Τα «καρδιοχτύπια» της υγείας στη Βουλή - Παρέμβαση Ηγουμενίδη για Καρδιολογική κ΄ Νεφρολογική ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Τα «καρδιοχτύπια» της υγείας στη Βουλή - Παρέμβαση Ηγουμενίδη για Καρδιολογική κ΄ Νεφρολογική ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδική αναφορά του Βουλευτή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου

Τις αδυναμίες και τις ελλείψεις της κυβέρνησης στην Υγεία, οι οποίες αναδείχτηκαν με την επαναλειτουργία του ΕΣΥ, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης και στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια για όλα τα θέματα της Υγείας. Ειδική αναφορά έκανε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

«Η Καρδιολογική Κλινική προσφέρει ό,τι μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη καρδιολογία σε όλο τον κόσμο. Με την αποσυμπίεση του νοσοκομείου και την επαναλειτουργία του στο όνομα κρεβατιών ΜΕΘ που χρειαζόμαστε, γίνεται προσπάθεια περιορισμού της δραστηριότητας της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Μακάρι να με διαψεύσετε. Περιμένω. Και το θέτω, κύριε υπουργέ, για να ακούσω την τοποθέτησή σας από το βήμα».

Στην ίδια λογική, όπως τόνισε ο ίδιος, περιορίζεται η δραστηριότητα της Νεφρολογικής Κλινικής: «Γίνονται συμπτύξεις τμημάτων - στο όνομα του χωροταξικού. Και έχω πολλές απορίες. Σε πόσα νοσοκομεία και μάλιστα πανεπιστημιακά της χώρας υπάρχουν δύο ιατρεία ύπνου; Ποια επιστημονική μελέτη, ποια επιστημονική θέση επιβάλλει, προτείνει δίπλα στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο να λειτουργεί εργαστήριο δεξιών καθετηριασμών;», ρώτησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, σημειώνοντας ότι «με την αποσυμπίεση και την επαναλειτουργία του συστήματος αναδείχτηκαν καθαρά όλες οι αδυναμίες της κυβέρνησης απέναντι στην Υγεία».

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Ηγουμενίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημείωσε: «Αναδείχτηκε η έλλειψη σε προσωπικό που οδήγησε σε αυτό τον περιορισμό της λειτουργίας των νοσοκομείων. Αναδείχτηκαν οι αδυναμίες και οι ελλείψεις στη λειτουργία εργαστηρίων, στη λειτουργία κρεβατιών ΜΕΘ σε διάφορους τομείς. Και αναδεικνύεται επομένως και η αδυναμία σας, κύριοι υπουργοί - απευθύνομαι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου - που δεν προχωρήσατε σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού», υπογράμμισε με έμφαση ο βουλευτής του νομού Ηρακλείου.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε, επίσης, ότι με την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση μετακυλίεται ολοένα και περισσότερο το κόστος στους ασθενείς: «Δεν είναι ανάγκη, δηλαδή, να διαλαλεί κανείς, “είμαι υπέρ του δημόσιου ή είμαι υπέρ του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης”. Η πολιτική πρόταση της Δεξιάς για αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα είναι που δημιουργεί ανισότητες, δημιουργεί ακάλυπτες ανάγκες, δημιουργεί, παράλληλα με τη μείωση των δαπανών για το δημόσιο σύστημα υγείας, τη μετακύλιση του κόστους της υγείας στις τσέπες των ασθενών».

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε: «Παράλληλα βέβαια βλέπω - και μακάρι να με διαψεύσουν με τις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί - ότι ουσιαστικά διάφορες λειτουργίες γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν, και αυτό γίνεται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας».

 ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Το υπόμνημα των συμβασιούχων της Κρήτης

Παράλληλα, ο Νίκος Ηγουμενίδης κατάθεσε στη Βουλή τα υπομνήματα συλλόγων εργαζομένων στον τομέα της Υγείας: «Σχετικά με τις μόνιμες προσλήψεις, θα αναφέρω κάποιους συλλόγους εδώ συμβασιούχων εργαζομένων. Είναι απ’ όλα τα νοσοκομεία, κύριε υπουργέ, απ’ όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης. Οι σύλλογοι των συμβασιούχων ζητούν μαζί με όλους την προκήρυξη μόνιμων θέσεων. Σας απευθύνονται, κύριε υπουργέ. Είναι ένα γράμμα που απευθύνεται προς τη διοίκηση της Υ.ΠΕ. βέβαια, φαντάζομαι θα φτάσει και σε σας. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά», είπε, ενώ κάλεσε τον υπουργό να τοποθετηθεί: «Να πάρετε άμεση θέση για το γεγονός ότι έχουμε το χρονικό περιθώριο έως τα μέσα Ιουνίου, μέχρι τις 16 ή 17 Ιουνίου δηλαδή, γιατί είναι ένα προσωπικό εκπαιδευμένο, ένα προσωπικό που καλύπτει μέχρι και επτά χρόνια ανάγκες του δημόσιου συστήματος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους χάσουμε σήμερα, να επανεκπαιδεύουμε από την αρχή προσωπικό».

Αναφορικά με τους στόχους του επόμενου διαστήματος, τόνισε: «Πρέπει να πάμε με ένα στόχο βραχυπρόθεσμο στο βάθος της διετίας, της τριετίας να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεύτερον, προσωπικό. Χρειάζεται να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Αναφέρθηκαν και άλλοι συνάδελφοι. Χρειάζεται η μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού, χρειάζεται η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News