Ανδρέας Παπανδρέου: Μνημόσυνο για τα 24χρόνια από τον θάνατο του

Κρήτη
Ανδρέας Παπανδρέου: Μνημόσυνο για τα 24χρόνια από τον θάνατο του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιουνίου και ώρα 09.15, στον Ι.Ν. Παναγίτσας Μασταμπά

Συμπληρώνονται αύριο, 23 Ιουνίου τα είκοσι τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ , του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου Κρήτης του ΚΙΝΑΛ, «ήταν ίσως ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (21 Οκτωβρίου 1981 - 2 Ιουλίου 1989 & 13 Οκτωβρίου 1993 - 18 Ιανουαρίου 1996) μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου 1981, του Ιουνίου 1985 και του Οκτωβρίου 1993.

Από το κυβερνητικό του έργο ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, η οποία παγίωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα, η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18, η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος γραφής , η θέσπιση των επιδομάτων (τέκνων, αναπηρίας κτλ), η αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος, οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων, η άσκηση ακηδεμόνευτης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, κ.α...

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου τιμώντας την μνήμη του «Αντρέα» , του εμπνευστή της «Αλλαγής» , διοργανώνει Μνημόσυνο το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 και ώρα 09.15, στο Ηράκλειο , Ι.Ν. Παναγίτσας Μασταμπά και καλεί τους φίλους και τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής να παραβρεθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News