Τουρισμός: Θολό το τοπίο στις κρατήσεις, βήμα - βήμα οι κινήσεις στην Κρήτη

Κρήτη
Τουρισμός: Θολό το τοπίο στις κρατήσεις, βήμα - βήμα οι κινήσεις στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανιχνευτικά και βήμα-βήμα οι κινήσεις στον κρητικό τουρισμό καθώς αναμένεται η έναρξη της περιόδου

Βήμα-βήμα με μεγάλη προσοχή προχωρούν οι φορείς του τουρισμού, καθώς ανοίγει η πόρτα του Ιούλη που φέρνει τους πρώτους ξένους επισκέπτες στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο, που θα κριθεί στα σημεία και κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Πελεκανάκης δίνει τον χρονικό ορίζοντα των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιουλίου, που θα διαδραματίσουν κατά τον ίδιο καθοριστικό ρόλο, καθώς αν όλα κυλήσουν ομαλά, η θετική πορεία θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για πολλούς διστακτικούς ταξιδιώτες να κάνουν το πρώτο βήμα και να ξεκινήσουν τις πολυπόθητες διακοπές τους στην Κρήτη.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η εικόνα είναι από θολή έως απογοητευτική, καθώς ο φετινός Ιούλιος μοιάζει σε επίπεδο κρατήσεων με Μάρτιο παρελθόντων ετών κατά τον κ. Βλατάκη, ενώ περιγράφεται από τον κ. Πελεκανάκη ως τραγικός.

Και οι δύο έμπειροι παράγοντες του τοπικού τουρισμού συμφωνούν ότι χρειάζεται να πέσει αρκετή άμμος ακόμη στην κλεψύδρα, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης να σημειώνει: «Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε και πλέον αυτό που θέλουμε είναι τύχη».

Κατά τον ίδιο υπάρχουν μεν πτήσεις, αλλά απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι αυτές να γεμίσουν, ενώ αναφορικά με τα ξενοδοχεία, όλα δείχνουν ότι θα ανοίξουν τμηματικά ανάλογα με την πορεία των κρατήσεων. Το μόνο θετικό στοιχείο σε επίπεδο αριθμών είναι, κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, ότι έχει πέσει ο αριθμός των ακυρώσεων περίπου στο 50% σε σχέση με το τι ίσχυε τις προηγούμενες εβδομάδες, όμως οι νέες κρατήσεις γίνονται «με το... σταγονόμετρο».

Κατά τον κ. Πελεκανάκη, η κατάσταση θα μπορούσε να περιγραφεί με το «προχωράμε και βλέπουμε», ενώ η εκτίμηση είναι ότι θα ανοίξει το 40-50% των ξενοδοχειακών μονάδων, ανάλογα με το αν θα έχουν εξασφαλίσει πληρότητα ή όχι.

«Αν δε γεμίσουν, δεν ανοίγουν», σημειώνει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το μεγάλο θέμα αυτή τη στιγμή είναι να καλυφθούν οι προκαταβολές, ώστε να μη μεταφερθεί χρέος την επόμενη χρονιά, κάτι που θα ήταν ακόμα πιο καταστροφικό. Η ψυχολογία των τουριστών θα διαδραματίσει τον πιο καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη το σκηνικό περιορίζεται προς το παρόν στην εξερεύνηση και την αναμονή. Σε αυτό συμφωνεί και ο κ. Πελεκανάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόσφατο πιλοτικό άνοιγμα των Βαλεαρίδων νήσων στην Ισπανία για 11.000 Γερμανούς τουρίστες.

Ανάλογα με την πορεία που θα έχει αυτό το “πείραμα”, το οποίο βεβαίως παρακολουθούν προσεκτικά από τα ΜΜΕ και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης οι Γερμανοί «υποψήφιοι ταξιδιώτες», θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει συνέχεια και ποια μορφή θα έχει αυτή. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει και στη δική μας περίπτωση, λόγος για τον οποίο οι δύο πρώτες εβδομάδες του Ιούλη είναι καθοριστικές. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το μήνυμα που θα σταλεί θα είναι ενθαρρυντικό για τους Γερμανούς εν προκειμένω, που αποτελούν από τους καλύτερους πελάτες της Κρήτης, ώστε να πράξουν αναλόγως και να ταξιδέψουν. Έχει ενδιαφέρον ότι η ένταξη της Τουρκίας, που αποτελεί τον τρίτο πιο δημοφιλή προορισμό για τους Γερμανούς στην “κόκκινη λίστα” λόγω κορωνοϊού από το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, θα οδηγήσει τους τουρίστες που σχεδίαζαν να περάσουν εκεί τις διακοπές τους σε άλλους προορισμούς και άρα και στην Κρήτη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί η ροή των κρατήσεων, και η προσπάθεια που καταβάλλεται εστιάζεται στην επιβεβαίωση των πρώτων κρατήσεων και στη στάση αναμονής, ώστε να διαφανούν οι προθέσεις των άλλων χωρών.

«Περιμένουμε τις αποφάσεις της Βρετανίας», σημειώνει ο κ. Βλατάκης, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης Τζόνσον και πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, για τη δημιουργία αερογεφυρών που θα επιτρέψουν στους Βρετανούς να ταξιδέψουν αποφεύγοντας την προβλεπόμενη 14ήμερη καραντίνα της επιστροφής. Και αυτή η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι οι Βρετανοί αποτελούν από τους πλέον καλούς τουρίστες για την Κρήτη, την οποία “ψηφίζουν” κάθε χρόνο ως επιλογή.

Αναφορικά με τους Γάλλους, επίσης ένθερμους ταξιδιώτες της Κρήτης, υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Οι Γερμανοί, που μέρα τη μέρα βρίσκονται σε όλο και καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση και η εκτίμηση του κ. Βλατάκη είναι ότι θα γίνουν κρατήσεις, με την Κρήτη και την Ελλάδα να παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της “πίτας” αναφορικά με τους προορισμούς που θα επιλέξουν οι επίσης πιστοί τουρίστες στο νησί μας. Για τη δε Ολλανδία, που αποτελεί μια εξίσου σημαντική “δεξαμενή” για τον κρητικό τουρισμό, η εκτίμηση είναι ότι θα ανοίξει κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Προς το παρόν πάντως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι διερεύνηση προθέσεων έως ότου ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

Έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση του κ. Μιχάλη Βλατάκη, ότι στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί μια ακόμη παράμετρος δίπλα στην ψυχολογία που έχει καθοριστική σημασία. Ο λόγος για το οικονομικό υπόβαθρο, με δεδομένο το ότι, όπως έχει συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, και σε όλες σχεδόν τις χώρες ένα σημαντικό ποσοστό των «υποψήφιων τουριστών» αναθεωρεί τα σχέδιά του και για λόγους προϋπολογισμού.

Έχοντας χάσει τις δουλειές τους ή έχοντας μείνει απλήρωτοι ή βλέποντας τον μισθό τους να έχει “κουτσουρευτεί”, το οικονομικό υπόβαθρο δεν είναι αντίστοιχο με εκείνο της περιόδου προ πανδημίας, οπότε και το όνειρο των θερινών διακοπών ήταν ρεαλιστικό και κοντινό.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ψυχραιμία και σταθερά βήματα, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης να εκφράζει την προσωπική του πεποίθηση: «Θα ήθελα να ανοίξουμε αργά και με σιγουριά, έως ότου έχει εξασθενήσει η πανδημία».

«Χρειάζεται χρόνος για να πάρει μπροστά η μηχανή», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, ο οποίος τοποθετήθηκε και στο μείζον ζήτημα που αφορά στους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, οι οποίοι αγωνιούν για το αύριο. Χιλιάδες κόσμος θα μείνει στην ανεργία, γεγονός που αποκτά ακόμα πιο δραματικές διαστάσεις αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν απολυθεί από τον περασμένο Οκτώβρη και θα μείνουν εκτός εργασίας στον τομέα τους για ένα τεράστιο διάστημα τουλάχιστον μέχρι την επόμενη τουριστική σεζόν του 2021, δηλαδή για περισσότερους από 16 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα από την Πολιτεία, ώστε να εξασφαλιστεί στους εργαζόμενους στον τουρισμό ένα εισόδημα για τον κόσμο που εκ των πραγμάτων δε θα δουλέψει φέτος.

Ένα από τα θέματα που προκύπτουν από αυτή την περιπέτεια του COVID-19 και στον τουρισμό έχει να κάνει και με την πιθανότητα παράτασης της τουριστικής περιόδου, με δεδομένο ότι έχει χαθεί ήδη ένα μεγάλο μέρος της φυσιολογικής σεζόν από τον Μάρτιο. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος, εξαρτώντας τις όποιες εξελίξεις από το πώς θα κινηθεί ο Οκτώβριος και πώς θα είναι η γενικότερη κατάσταση. Ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, καταγράφεται ένθερμο ενδιαφέρον από πολωνικά και γερμανικά πρακτορεία για παράταση ως τον Νοέμβριο, αν βεβαίως υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, κάτι που επί του παρόντος ανήκει μονάχα στη σφαίρα της υπόθεσης.

ΕΥΡΩΠΗ

Τρίτη χώρα σε σχέση τουρισμού-ΑΕΠ η Ελλάδα

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που καρδιοχτυπά για τη νέα κουτσουρεμένη και πολύπαθη τουριστική περίοδο την οποία εγκαινιάζει ο Ιούλιος, αλλά και πολλές άλλες χώρες, που βλέπουν ένα μεγάλο μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους, του ΑΕΠ, να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Το άνοιγμα των πυλών από τη μια μετά την άλλη τις χώρες και η τάση που διαφαίνεται στην Ευρώπη για εναγώνια ανάγκη διακοπών δημιουργεί ένα κλίμα που ειδικά για την Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο αισιόδοξο, καθώς η χώρα ελπίζει να αποκρυσταλλώσει σε αριθμούς επισκεπτών τα ένθερμα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού και την ασφάλεια που παρέχει στους επισκέπτες της.

Για την Ελλάδα, ο τουρισμός και το μεγάλο στοίχημα να ανταπεξέλθει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι κομβικής σημασίας, με δεδομένο ότι είναι η τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση ΑΕΠ-τουρισμού.

Πρώτη είναι η Κροατία, που εξαρτά το 25% του ΑΕΠ της από την τουριστική βιομηχανία, και ακολουθεί η Ισλανδία με 22,8%, με την Ελλάδα στο 20,8%, ενώ στη λίστα των χωρών της Ε.Ε. των οποίων το 15% και άνω του ΑΕΠ τους συνδέεται με τον τουρισμό βρίσκεται ακόμη η Πορτογαλία με 16,5% και η Μάλτα, όπως και η Ιταλία με 15,8%. Στην αμέσως επόμενη θέση η Κύπρος με το 13,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της να προκύπτει από τον τουρισμό.

Ο ευρωπαϊκός Νότος έχει τη μερίδα του λέοντος και δικαίως λόγω γεωγραφικής θέσης, ενώ υψηλή είναι η θέση που κατέχει κατά σειρά η Αυστρία με 11,8%, η Εσθονία με 11,7%, η Βουλγαρία με 10,8%, η Σλοβενία με 9,9% και η Γερμανία με 9,1%.

Λίγο χαμηλότερα βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία στο 9%, ενώ σε χαμηλότερα ποσοστά το Λουξεμβούργο βλέπει το 8,9% του ΑΕΠ του να προέρχεται από την τουριστική βιομηχανία, η Γαλλία το 8,5%, η Ουγγαρία το 8,3%,, η Σουηδία το 8,2% και η Νορβηγία το 8%. Στο 7,6% βρίσκεται η σχέση ΑΕΠ-τουρισμού για την Ελβετία και τη Λετονία και στο 7,5% για τη Φιλανδία.

Τη χαμηλότερη εξάρτησή τους από τον τουρισμού έχουν στο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημά τους η Δανία με 6,6%, η Τσεχία με 6,5%, η Σλοβακία με 6,3%, η Ρουμανία με 5,9%, η Ολλανδία με 5,7%, η Λιθουανία με 5,5% και τέλος η Ιρλανδία και το Βέλγιο με 4,3%. Σημειώνεται ότι η σχετική λίστα βασίζεται σε στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News