"Φτάνει πια" λένε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Ηρακλείο κ΄ Χανιά

Κρήτη
"Φτάνει πια" λένε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Ηρακλείο κ΄ Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο απροχώρητο φτάνει πλέον η φτώχια και η ανέχεια των ξενοδοχοϋπαλλήλων και αρχίζει να ξετυλίγεται η οργή τους, διεκδικώντας όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο άμεσα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των οικογενειών τους, γεγονός που οδηγεί σε σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και την ίδια ώρα στο Εργατικό Κέντρο των Χανίων. Πρόκειται για τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που ωστόσο ο αγώνας τους υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκο Κοκολάκη.

«Εμείς στηρίζουμε οποιαδήποτε κινητοποίηση κάνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία στα Εργατικά Κέντρα. Που αυτές οι κινητοποιήσεις είναι προς όφελος των εργαζομένων. Όλοι προς αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε: για τη διασφάλιση των επαναπροσλήψεων, τη διασφάλιση των μισθών μας και ό,τι άλλο συνεπάγεται μέσα από κινητοποιήσεις».

Μάλιστα, όπως μας δήλωσε ο Νίκος Κοκολάκης, η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου, που θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα για τη διαδικασία της επαναπρόσληψης και της αναστολής των συμβάσεων, την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κ.λπ.

«Και όλα αυτά, με βάση τα δεδομένα που θα ισχύουν μέχρι τότε και με βάση τις μέχρι τότε ισχύουσες διατάξεις. Και εκεί, αναλόγως, εάν έχουν βγει οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι από την κυβέρνηση, θα λάβουμε και τις ανάλογες αποφάσεις για τη μετέπειτα στάση μας», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Και υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση δημοσίευσε το ΦΕΚ, έβγαλε στη συνέχεια μια νέα ΚΥΑ που έχει πάρα πολλά κενά και αναμένουμε τη νέα διευκρινιστική. Αν δε μας ικανοποιεί, εμείς θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Και θα καλέσουμε και όλους τους άλλους εργαζόμενους του κλάδου, που πλήττονται λόγω της πανδημίας, και αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι και έχουν μηδενικό εισόδημα εδώ και τρεις μήνες! Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Εμείς απαιτούμε την εργασία μας. Απαιτούμε αξιοπρέπεια και σεβασμό...».

Το ΠΑΜΕ

Η Τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ με χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει πως στηρίζει «τη συγκέντρωση ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλων εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Ηρακλείου.

Να μην περάσει η πρόκληση της νέας ΚΥΑ με την οποία η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταδικάζοντας στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζομένους. Να μην περάσει η πρόκληση εργοδοτικών συνδικαλιστών, όπως της πλειοψηφίας του Σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων να χαρακτηρίζουν την ΚΥΑ “δικαίωση των αιτημάτων των εργαζομένων”.

Η Τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί με τη σειρά της τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Επισιτισμού-Τουρισμού να πάρουν αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα για να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων με βάση τις ΣΣΕ, να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, να απαγορευτούν οι απολύσεις και να ακυρωθούν όσες έγιναν, για να μπουν όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να στηριχτούν οι ελαστικά απασχολούμενοι, καθώς και να “παγώσουν” οι οφειλές και οι λογαριασμοί σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, εφορία και τράπεζες. Καλεί εργατικά σωματεία και συνδικάτα να στηρίξουν τη συγκέντρωση στα πλαίσια της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης τους στους συναδέλφους στον τουρισμό και τον επισιτισμό, απέναντι στην κοινή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στους εργαζομένους όλων των κλάδων.

Και συνεχίζει: «Τώρα πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά από όλους τους εργαζόμενους και από το συνδικαλιστικό τους κίνημα και το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό, ακόμα και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, δίνοντας ξανά, όπως στις πιο μαύρες περιόδους που γνώρισε ο λαός μας, στον αστυφύλακα το δικαίωμα να εποπτεύει και να κρίνει το περιεχόμενο της δράσης των συνδικάτων, να αποφασίζει ποια απεργία είναι νόμιμη και ποια ξεφεύγει από τα πλαίσια που βάζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, και ανάλογα να απαγορεύει τις κινητοποιήσεις και να διώκει τους αγωνιστές εργάτες. Να το χωνέψουν καλά κυβερνήσεις και κεφάλαιο: Ούτε ο “απεργοκτόνος” νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και το ηλεκτρονικό φακέλωμα στα συνδικάτα πρωτύτερα, ούτε το τωρινό “μαύρο” νομοσχέδιο της Ν.Δ. θα βάλουν στον “γύψο” τους αγώνες των εργαζομένων. Απειθαρχούμε, με το σύνθημα: “Εργάτη μπορείς, και αν το καταλάβεις θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις”».

Δράση κοινωνικής αλληλεγγύης - Για οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης

Ο Νίκος Κοκολάκης αποκαλύπτει όμως και μια άλλη απόφαση: «Θα κάνουμε δράση κοινωνικής αλληλεγγύης. Και συγκεκριμένα θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε με αυστηρά κριτήρια μονογονεϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Δηλαδή, διαζευγμένες γυναίκες που έχουν παιδιά, και καθημερινά έχουμε πολλαπλά μηνύματα ότι βρίσκονται σε δραματική κατάσταση πείνας και φτώχιας. Εμείς λοιπόν πήραμε απόφαση βλέποντας ότι η κατάσταση το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί, και την ίδια ώρα η κυβέρνηση δε δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο απέναντι στους εργαζόμενους - που οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν πλάτη και έφεραν τον τουρισμό εκεί που τον έφεραν...».

Κινητοποιήσεις και στα Χανιά 

"Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων μαζι με  το Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων, το Σωματείο Διανομέων Ν.Χανίων « Ιωσήφ Σαριδάκης » ,το Σωματείο Κατασκευών και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Εργαζομένων Security και τη διοίκηση του Εργατικου Κεντρου Χανιων καλούμε τους εποχικά εργαζόμενους ,τους συναδέλφους μας να δυναμώσουν τον αγώνα τους, ώστε να μην είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που θα πληρώσουν τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης.

Καλούμε το πρωί της Πέμπτης στις 10:00 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για να καταθέσουμε τα αιτήματά μας στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

  • Συλλαλητήριο την ίδια μέρα Πέμπτη 19:00 μ.μ. στο Εργατικό κέντρο Χανίων
  • Το Δ.Σ του Σωματείου Επισιτισμού οργανώνει σύσκεψη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας την Τρίτη 30/6 στις 19:00 μ.μ. ώστε να συζητήσουμε τις επόμενες δράσεις μας. Στόχος της σύσκεψης είναι να γίνει πράξη το σύνθημα : "κάνεις μόνος του στην κρίση», να οργανωθεί επιτροπή αλληλεγγύης, να οργανωθεί η παρέμβαση απέναντι στην εργοδοσία ,την τοπική Διοίκηση και την κυβέρνηση ώστε να προστατευτούν οι άνεργοι και οι εποχιακά εργαζόμενοι.  Καλούμε όλα τα σωματεία και φορείς που απευθύνονται σε εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά να συμμετέχουν στην σύσκεψη, να συμπορευτούμε στους αγώνες

Οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν είμαστε μόνοι 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

  • ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΣΕ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
  • ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
  • ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΣΕΣ ΕΓΙΝΑΝ
  • ΑΚΥΡΩΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΕΗ ,ΝΕΡΟ , ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΕΦΟΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ"

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News