 6,70 ευρώ το κιλό. Στο αρνί η τιμή κυμαίνεται από 9 έως 9,50 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι από 9,20 έως 9,70 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά το κοτόπουλο το ντόπιο, πάντοτε η τιμή ανέρχεται στα 3,50 έως 3,90 ευρώ το κιλό και στο κρητικό κουνέλι οι τιμές κυμαίνονται από 8 έως 8,50 ευρώ το κιλό.

Σε σχέση με την περίοδο πριν τον κορωνοϊό, οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα. «Δηλαδή, αν υπάρξει στο μέλλον κάποια μείωση της τιμής, αυτή θα την περιμέναμε στο χοιρινό. Αλλά τις τιμές τις καθορίζει η Ευρώπη και ανάλογα διαμορφώνονται και οι τιμές εδώ», λέει ο Μανόλης Δατσέρης.

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Μεγάλη η παραγωγή ελληνικού κρέατος

Ζητήσαμε όμως από τον Μανόλη Δατσέρη να μας μιλήσει και για την παραγωγή του κρέατος... «Στο κρέας γενικότερα η Ελλάδα παράγει ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με αυτό που καταναλώνει. Από ’κει και πέρα το τελευταίο διάστημα με τον κορωνοϊό μειώθηκαν πολύ οι εισαγωγές κρέατος, αφού δεν υπάρχει η τουριστική κίνηση που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια για την κατανάλωση του κρέατος. Και επειδή οι Έλληνες παραγωγοί δεν έχουν σταματήσει να παράγουν, υπάρχει μεγαλύτερη επάρκεια στην αγορά από ελληνικό κρέας. Και κακά τα ψέματα... Το ελληνικό κρέας είναι πάντοτε ακριβότερο από το εισαγόμενο. Και αυτό το γνωρίζει και ο καταναλωτής. Και όταν βλέπεις ότι ο καταναλωτής κάνει μια στροφή στο ποιοτικό κρέας, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση στο ελληνικό κρέας. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, στα αμνοερίφια μέχρι και το Πάσχα είχαμε επάρκεια, ενώ άλλες χρονιές κάναμε και εξαγωγές σαν νησί».

Υπάρχει, δε, πολύ μεγάλη παραγωγή στη χώρα μας σε κοτόπουλο και κουνέλι και η κατανάλωση της Κρήτης στα είδη αυτά καλύπτεται στο 100% χωρίς να έχει ανάγκη τις εισαγωγές. Όσο για τα παράπονα των κτηνοτρόφων ως προς τις τιμές παραγωγού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης θέλει να τους στείλει το εξής μήνυμα: «Εμείς δεν ψωνίζουμε από τους ίδιους. Οπότε όταν φωνάζουν για τις τιμές, θα πρέπει να τα βρουν με τους εμπόρους. Στο αρνί δεν υπάρχει ταξινόμηση όπως σε όλα τα κρέατα. Ο βοσκός πουλάει τριάντα-σαράντα αρνιά στον ζωέμπορα και από ’κει και πέρα γίνεται η ταξινόμηση και η τιμή διαφέρει. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να αγοράσουμε και να δώσουμε στον καταναλωτή το καλύτερο κρέας...».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News