Κ. Νοτοπούλου – «Συστηματική η αδικία της Κρήτης από τη ΝΔ»

Κρήτη
Κ. Νοτοπούλου – «Συστηματική η αδικία της Κρήτης από τη ΝΔ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διήμερη επίσκεψη στο νησί πραγματοποιεί η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου

Στο Ηράκλειο για διήμερη επίσκεψη βρίσκεται από χθες η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου. Νωρίς χθες το μεσημέρι είχε επαφές με συνδικαλιστές στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του τουρισμού.

Σε δηλώσεις της η κ. Νοτοπούλου ανέφερε ότι τα πλέον ζοφερά σενάρια μοιάζουν να έχουν γίνει πλέον ζοφερή πραγματικότητα για τον τουρισμό, ο οποίος συμπαρασύρει σε ύφεση και ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

«Μαζί με την κρίση του κορωνοϊού, οι επιλογές της κυβέρνησης να απορρυθμίσει την αγορά και να εφαρμόσει ελαστικές σχέσεις εργασίας, να μειώσει μισθούς και να ωθήσει τους επιχειρηματίες σε απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία ή αναστολές, το να ζητά από εργαζόμενους να ζήσουν με επιδόματα πείνας και στην ουσία να κλείνουν τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην καταστροφή», δήλωσε και τόνισε: «Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνουμε όρθιοι. Όσοι εργάζονται στον ελληνικό τουρισμό συντηρούν οικογένειες και την ελληνική οικονομία. Άρα θα πρέπει κατά προτεραιότητα να στηριχτεί ο ελληνικός τουρισμός, να στηριχτούν και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσει να μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ήταν προσκεκλημένη στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” χθες το απόγευμα, με παρουσιαστή το Λευτέρη Κουμαντάκη, ο οποίος έθιξε ζητήματα που αφορούν το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Αρχικά, ο δημοσιογράφος ρώτησε την τομεάρχη Τουρισμού τη γνώμη της πάνω στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης, το οποίο έχει απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας του εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης όπως αυτή έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες...

«Η οργή, η αγανάκτηση των ανθρώπων που εργάζονται στον τουρισμό εδώ στην Κρήτη είναι εμφανής. Μιλάω για τους ανθρώπους που εργάζονται στα ξενοδοχεία, τα ταξί, τα εστιατόρια κ.α. Η κατάσταση είναι εφιαλτική και το λέω γιατί στο τέλος της ημέρας κανένας εργαζόμενος δεν ξέρει να απαντήσει για το πώς θα ζήσει. Καταλαβαίνουμε πως οι πιο εφιαλτικές και σκληρές όψεις της κρίσης αυτής είναι αυτές με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά», απάντησε η κ. Νοτοπούλου, ενώ συνέχισε: «Η απόλυτη εξάρτηση της Κρήτης από τον τουρισμό θα κάνει την κρίση πιο έντονη. Μοιάζει παρόμοια εικόνα με εκείνη που συνάντησα με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρόδο. Η βασική διαφορά είναι πως η Κρήτη έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές εξαιτίας και της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής θέσης της. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά όμως που θα της δώσουν περισσότερη ώθηση σε μια μηχανή επανεκκίνησης. Πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά για ένα νέο εναλλακτικό τουριστικό μοντέλο σε περίπτωση επανεκκίνησης. Δεν έχω καμία διάθεση αντιπολιτευτική. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Είμαι όμως υποχρεωμένη εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστούμε τον ελληνικό τουρισμό».

Για το αεροδρόμιο

Στην Κρήτη, το αεροδρόμιο παραμένει μέχρι σήμερα κλειστό, με αποτέλεσμα πολλοί παράγοντες του τουρισμού να εκφράσουν ξεκάθαρα την αντιπαράθεσή τους. Γιατί δεν άνοιξε;

«Πρόκειται για μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να απαξιώνει έργα υποδομής. Είτε μιλάμε για ΒΟΑΚ είτε για το αεροδρόμιο στο Καστέλι είτε για αρδευτικά έργα, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα και συγκεκριμένα στο ότι η Κρήτη αδικείται συστηματικά από την παράδοση της Δεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε η κ. Νοτοπούλου.

Ο Λευτέρης Κουμαντάκης μεταξύ άλλων ρώτησε την τομεάρχη Τουρισμού για την πορεία της οικονομίας. Με δεδομένο πως η πλειοψηφία των οικονομολόγων υποστηρίζουν αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 10-12 δισ. ευρώ και εμφανείς κοινωνικές προεκτάσεις τούς φθινοπωρινούς μήνες, η πραγματικότητα αποτυπώνεται με μελανά χρώματα. Τι λέει η κ. Νοτοπούλου για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας;

«Πολύ φοβάμαι πως οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές στην εθνική οικονομία. Και μοιάζει να μην υπάρχει ένα σχέδιο αντιστάθμισης. Η απώλεια εσόδων της φετινής χρονιάς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στο κλείσιμο των επιχειρήσεων. Πρέπει να βγούμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας πάση θυσία. Και εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: οι επιχειρηματίες να τονίζουν τη μη μείωση σε θέσεις εργασίας ή σε μισθούς. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει άμεσα ένα σχέδιο ώστε κανένας εργαζόμενος - ούτε ένας - να μη χάσει τη θέση του».

ΣΤΟ ΜΑΛΕΒΙΖΙ

Εκδήλωση για το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ήταν μεταξύ άλλων και ομιλήτρια στο πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μαλεβίζι. Το “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” αποτελεί ένα πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ “Προοδευτική Συμμαχία” το οποίο στοχεύει στη διασφάλιση της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, του σφυγμού της οικονομίας, και της άμβλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας στη ζωή των ανθρώπων.

Τις βασικές πτυχές του ανέλυσαν, πέραν της τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνας Νοτοπούλου, ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου, πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ “Προοδευτική Συμμαχία”, καθώς και η Μαρία Καραμεσίνη, πρώην διοικήτρια του ΟΑΕΔ, καθηγήτρια Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειου Πανεπιστημίου Αθήνας. Παρενέβη και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ “Προοδευτική Συμμαχία” Σπύρος Δανέλλης.

Σήμερα η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί, στις 10:30 μ.μ., τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, και στις 11:30 μ.μ. τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη στο κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και θα έχει στη συνέχεια, στη 1 μ.μ., μια σειρά επαφών με επιχειρηματίες του τουρισμού της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News