Τουριστικοί φορείς: Χαμένος μήνας ο Ιούλιος

Κρήτη
Τουριστικοί φορείς: Χαμένος μήνας ο Ιούλιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αβεβαιότητα για το αύριο του κρητικού τουρισμού - Ανησυχία σε φορείς και εργαζομένους

Κραυγή αγωνίας από φορείς του τουρισμού του νομού Ηρακλείου για την επικείμενη τουριστική περίοδο που ξεκινάει ουσιαστικά την 1η Ιουλίου.

Η υγειονομική κρίση χτύπησε και τη βαριά βιομηχανία της Κρήτης, με αποτέλεσμα η τουριστική περίοδος να μεταφερθεί στη 1 Ιουλίου, οπότε και ανοίγουν τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Ωστόσο, η έναρξη της τουριστικής περιόδου βρίσκει τον κόσμο που ζει από την οικονομία του τουρισμού σε μια κατάσταση αβεβαιότητας. Μεγάλο μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων δε θα εργαστεί, ενώ οι κρατήσεις φτάνουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 20%. Την ίδια στιγμή, χώρες που στήριζαν τουριστικά τη χώρα μας δεν έχουν ανοίξει τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να επικρατεί αγωνία για την επόμενη ημέρα.

Μ. ΒΛΑΤΑΚΗΣ

«Ιούλιος όπως Μάρτιος...»

«Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ο ελληνικός τουρισμός θα είναι πολύ διαφορετικός φέτος. Ο φετινός Ιούλιος θα είναι όπως τον Μάρτιο-Απρίλιο 2019. Ο φετινός Αύγουστος θα είναι σαν τον περυσινό Μάιο-Ιούνιο. Και οι υπόλοιποι μήνες (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) θα είναι σαν τον Απρίλιο του 2019.

Είναι μια πολύ διαφορετική εποχή για το σύνολο του τουριστικού κόσμου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να τηρούμε ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να βάλουμε ως προτεραιότητα τη σωματική ακεραιότητα τόσο του κόσμου που δουλεύει στον κλάδο του τουρισμού, όσο και της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης.

Ο κ. Βλατάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις χώρες εκείνες που δεν έχουν ανοίξει τα σύνορά τους. Είναι χώρες που αναμφισβήτητα αποτελούν τον βασικό κορμό της τουριστικής μας βιομηχανίας.

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για συγκεκριμένες χώρες που έχουν ανοίξει τα σύνορά τους. Η Βρετανία δεν έχει ανοίξει τα σύνορά της. Τον Αύγουστο θα έχουμε Βρετανούς και Ρώσους τουρίστες στην Κρήτη. Κλειστή είναι και η αγορά της Σκανδιναβίας. Τέλη Ιουλίου θα έχουμε Γάλλους και Γερμανούς τουρίστες. Σε κάθε περίπτωση, ο Ιούλιος θα είναι όπως ο περυσινός Μάρτιος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλατάκης.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

«Το 40% των ξενοδοχοϋπαλλήλων δε θα δουλέψει»

Ο κ. Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, υπογραμμίζει στη εφημερίδα “Νέα Κρήτη” πως η μείωση του προσωπικού των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα είναι μεγάλη.

«Φοβάμαι πως το 30-40% των ξενοδοχοϋπαλλήλων δε θα δουλέψει. Σίγουρα θα υπάρξει μείωση και πολλά ξενοδοχεία δε θα ανοίξουν. Είναι μια κατάσταση ζοφερή, που βρίσκει τον κόσμο του τουρισμού σε μια κατάσταση αβεβαιότητας.

Το ζήτημα είναι πως ό,τι εισόδημα χαθεί θα πρέπει να αναπληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μπορεί η αβεβαιότητα να είναι υπαρκτή, ωστόσο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δε θα πρέπει να νιώσουν πως θα είναι οι χαμένοι. Πάντως, η υγειονομική κρίση θα αφήσει το αντίκτυπό της στην οικονομία του τουρισμού».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοκολάκης όσον αφορά στη στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων ανέφερε: «Ύστερα από Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δούλεψαν το 2019 πρέπει να επαναπροσληφθούν.

Οι ξενοδόχοι, από την άλλη, οφείλουν να επαναπροσλάβουν το 1/3 του προσωπικού, εάν υπάρχει πληρότητα 20%, τα 2/3 εάν υπάρχει πληρότητα 50% και τα 3/3 εάν υπάρχει πληρότητα άνω του 80%. Σε κάθε περίπτωση, όποιοι δεν εργαστούν φέτος θα λαμβάνουν, ύστερα από αίτημα του σωματείου μας, το επίδομα των 534 ευρώ μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, όπου είναι μέρα αναστολής συμβάσεων.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου είναι εδώ για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν και να καταγγείλει ενέργειες που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων μας».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ

«80% κάτω οι κρατήσεις τον Ιούλιο»

Χαμένος μήνας είναι ο Ιούλιος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνου, Μάνο Τσακαλάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε: «Μέχρι και τα τέλη Ιουλίου η κατάσταση είναι δραματική. Μιλάμε για 10-20% κρατήσεις. Τα περισσότερα κράτη έχουν πάρει απόφαση να μην ανοίξουν τα σύνορά τους.

Οι τέσσερις χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, η Ρωσία και η Βρετανία είναι κλειστές. Οι τουρίστες από τη Γαλλία θα πετάξουν τέλη Ιουλίου στη χώρα μας. Ο Ιούλιος είναι χαμένος. Οι πληροφορίες που έχουμε δεν είναι και οι καλύτερες, καθώς κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο πτήσεις την εβδομάδα. Σκεφτείτε μόνο πως πέρυσι μήνα Ιούλιο είχαμε 180 πτήσεις τη μέρα».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το τουριστικό προϊόν θα χάσει ένα σημαντικό μέρος του, της τάξης του 80%. Πάμε στα τυφλά. Ανοίγουμε τα ξενοδοχεία μας, καθώς θέλουμε να βοηθήσουμε τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, αλλά και την Πολιτεία. Ένα σημαντικό μέρος του ΑΠΕ μας παράγεται από τον τουρισμό και εμείς θα στηρίξουμε την προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να κατανοηθεί το εξής: Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε χρήμα. Από εκεί και πέρα, σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουμε κανέναν να υπονομεύσει τη σωματική ακεραιότητα τόσο τη δική μας, όσο και του κόσμου που εργάζεται».

Τέλος, ο κ. Τσακαλάκης, σχολιάζοντας το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη της τουριστικής οικονομίας, κατέληξε: «Δεν αμφιβάλλει κανείς είναι ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση. Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι πως η προσπάθεια που γίνεται τώρα στηρίζεται καθαρά σε εθνικούς πόρους, ενώ η εθνική μας οικονομία είναι ακόμη τραυματισμένη από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Η φετινή χρονιά για τον τουρισμό θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο για τον τουρισμό εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη χρονιά, εάν και εφόσον υπάρξει ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News