Σε εγρήγορση οι τοπικές κοινωνίες μετά τις υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση

Κρήτη
Σε εγρήγορση οι τοπικές κοινωνίες μετά τις υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται συνέλευση στη Δαμάστα, ενώ στον Αθερινόλακκο ζητούν να μην μπει λουκέτο στον ΑΗΣ

Μετά την ικανοποίηση και τα εύλογα χαμόγελα συνολικά σε επίπεδο Κρήτης που σκόρπισε η προ ημερών πανηγυρική... υπογραφή των συμβάσεων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, σε κάποιες επιμέρους περιοχές κάνουν τώρα το δικό τους “ταμείο” σε σχέση με τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις, στρέφοντας το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.

Στο Μαλεβίζι και στη Δαμάστα σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητα τα χαρμόσυνα μαντάτα, με την επίσημη επισφράγιση ενός μεγάλου “πακέτου” αντισταθμιστικών, που περιλαμβάνει τόσο τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων, όσο και βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ίδιο το έργο του μεγάλου καλωδίου.

Ωστόσο, στην τοπική κοινωνία παραμένουν επί ποδός και θα τοποθετηθούν αναλυτικά επί των εξελίξεων σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση που θα συγκαλέσουν προσεχώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας με τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Η προαναγγελία έγινε μέσω ανακοίνωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου, στην οποία μάλιστα ο Σύλλογος εξαπολύει και αιχμές κατά της δημοτικής παράταξης “Νέοι Δρόμοι” και ουσιαστικά κατά της προηγούμενης δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου.

Την ίδια ώρα, ανατολικότερα στη Σητεία, οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου ζητούν τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας και μετά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Έστω, όπως επισημαίνουν, στηριζόμενοι και από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, ως σταθμού φυσικού αερίου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας

Αναλυτικότερα, με αφορμή και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων για το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει: «Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 έλαβαν χώρα στο Ηράκλειο οι επίσημες υπογραφές των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, έτσι ξεκινάει και επίσημα το μεγάλο αυτό εθνικό έργο που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού μας. Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι της Δαμάστας εδώ και καιρό έχουν ταχθεί υπέρ του μεγαλόπνοου έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να υλοποιηθεί με τρόπο βιώσιμο.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, η χωροθέτηση του σταθμού μετατροπής παραμένει πλησίον της Δαμάστας με βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά (υπογειοποίηση όλων των καλωδίων και μετατόπιση θέσης) σε σχέση με τη μελέτη που έχει ήδη εγκριθεί.

Το Συντονιστικό των φορέων της Δαμάστας και η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου θα συγκαλέσουν λαϊκή συνέλευση το επόμενο διάστημα στη Δαμάστα, όπου θα αναλυθούν διεξοδικά όλες οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από τη λαϊκή συνέλευση της 3ης Νοεμβρίου 2019 έως σήμερα και θα παρουσιαστούν οι τρέχουσες εξελίξεις. Στη συνέλευση θα είναι παρόν και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Μαλεβιζίου σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος».

«Θα είμαστε λοιπόν παρόντες να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις, όπως πράξαμε με πάθος και αγάπη για τον τόπο μας τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα πάντα με την ετυμηγορία των Δαμαστιανών, οι οποίοι φυσικά και θα κληθούν να εκφράσουν ξανά τη γνώμη τους άμεσα, για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει τόσο σε σχέση με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, όσο και με την υπογραφή της σύμβασης και τα περιθώρια που αφήνει.

Κλείνοντας, θα θέλουμε να σημειώσουμε κάτι σημαντικό που διαβάσαμε στην τελευταία ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Νέοι Δρόμοι”. Περιγράφει τις αλλαγές που πέτυχε η προηγούμενη δημοτική Αρχή στους αρχικούς σχεδιασμούς της ηλεκτρικής διασύνδεσης και επί λέξει αναφέρει «την αλλαγή στη χωροθέτηση του σταθμού μετατροπής που αρχικά προοριζόταν για τους Κουμπέδες.

Νομίζουμε ότι λύνει τη βασική μας απορία πως ξαφνικά προέκυψε πριν 3,5 έτη η επιλογή της Δαμάστας για την κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής, το οποίο και αποτελεί βασικό σημείο της κριτικής μας προς την παράταξη “Νέοι Δρόμοι”», καταλήγει, σε αιχμηρό τόνο, η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας.

Είχαν προηγηθεί, βεβαίως, κάποια “καρφιά” της παράταξης “Νέοι Δρόμοι”, που σε σχετική δική της ανακοίνωση τις προάλλες, με φόντο την υπογραφή των συμβάσεων του μεγάλου καλωδίου, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στην αλλαγή στάσης που είδαμε από φορείς της Δαμάστας, από τους οποίους είχαμε δεχτεί σφοδρή κριτική. Δεν έχουμε όμως λόγο να παρέμβουμε στις αποφάσεις τους. Απλώς το σημειώνουμε. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις της δημοτικής Αρχής, τόσο για το ύψος όσο και την εξειδίκευση των ανταποδοτικών, έγιναν σιωπηλά, χωρίς ενημέρωση και διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε με προτάσεις στη διαδικασία, όπως για παράδειγμα η υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς στα Ληνοπεράματα ή το ύψος του ποσού που δίνεται ή ανταποδοτικά για τη Ροδιά, που υποφέρει για δεκαετίες από τη ΔΕΗ, και ήταν κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια παρέμβαση».

Σε νεότερη ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη"Νέοι Δρόμοι" απαντούν στον Πολιτιστικό Σύλλογο 

"Λυπούμαστε πολύ για τη βάναυση παραποίηση της αλήθειας που επιχειρείται σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης αυτής, και ειδικά ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σαρρής , μας δημιουργούν μια εύλογη απορία:

Πώς είναι δυνατόν να συμμετέχει προσωπικά κάποιος σε μια σειρά ενεργειών και προσπαθειών που καταβλήθηκαν επί 3,5 χρόνια, και ξαφνικά να δηλώνει πως “είχε απορία”, υποτίθεται, για το “πώς προέκυψε η επιλογή της Δαμάστας για την κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής”; Πολύ καλά γνωρίζουν, όσοι δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις με παραμορφωτικούς φακούς, τον αγώνα της προηγούμενης δημοτικής αρχής και του πρώην Δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη,  για την προσαιγιάλωση του “καλωδίου” στην Κορακιά αντί των Λινοπεραμάτων και την κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής στην Κορακιά αντί της Δαμάστας. Ποτέ δεν είχαμε δεχτεί την εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής στη Δαμάστα. Αλλά παρατηρούμε ότι η κριτική που ασκεί ο πρόεδρος του συλλόγου, εξαντλείται μονάχα στη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, και μάλιστα διαστρεβλώνοντας γεγονότα. Καμία αναφορά για τους τελευταίους μήνες, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις παραχωρήσεις που έγιναν στη περιοχή της Δαμάστας.Δυστυχώς, σήμερα κάποιοι από τους πρώην “διαφωνούντες”, μεταλλάχθηκαν σε… χειροκροτητές των αποφάσεων που, όπως οι ίδιοι υποστήριζαν, οδηγούσαν τη Δαμάστα στην υπονόμευση και την καταστροφή. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του!"

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - «Όχι» σε λουκέτο στον Αθερινόλακκο

Μήνυμα ότι στηρίζει τη λειτουργία του σταθμού της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί ενεργειακό κέντρο και ο χώρος του Σταθμού είναι μια χρήσιμη υποδομή για τον ενεργειακό σχεδιασμό και μετά την ηλεκτρική σύνδεση της Κρήτης το 2023 με καλώδιο, στέλνει η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου. Τα παραπάνω τονίστηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, που είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο των Εργαζομένων στον Αθερινόλακκο. Οι εργαζόμενοι, ζητώντας να παραμείνει σε λειτουργία ο Αθερινόλακκος, εξέφρασαν την πεποίθηση πως μπορεί να παραμείνει ως σταθμός φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό για τους 150 εργαζόμενους, αλλά κυρίως για την ευρύτερη περιοχή και την τοπική κοινωνία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News