Κρήτη

Θετική εξέλιξη: Στο Ρέθυμνο το εξεταστικό κέντρο για τα ειδικά μαθήματα

Το πρόβλημα εκατοντάδων μαθητών- υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων φαίνεται πως θα λυθεί

Θετική εξέλιξη φαίνεται πως θα λάβει το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν περίπου 562 μαθητές της Κρήτης, οι οποίοι θα ήταν υποχρεωμένοι να εξεταστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, στην Αθήνα.

Εκτός από την οικονομική επιβάρυνση που θα υφίσταντο οι οικογένειες των υποψηφίων, σημαντική θα ήταν και η ψυχολογική τους φόρτιση, ιδιαίτερα για τη φετινή χρονιά που συντρέχουν και υγειονομικοί λόγοι λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Σε σχετική ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η υπουργός δεσμεύτηκε ότι τα ειδικά μαθήματα των πανελληνίων, θα δοθούν στην Κρήτη για τους μαθητές του νησιού.

Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί αύριο και το ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο είναι ο τόπος και ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για την δημιουργία ενός εξεταστικού κέντρου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, για να μοιραστεί η απόσταση μεταξύ των μαθητών του νησιού, όμως την ίδια ώρα, ασκούνται πιέσεις για την δημιουργία τουλάχιστον τριών εξεταστικών κέντρων, σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Το τελευταίο καιρό ασκούνται έντονες πιέσεις από φορείς ώστε τα ειδικά μαθήματα (ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο) να εξεταστούν στην Κρήτη και όχι στην Αθήνα, ενώ επιστολή για τη Συγκρότηση και Λειτουργία Εξεταστικού Κέντρου Ειδικών Μαθημάτων στην Κρήτη απέστειλε στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Κρήτης Έφη Κουτεντάκη.

«ΝΑΙ» Κεραμέως σε Κεγκέρογλου

Γονείς και μαθητές, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, σύλλογοι και αιρετοί τοπικής αυτοδιοίκησης, Βουλευτές  αλλά και εκπρόσωποι της Εκκλησίας είχαν στηρίξει με αποφάσεις και επιστολές στους, το αίτημα των  εξετάσεων στο Γραμμικό σχέδιο, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά αλλά και Μουσικά μαθήματα, να διεξαχθούν για τους 562 υποψηφίους στην Κρήτη.

Η συζήτηση είχε θετική κατάληξη, αφού η Υπουργός Παιδείας απαντώντας στην ερώτηση του Βουλευτή δεσμεύτηκε ότι αύριο θα εκδώσει την απόφαση ότι οι εξετάσεις σε όλα τα ειδικά μαθήματα να διεξαχθούν στην Κρήτη.

Ο κ. Κεγκέρογλου καλωσόρισε την απόφαση και ζήτησε από την Υπουργό να συνεργαστεί με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης για την καλύτερη οργάνωση των εξετάσεων και την δυνατότητα να διεξαχθούν σε όλους τους νομούς.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη είναι πολύ θετική, αφού δεν θα αναγκαστούν 562 οικογένειες να μεταβούν στην Αθήνα με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά τους, αλλά κυρίως για την ψυχολογική κατάσταση των υποψηφίων.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του κ.Κεγκέρογλου έχει ως εξής:

Θέμα: «Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν να γίνουν στην Κρήτη οι εξετάσεις των 400 τουλάχιστον υποψηφίων για τα Ειδικά μαθήματα».

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούν μια κρίσιμη καμπή για την ζωή των μαθητών και η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την καλύτερη προϋπόθεση για την διεξαγωγή τους.

Ειδικά φέτος με τα πρόσθετα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον κορωνοϊό το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αποφασίσει με βάση και τους γενικότερους κανόνες προστασίας που ως βασικούς  στόχους  έχουν την μείωση των μετακινήσεων και των συναναστροφών. 

Οι εξετάσεις στο Γραμμικό σχέδιο, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά αλλά και Γαλλικά  για τα μουσικά μαθήματα  δεν είναι πολυτέλεια όπως σημειώνουν γονείς και εκπαιδευτικοί σε επιστολή τους με την οποία ζητούν ην διεξαγωγή των εξετάσεων για τους 400 τουλάχιστον υποψήφιους από την  Κρήτη να πραγματοποιηθεί στο νησί.

Επειδή η μετακίνηση στην Αθήνα για την συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων είναι ούτως η άλλως μία τραυματική εμπειρία για τους μαθητές και τους καθιστά υποψήφιους δεύτερης κατηγορίας με δυσμενέστερες συνθήκες  συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Επειδή ειδικά φέτος με τα μέτρα προστασίας και τους περιορισμούς που πήρε και συστήνει η πολιτεία αλλά και τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επικαιροποιήθηκαν, αντενδείκνυται η μετακίνηση των μαθητών και εξ ανάγκης και των γονιών τους στην Αθήνα για την συμμετοχή στις εξετάσεις.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ

1) Προτίθεστε να οργανώσετε τις εξετάσεις των Ειδικών μαθημάτων για τους υποψήφιους από την Κρήτη ώστε αυτές να πραγματοποιηθούν σε εξεταστικά κέντρα στην Κρήτη για λόγους ίσης αντιμετώπισης;

2) Ειδικά για φέτος με αυξημένους κίνδυνους για την υγεία λόγω μετακινήσεων και συνωστισμού προτίθεστε να οργανώσετε την διεξαγωγή των εξετάσεων για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και την Σχολή της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού στην Κρήτη; 

Κοινή ανακοίνωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης για τα ειδικά μαθήματα

«Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση η Υπουργός Παιδείας αποφάσισε σήμερα να ανακοινώσει τη δημιουργία τριών νέων εξεταστικών κέντρων σε Κρήτη, Ξάνθη και Αχαΐα για την εξέταση των ειδικών μαθημάτων.

Υπό το βάρος των πιέσεων συλλόγων γονέων, τοπικών φορέων και πλήθους συλλογικοτήτων η ηγεσία του Υπουργείου υποχρεώθηκε να υποχωρήσει στην απόφαση και να διεξαχθούν φέτος τουλάχιστον κοντά στον τόπο διαμονής τα ειδικά μαθήματα και να μην υποχρεωθούν αρκετοί υποψήφιοι σε μια περίοδο πανδημίας να μπουν σε πλοίο ή αεροπλάνο.

Οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς καταθέσαμε κοινή αναφορά για το θέμα και πλέον αναμένουμε να δούμε όλες τις λεπτομέρειες όπως θα αποτυπωθούν στην σχετική υπουργική απόφαση.

Δεν μπορεί η ηγεσία του Υπουργείου να γυρίζει επί μακρόν και τόσο επιδεικτικά την πλάτη σε μαθητές και γονείς που εν μέσω πανδημίας περνούν τη δοκιμασία των πανελλαδικών.

Οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ: Βαρδάκης Σωκράτης, Ηγουμενίδης Νίκος, Θραψανιώτης Μανώλης, Μαμουλάκης Χάρης, Ξανθός Ανδρέας, Πολάκης Παύλος».

 

"ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ"

 Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης χαιρετίζει όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που διεκδίκησαν ακούραστα όλο αυτό το διάστημα το δικαίωμα των παιδιών που εξετάζονται πανελλαδικά σε ειδικά μαθήματα να μην ταξιδέψουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά να εξεταστούν σε τοπικά εξεταστικά κέντρα.

Η δημιουργία επιπλέον εξεταστικών κέντρων για τα μαθήματα σχεδίου, ξένων γλωσσών και μουσικής σε Ρέθυμνο, Ξάνθη, Πάτρα και ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο Αγρίνιο, αποτελεί μια σημαντική νίκη του γονεϊκού κινήματος.

Εμείς οι γονείς θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι πρόσκαιρο λόγω της πανδημίας, καθώς αφορά τη λύση ενός χρόνιου προβλήματος των μαθητών και των οικογενειών τους που δέχονταν άνιση αντιμετώπιση για την εξέτασή τους στα ειδικά μαθήματα με την αναγκαστική μετακίνησή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, που σήμαινε πολλά έξοδα και επιπλέον ψυχολογική επιβάρυνση. 

Πιστεύουμε επιπλέον ότι πρέπει στην απόφαση αυτή να συμπεριληφθούν σε όλες τις περιοχές και όλοι οι μαθητές που εξετάζονται προφορικά, καθώς πρόκειται για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σειρά δυσκολιών και άνισης αντιμετώπισης σε όλα τα σχολικά τους χρόνια.

 

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

 

  • Οικονομική κάλυψη όλων των μαθητών και των οικογενειών τους για τη μετάβασή τους στα εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί.
  • Όλοι οι προφορικά εξεταζόμενοι μαθητές να εξεταστούν στα κοντινότερα τοπικά εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί.
  • Υλοποίηση όλων των μέτρων προστασίας για την ασφαλή εξέταση των παιδιών."

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια