ΕΣΔΑΚ – Δήμος Ηρακλείου: Συνεργασία για τα περιβαλλοντικά έργα

Κρήτη
ΕΣΔΑΚ – Δήμος Ηρακλείου: Συνεργασία για τα περιβαλλοντικά έργα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμος Ηρακλείου και ΕΣΔΑΚ ανεβάζουν στροφές, με “αιχμή” το προωθούμενο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας με τη νέα Μονάδα Απορριμμάτων

Μετά από μια περίοδο σχετικής “νηνεμίας”, τουλάχιστον στο προσκήνιο και σε επίπεδο φώτων... δημοσιότητας, Δήμος Ηρακλείου και Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης θέλουν τώρα να ανεβάσουν στροφές, “σπρώχνοντας” από κοινού για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων.

“Αιχμή του δόρατος” αποτελεί φυσικά το φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στη Νέα Αλικαρνασσό, με το έργο της δημιουργίας νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Αναλυτικότερα, τη στενή συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης σε μια σειρά μεγάλων έργων που αφορούν σε ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους χθες το πρωί ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου, Κώστας Βαρδαβάς.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στα όρια του Ηρακλείου, και συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η κοινή προώθηση της πρότασης που έχει καταθέσει ο Δήμος για τη χρηματοδότηση της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας και η ένταξή του στον Αναθεωρημένο Εθνικό Σχεδιασμό.

Ο δήμαρχος ενημερώθηκε επίσης για την πορεία των μελετών σχετικά με τη δημιουργία δύο πράσινων σημείων στο Ηράκλειο, το μεγάλο στην περιοχή του Μαύρου Σπήλιου και το μικρό στην περιοχή των Καμινίων. Ο στόχος είναι, όταν ανοίξουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία γι’ αυτά τα δύο έργα, ο Δήμος να έχει ολοκληρώσει την προεργασία ώστε να καταθέσει προτάσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ ενημέρωσαν τον δήμαρχο και για την πορεία των εργασιών εγκατάστασης των δύο πρώτων Ρομποτικών Διαχωριστών Απορριμμάτων στη Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων του ΕΣΔΑΚ στον Δήμο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του προγράμματος “ANASA”, οι οποίες εξελίσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Αμέσως μετά, ο δήμαρχος δήλωσε: «Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι από τα σημαντικότερα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Στον Δήμο Ηρακλείου συμμετέχουμε σε πρωτοπόρα προγράμματα και έχουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ενταγμένο στον αντίστοιχο περιφερειακό, με στόχο να επιλύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ, προχωρούμε ώστε το Ηράκλειο να γίνει πόλη-πρότυπο σε αυτόν τον τομέα».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ

Το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

Στη πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος από πλευράς Δήμου Ηρακλείου και ΕΣΔΑΚ βρίσκεται το εγχείρημα του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 ευρώ, το οποίο δημιουργεί 250 νέες θέσεις εργασίας, πρόκειται να αναπτυχθεί και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά - και όχι μόνο - μια περιοχή μεγαλύτερη των 270 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό, βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής.

Η λειτουργία του έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη και οι επιδιωκόμενοι στόχοι από τη δημιουργία του είναι:

  1. Να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικά Ιδρύματα και παραγωγικούς φορείς εντός και εκτός περιφέρειας Κρήτης.
  2. Να συνδυάσει την περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την καινοτομία, καθώς και την αναψυχή.
  3. Να οργανώσει χωροταξικά το σύνολο των επιμέρους χρήσεων της ενιαίας έκτασης που βρίσκονται στη θέση “Μαύρος Σπήλιος” και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.
  4. Να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις ενημέρωσης κοινού, στην πρόληψη-επαναχρησιμοποίηση, καθώς και στη χωριστή συλλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακή αποδοτικότητα με νέες δράσεις.
  5. Να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη Μονάδα Προ-επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΠΑ) σε Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), ώστε να την καταστήσει λειτουργικά ωφέλιμη με υψηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και ευέλικτη και προσαρμόσιμη τόσο σε αιχμές (εποχικότητας) όσο και σε μεταβολές νέων οδηγιών της Ε.Ε.
  6. Να αναπτύξει ερευνητικές-καινοτόμες-επιδεικτικές εφαρμογές κυκλικής οικονομίας.
  7. Να δέσει αρμονικά με υφιστάμενες χρήσεις, όπως η Λαχαναγορά και η Ιχθυαγορά, ενισχύοντάς τις λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας του Πάρκου.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News