Faircom: Ένα αποτελεσματικό σχέδιο αποζημίωσης των θυμάτων σεξουαλικής βίας

Κρήτη
Faircom: Ένα αποτελεσματικό σχέδιο αποζημίωσης των θυμάτων σεξουαλικής βίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος, επειδή οι άνθρωποι βρίσκουν το θάρρος να ζητήσουν βοήθεια

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FAIRCOM (https://sexualviolencejustice.eu/), στο οποίο συμμετέχει ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου Ν. Ηρακλείου ασχολείται με τον καθορισμό και την προώθηση νέων διεθνών κατευθυντήριων γραμμών για δίκαιη και αποτελεσματική αποζημίωση των θυμάτων σεξουαλικών αδικημάτων.

Ταυτόχρονα, στοχεύει στη βελτίωση της κατάρτισης των επαγγελματιών που ασχολούνται με υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων.

Το έργο ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2019 και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των παρακάτω φορέων:

  1. UNIVERSIDADCARLOSIIIDEMADRID (UC3M), Μαδρίτη, Ισπανία, Συντονιστής προγράμματος
  2. UNIVERSITA DEGLI STUDI DI SASSARI (UNISS), Σάσαρι, Ιταλία
  3. Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου Ν. Ηρακλείου, Ηράκλειο, Ελλάδα
  4. STICHTING VU (STICHTING VU), Άμστερνταμ, Ολλανδία
  5. CENTRS MARTA (MARTA), Ρίγα, Λετονία
  6. FUNDACIO PER A LA UNIVERSITAT OBERTA DE CATALUNYA (FUOC), Βαρκελώνη, Ισπανία

Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιοσύνης (Justice Program) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014- 2020), Αριθμός Απόφασης: (847360 — FAIRCOM — JUST-AG-2018/JUST-JACC-AG-2018).

Το έργο FAIRCOM προσφέρει τη δυνατότητα διάδοσης πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων που πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας, με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, των αντιδράσεων, της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας τους, προκειμένου να απαλλαγούν από την επικίνδυνη συνύπαρξη.

Θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος, επειδή οι άνθρωποι βρίσκουν το θάρρος να ζητήσουν βοήθεια. Το ερώτημα παραμένει, σχετικά με τον τρόπο πραγματοποίησης αυτής της κλήσης, όταν ο σύντροφος είναι τόσο κοντά.

Η Helena Soleto Muñoz, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, η οποία ηγείται του έργου FAIRCOM, τόνισε ότι «από τότε που η Ισπανία είναι σε κατάσταση συναγερμού, οι αναφερόμενες περιπτώσεις βίας λόγω φύλου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι γυναίκες αναγκάζονται να ζουν συνεχώς με τους συντρόφους τους».

Η εφαρμογή ειδοποίησης άμεσων μηνυμάτων αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Επιπλέον των πόρων που προσφέρονται από τους δήμους, προσφέρεται προσωρινή στέγαση και επείγουσα φροντίδα για θύματα σεξουαλικής βίας και εμπορίας λευκής σαρκός.

Η κατάσταση δε διαφέρει στην Ελλάδα, τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί και στην ίδια γραμμή πλεύσης κινείται και ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου Ν. Ηρακλείου έχοντας ενεργοποιήσει επιπλέον κανάλια επικοινωνίας για τις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια και στήριξη.

Το έργο FAIRCOM προσφέρει μια ποικιλία πληροφοριών, σχετικά με τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής βίας που μπορούν να βοηθήσουν όσους ζουν σε κατάσταση βίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News