Κρήτη

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: τι ισχύει για τις επαναπροσλήψεις και για όσους μείνουν χωρίς δουλειά

60.000 οι εποχικοί εργαζόμενοι στην Κρήτη

Μεγάλο ζήτημα έχει τεθεί σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις επαναπροσλήψεις χιλιάδων σε επίπεδο Κρήτης ξενοδοχοϋπαλλήλων που ζουν με την αβεβαιότητα για το αν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους ή όχι, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσής τους. Στον νομό Ηρακλείου, οι εποχικοί εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού αγγίζουν τις 28.000, ενώ σε επίπεδο Κρήτης τις 60.000, πολλοί από τους οποίους με το να μην έχουν ενημερωθεί για το αν θα επιστρέψουν στην εργασία τους μένουν στο περίμενε χωρίς λεφτά και χωρίς να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποια ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν τελικά και ποια όχι, πράγμα που θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί φέτος ο τουρισμός και το αν θα υπάρξουν πληρότητες, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και μέσα από επαφές του κινεί τα νήματα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το σοβαρό αυτό ζήτημα θίγει σε επιστολή του προς τους ξενοδόχους και το Σωματείο Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών και Βοηθητικού Προσωπικού Κουζίνας Ν. Ηρακλείου, αναφέροντας τα εξής: «Αξιότιμοι κύριοι, έπειτα από τις επίσημες υπουργικές αποφάσεις (ΦΕΚ-ΚΥΑ) σχετικά με την πρόσληψη και την αναστολή εργασίας του εποχικού προσωπικού σας, αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχετε προβεί στις αναγκαίες ενέργειες. Δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα, ως φορέας, από το προσωπικό σας σχετικά με το πότε έστω θα υπάρξει μια στοιχειώδης ενημέρωση για πρώτη φορά. Σεβαστείτε το προσωπικό σας»!

Νίκος Κοκολάκης: πρέπει να γίνει η επαναπρόσληψη όλων των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάστηκαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκο Κοκολάκη, ο οποίος, εξηγώντας τι έχει συμβεί με τις επαναπροσλήψεις αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα, τόνισε: «Σύμφωνα με την εγκύκλιο που είχε ανακοινωθεί, το ΦΕΚ που είχε δημοσιευτεί τις προηγούμενες μέρες αλλά και την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε, ξεκαθαρίζεται χωρίς καμία υποψία ότι πρέπει να γίνει η επαναπρόσληψη όλων των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάστηκαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο (2019). Υπάρχουν βέβαια ακόμα απορίες, οπότε και ως προς αυτό περιμένουμε ερμηνευτικές εγκυκλίους. Ωστόσο, από την άλλη, στην περίπτωση που κάποια ξενοδοχεία δεν ανοίξουν και δεν μπορέσουν να επαναπροσλάβουν το προσωπικό τους, υπάρχουν ανάλογες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν τόσο από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους όσο και από τους εργοδότες. Συγκεκριμένα, εάν τυχόν κάποια ξενοδοχεία δεν ανοίξουν καθόλου, τότε μόνο οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν αίτηση μέσω ειδικής πλατφόρμας, που θα ανοίξει από 1η έως 7 Ιουλίου, και να δηλώσουν τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του εργοδότη. Κατόπιν, μέσα από το σύστημα “Εργάνη” θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων, ώστε να διασφαλιστεί το επίδομα Ειδικού Σκοπού.


Σχετικά τώρα με τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν, οφείλει ο εργοδότης να προχωρήσει στις επαναπροσλήψεις, ενώ η αναστολή των συμβάσεων πρέπει να κοινοποιηθεί αυθημερόν στους εργαζόμενους και εκείνοι με τη σειρά τους, με τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα τους δοθεί, να μπουν στο σύστημα “Εργάνη” πάλι από 1η έως 7 Ιουλίου για να κάνουν την απαιτούμενη διαδικασία, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποιοι θα εργαστούν και ποιοι όχι».
Στην περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων οι οποίοι αποχώρησαν για διάφορους λόγους από την εργασία τους την περυσινή τουριστική σεζόν ή για όσους έληξε η σύμβασή και δεν επαναπροσλήφθηκαν, όπως τόνισε ο κ. Κοκολάκης, «λέγεται ότι θα λάβουν το αντίστοιχο επίδομα ανεργίας για το τρίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος, αλλά ωστόσο εμπόδιο στέκεται η προϋπόθεση του ότι έπρεπε να έχουν επιδοτηθεί το προηγούμενο διάστημα Σεπτεμβρίου-Φεβρουαρίου τρεις μήνες και πέντε μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί θα μείνουν απ’ έξω», με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «σαν Σύνδεσμος έχουμε πάρα πολλές φορές πει ότι οι ξενοδόχοι πρέπει, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και να κάνουν σε όλους τους συναδέλφους επαναπρόσληψη».

Εν αναμονή των εξελίξεων

Από πλευράς της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου τώρα, ο κ. Κοκολάκης τόνισε πως, μετά από επαφές που έχουν γίνει, η διοίκηση της Ένωσης αναμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποια ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν και ποια όχι, συμφωνούν με το ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, καθώς και με το ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν το επίδομα των 534 ευρώ, οπότε και αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες.
Από τη μεριά του, πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης είπε σχετικά πως χρειάζεται λίγη ακόμα υπομονή, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις του ΦΕΚ και να προχωρήσει το όλο θέμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια