Αεροδρόμιο Καστελίου: Παρέμβαση Κεγκέρογλου για τις αποζημιώσεις

Κρήτη
Αεροδρόμιο Καστελίου: Παρέμβαση Κεγκέρογλου για τις αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακώς κείμενα σκιαγράφησε στη Βουλή ο Β. Κεγκέρογλου, ζητώντας να διασφαλιστεί η ομαλότητα στις διαδικασίες για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Κακώς κείμενα, με σοβαρές καθυστερήσεις στο μέτωπο των αποζημιώσεων ιδιοκτητών οι περιουσίες των οποίων απαλλοτριώθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, σκιαγράφησε χθες από τα έδρανα της Βουλής ο Βασίλης Κεγκέρογλου...

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε από τη μεριά του ότι δεν τηρήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις οι νόμιμες διαδικασίες, ενώ επισήμανε ότι έχουν προκληθεί και σοβαρές καταστροφές σε δίκτυα άρδευσης της περιοχής.

Απαντώντας στον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης και στις διαδικασίες που έχουν ήδη ακολουθηθεί, ενώ δήλωσε άγνοια για τα περί καταστρατήγησης των νόμιμων διαδικασιών, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών έχει ήδη λάβει τα χρήματα των αποζημιώσεων.

Αναλυτικότερα, την τήρηση της νομιμότητας στη διαδικασία αποξένωσης των ιδιοκτητών από τις περιουσίες τους, την επίλυση του προβλήματος με τα κληροτεμάχια και την επιτάχυνση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι ζήτησε ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου από το υπουργείο Υποδομών, με επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε χθες στη Βουλή.

«Με λύπη μου διαπίστωσα ότι τα υπουργεία, αντί να διευκολύνουν τη διαδικασία υλοποίησης του μεγάλου έργου του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, δυσκολεύουν τα πράγματα ή αδρανούν να δώσουν λύσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που έθεσε προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών τρία κομβικά ζητήματα:

α) Το ζήτημα της έγκαιρης ειδοποίησης των ιδιοκτητών, προκειμένου να απομακρύνουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό από τα τμήματα των εκτάσεων που απαλλοτριώνονται.

β) Την απλοποίηση της διαδικασίας μέσω αυτοαποζημίωσης που αφορά το οδικό τμήμα, αφού ουσιαστικά δεν έχει εφαρμογή στις αγροτικές εκτάσεις που απομένουν στους ιδιοκτήτες, με δεδομένο ότι ως αγροτική γη όχι μόνο δεν ανεβαίνει η αξία τους, αλλά υποβαθμίζονται και δεν έχουν συντελεστή δόμησης.

γ) Την τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δυνατότητα κατάτμησης των “κληροτεμαχίων”, προκειμένου να αναγνωριστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους και όχι οι αρχικοί που έλαβαν τα κληροτεμάχια στο πλαίσιο της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, οι οποίοι άλλωστε έχουν αποβιώσει εδώ και χρόνια.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. τόνισε ότι έχει καταθέσει δύο φορές την τροπολογία που δίνει λύση στο ζήτημα των κληροτεμαχίων, το οποίο του έχει τεθεί από ιδιοκτήτες, δικηγόρους και δικαστές, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά το πρόβλημα παραμένει άλυτο, αφού παραπέμπεται από τον ένα υπουργό στον άλλο.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με τον νόμο και τόνισε ότι δεν έχει λάβει καμιά καταγγελία για παραβιάσεις της διαδικασίας και του νόμου, ενώ ενημέρωσε για το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί και την καταβολή των αποζημιώσεων, που έχει ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, όπως είπε.

Επιπλέον, ο Ρεθυμνιώτης υφυπουργός ουσιαστικά υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα κληροτεμάχια, για τα οποία πληρώνονται κανονικά οι αποζημιώσεις.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η επερώτηση Κεγκέρογλου

Στην επερώτηση που κατέθεσε, και με την οποία ζητά τη διασφάλιση της ομαλής υλοποίησης του έργου του αεροδρομίου στο Καστέλι, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε: «Το μεγάλο έργο του διεθνούς αεροδρομίου είναι αναγκαίο και αυτονόητο ότι πρέπει να υλοποιηθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις, όχι μόνο ως προς την τεχνική του διάσταση, αλλά και ως προς την κοινωνική. Η τοπική κοινωνία, που στην πλειοψηφία της ήταν και είναι υπέρ του έργου, διαπιστώνει ότι η Πολιτεία και οι εντολοδόχοι της δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες, όπως αυτές απορρέουν από την τήρηση της νομιμότητας και τη σύμβαση αλλά και την καλώς εννοούμενη δίκαιη αντιμετώπιση.

Συγκεκριμένα, γίναμε δεκτές καταγγελιών για αυθαίρετο εξοβελισμό των ιδιοκτητών από τις περιουσίες τους, χωρίς την τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων.

Δυστυχώς, υπήρξαν καταγγελίες ότι δημόσιοι λειτουργοί (;) παραπλάνησαν πολίτες και ιδιαίτερα ηλικιωμένους, από τους οποίους υφάρπαξαν υπογραφές για ιδιοκτησίες δικές τους ή των παιδιών τους.

Επιπλέον, δεν έχετε προβεί ακόμη στην επίλυση του σοβαρού προβλήματος της αποζημίωσης των απαλλοτριωμένων εκτάσεων που αποτελούν τμήματα κληροτεμαχίων και βέβαια δεν έχουν καταβληθεί ακόμη συνολικά οι αποζημιώσεις».

«Επειδή κατέθεσα δύο φορές την τροπολογία για το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων, αλλά η κυβέρνηση δεν την έκανε δεκτή παρά τις δεσμεύσεις σας κατά την ημέρα των εγκαινίων, αλλά και στη Βουλή,

Ερωτάσθε κ. υπουργέ:

Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να τηρείται η νομιμότητα στις διαδικασίες αποξένωσης των ιδιοκτητών από τις ιδιοκτησίες τους;

Τι θα πράξετε για να επιλυθεί άμεσα το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων όλων των ιδιοκτητών και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών κληροτεμαχίων;», κατέληγε στην επερώτησή του, που συζητήθηκε χθες στη Βουλή, ο κ. Κεγκέρογλου.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News