Κρήτη

ΣΔΟΕ: Ενισχύεται με ελεγκτές - Τελευταίο χτύπημα στην Κρήτη με την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος

Σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης αποκαλύφθηκε ένα απίστευτο κύκλωμα παρασκευής επώνυμων αρωμάτων- «μαϊμού», τα οποία διοχετεύονταν σε όλη την Ελλάδα.

Μπορεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) να μην είναι, πλέον, Ειδική Γραμματεία, ωστόσο και ως Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών δείχνει τα... δόντια του.

Έχοντας περάσει από σαράντα κύματα τα προηγούμενα χρόνια κι έχοντας απωλέσει μεγάλο αριθμό του ελεγκτικού του δυναμικού, που στελέχωσε την ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ ετοιμάζεται να ενισχυθεί και να ανεβάσει στροφές. Αυτήν τη στιγμή οι ελεγκτικές «αιχμές» του Σώματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ζήτημα αν διαθέτουν πάνω από 90 έμπειρους ελεγκτές, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις των προηγούμενων χρόνων, η Υπηρεσία δεν ενισχύθηκε. Οι πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι σιγά- σιγά τα «κενά» θα κλείσουν και μέσα στον Ιούλιο αναμένονται οι πρώτοι 50 ελεγκτές με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες.

Το ΣΔΟΕ εδώ και καιρό δεν έχει την αρμοδιότητα των προληπτικών ελέγχων, η οποία έχει περάσει εξ ολοκλήρου στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και η περίμετρος των ελέγχων του καλύπτει μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής με προεκτάσεις στο «ξέπλυμα», υποθέσεις απάτης με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ έχει και stock εισαγγελικών παραγγελιών που «κλείνουν».

Με δεδομένο ότι οι έλεγχοι, πλέον, δεν έχουν καμία σχέση με τη μεθοδολογία των προηγούμενων ετών και τα «χτυπήματα» στα «τυφλά», στο ΣΔΟΕ αξιοποιούν τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που πληθαίνουν με στοιχεία, καθώς και το risk analysis, προκειμένου το λιγοστό προσωπικό να μην εξαντλείται σε ατέρμονες έρευνες αλλά να «χτυπάει» στο «ψαχνό».

Πώς θα αξιολογεί η Επιτροπή τις καταγγελίες

Με αυτήν ακριβώς τη λογική, Απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζει ειδική Επιτροπή στο Σώμα, η οποία θα αξιολογεί και θα διαβαθμίζει όλες τις πληροφορίες και καταγγελίες. Η αξιολόγηση συνίσταται στο χαρακτηρισμό της πληροφορίας από πλευράς ενδιαφέροντος και αμεσότητας δράσης που απαιτεί, ειδικότερα:

  1. Ως προς το ενδιαφέρον:

Χωρίς ενδιαφέρον (βαθμός ενδιαφέροντος 0). Τίθεται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο, από το οποίο μπορεί να ανασυρθεί εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία,

Απλή μικρού ενδιαφέροντος (βαθμός ενδιαφέροντος 1). Τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες πληροφορίες

Ενδιαφέρουσα σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 2). Εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης

Πολύ ενδιαφέρουσα εξόχως σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 3). Διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου

Ειδικού χειρισμού (βαθμός ενδιαφέροντος 4). Διαβιβάζεται άμεσα για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, με παράλληλη ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή και του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

ii Ως προς το επείγον των ενεργειών:

Κοινή: Ένταξη στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης (κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής).

Επείγουσα: Άμεση ενέργεια (έκδοση εντολής ελέγχου), με τη λήψη πληροφοριακού δελτίου.

Εξαιρετικώς επείγουσα: Η πληροφορία, με τη λήψη και κατόπιν έγκρισης του Προέδρου της Επιτροπής, διαβιβάζεται άμεσα για ενέργεια. Τα λοιπά μέλη της Επιτροπής ενημερώνονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της.

«Οργιάζουν» τα κυκλώματα με παρασκευή προϊόντων «μαϊμού»

Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε σπείρα που παρασκεύαζε απομιμήσεις αρωμάτων και άλλων προϊόντων

Το τελευταίο μεγάλο «χτύπημα» του Σώματος έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, όπου αποκαλύφθηκε ένα απίστευτο κύκλωμα παρασκευής επώνυμων αρωμάτων- «μαϊμού», τα οποία διοχετεύονταν σε όλη την Ελλάδα. Τα ευρήματα στο Ηράκλειο ήταν εντυπωσιακά, καθώς φανερώνουν μια καλοστημένη επιχείρηση με τεράστιους τζίρους, αλλά η συνέχεια θα δοθεί στην Αθήνα, καθώς το ΣΔΟΕ ελέγχει εξονυχιστικά το πελατολόγιο του κυκλώματος, προκειμένου να γίνουν νέοι έλεγχοι.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, βρέθηκε στο Ηράκλειο, χώρος ο οποίος χρησιμοποιείτο για την παρασκευή αρωμάτων (παρασκευαστήριο) και κατασχέθηκαν:

1.179.018 γυάλινων συσκευασιών επώνυμων εταιριών,

1.200 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης η οποία προορίζονταν προς παράνομη παρασκευή αρωμάτων,

997.103 καπάκια,

997.103 βαποριζατέρ,

799.175 κουτιά συσκευασίας,

352.365 ετικέτες επώνυμων εταιριών,

244.750 λοιπά υλικά συσκευασίας,

κατάλογοι, τελάρα εκτυπώσεων με σήματα εταιριών,

2.000 συσκευασίες του ενός γραμμαρίων εμπορικής κάνναβης για τις οποίες ερευνάται το νόμιμο της κατοχής,

πλήθος ιατρικών μασκών μιας χρήσης μη τηρούμενης της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του ημεδαπού (που κατείχε ηγετικό ρόλο) καθώς και σε αποθηκευτικούς χώρους που χρησιμοποιεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

635.800 ευρώ

4.906 γουάν Κίνας,

20 δολάρια Καναδά,

227 Lei Ρουμανίας,

375 λίρες Τουρκίας,

230 δολάρια Χονγκ Κόνγκ,

32 επιταγές διαφόρων τραπεζών συνολικού χρηματικού ποσού 316.978 ευρώ

496.720 παραποιημένα προϊόντα (είδη ένδυσης, υπόδησης, αρώματα, γυαλιά ηλίου, τσάντες, ζώνες, καπέλα, μαγιό κλπ.) και

πλήθος διαφόρων εγγράφων

Ρολόγια κι άλλα προϊόντα απομίμησης κατασχέθηκαν από την τελευταία έφοδο του ΣΔΟΕ

Επιπλέον, σε περιοχές της Αττικής πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε αποθηκευτικούς χώρους εταιριών όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρώματα-μήτρες επώνυμων εταιριών, στάμπες επώνυμων εταιριών, σταμπωτικά μηχανήματα, σφραγίδες και μήτρες επώνυμων προϊόντων, 28 φιαλίδια (μεταλλικά, γυάλινα) με ενδείξεις διαφόρων επώνυμων αρωμάτων, 30 κλισέ σημάτων διαφόρων επώνυμων εταιριών, 55 φιλμ σημάτων επώνυμων αρωμάτων, 560 ετικέτες επώνυμων εταιριών και τιμολόγια.

iefimerida

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια