Σύλησαν τάφο - Απολογούνται σήμερα οι φερόμενοι αρχαιοκάπηλοι

Κρήτη
Σύλησαν τάφο - Απολογούνται σήμερα οι φερόμενοι αρχαιοκάπηλοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρνούνται τις κατηγορίες και οι δύο άνδρες που φέρονται να σύλησαν τάφο στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων

Σήμερα το πρωί αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή οι δύο φερόμενοι ως αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές, καθώς φέρεται να σύλησαν τάφο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων.

Οι δύο άνδρες, που κατηγορούνται - μεταξύ άλλων - για παράνομη ανασκαφή από κοινού, οδηγήθηκαν χθες σιδηροδέσμιοι στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους, και παρουσιάστηκαν ενώπιον του εισαγγελέα.

Ο τελευταίος τούς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και κατόπιν τους παρέπεμψε για απολογία στον ανακριτή. Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι (ηλικίας περίπου 65-70 ετών) ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι όπως ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κ. Απόστολος Ξυριτάκης, και οι δύο άνδρες αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε χθες ο δικηγόρος κ. Ξυριτάκης, ο εντολέας του αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται και θα αποδειχτεί σε βάθος χρόνου ότι δεν έχει καμιά σχέση με το συγκεκριμένο γεγονός. Εξάλλου, σύμφωνα με τον δικηγόρο, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις Αρχές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια (αλλά και σε αύλειο χώρο) των δύο συλληφθέντων, εντοπίστηκαν - και κατασχέθηκαν - ένας ανιχνευτής μετάλλων, 5 τμήματα αρχαίων πήλινων ευρημάτων, ένα απολίθωμα απροσδιόριστης χρονικής περιόδου, 3 τμήματα ακατέργαστου χρυσού βάρους 14 γραμμαρίων, ένα πιστόλι, δύο κυνηγετικά όπλα, φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, μια ξύλινη σφραγίδα, καθώς και κοσμήματα τα οποία εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων.

Ωστόσο, τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. δε σταμάτησαν εκεί: Οι αστυνομικοί που έκαναν “έφοδο” στα σπίτια των δύο ημεδαπών βρήκαν ακόμη εργαλεία για την ανασκαφή (ηλεκτρικό κομπρεσέρ, ηλεκτρική γεννήτρια, καλώδιο-μπαλαντέζα με δύο προβολείς, φακό κεφαλής, λουξ φωτισμού, παλάμη), ένα μαχαίρι, αλλά και μια μοτοσυκλέτα για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή.

Η λαθρανασκαφή φαίνεται ότι ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα, όταν οι δύο φερόμενοι συνεργοί εντόπισαν τον χώρο και μετά τη διασκόπηση του εδάφους κατάλαβαν ότι στο συγκεκριμένο χωράφι υπήρχε ασύλητος τάφος.

Μετά από εβδομάδες προσπάθειας και αφού έκαναν τομή στο έδαφος, οι κατηγορούμενοι φέρονται να απέσπασαν τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι τού ενός εξ αυτών. Εξάλλου, αυτό φαίνεται ότι έγινε με τους κατηγορούμενους να μη μετακινούν τις λάρνακες που σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν μέσα στον λάκκο που είχαν σκάψει. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι πήγαν στον ιδιοκτήτη του επίμαχου χωραφιού και του είπαν πως κάποιος έχει σκάψει στον χώρο του, στηλιτεύοντας τους δράστες!

Ωστόσο, οι πληροφορίες για τον τρόπο δράσης τους δεν άργησαν να φτάσουν στα αφτιά των αστυνομικών του Τμήματος Χερσονήσου, που έστησαν κλοιό γύρω από τους κατηγορούμενους με τρόπο ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανότητα τα αντικείμενα που είχαν αποσπάσει να παγιδευτούν, αλλά και να τους συλλάβουν επί το έργον.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Αστυνομία για την επίμαχη υπόθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «συνελήφθησαν χθες (σ.σ. προχθές), σε περιοχή του δήμου Χερσονήσου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, σε υπαίθριο χώρο σε περιοχή του δήμου Χερσονήσου, άγνωστοι δράστες είχαν προβεί σε εργασίες μη νόμιμης ανασκαφής. Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου, προέκυψε ότι οι δύο ημεδαποί προέβησαν στις εν λόγω εργασίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News