Ο «εφιάλτης» των λουκέτων επιστρέφει στην Κρήτη

Κρήτη
Ο «εφιάλτης» των λουκέτων επιστρέφει στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειωμένοι κατά 50% οι τζίροι των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τους εμπόρους

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - και - στην Κρήτη, οι οποίες ατενίζουν το μέλλον τους άκρως δυσοίωνο, παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο και είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους του εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ανέφερε ότι η πτώση του τζίρου - σε σχέση με πέρυσι - κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50%! Όπως τονίστηκε, μάλιστα, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή του διαμορφωθέντος σκηνικού μέσα στο επόμενο τρίμηνο, πολλές επιχειρήσεις θα σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Όπως επισήμανε τόσο ο ίδιος ο κ. Καρανίκας, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης, στην Κρήτη - όπως και στα υπόλοιπα νησιά - υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται με τις εποχικές τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν καν ανοίξει...

Ζητούν στήριξη

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων ζητούν τη στήριξη των εν λόγω επιχειρηματιών με συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα, όπως είναι η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, η παροχή μικρο-πιστώσεων, η ένταξη των επιχειρήσεων στον νέο κύκλο της επιστρεπτέας καταβολής και η ελάφρυνσή τους στο θέμα των ενοικίων και των επιταγών.

«Η Κρήτη, όπως και όλα τα νησιά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο εντοπίζεται στις κλειστές εμπορικές εποχικές επιχειρήσεις. Ενώ είναι ουσιαστικά κλειστές χωρίς τζίρο, παρ' όλα αυτά εμφανίζονται να είναι όπως οι άλλες επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα που δουλεύουν, έστω και με αναιμικούς τζίρους. Άρα πρέπει να βρεθεί σύντομα ο τρόπος να μπουν στα μέτρα στήριξης του τουρισμού και οι τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις», ανέφερε αρχικά ο κ. Καρανίκας.

«Αυτή τη στιγμή, ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα κυμαίνεται 40-50% κάτω του περυσινού τζίρου. Με δεδομένο ότι υπάρχει σωρεία υποχρεώσεων για τους επιχειρηματίες και ο τζίρος τους δεν αρκεί για να ανταποκριθούν σε αυτές, χρειάζεται η έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας», τόνισε ο κ. Καρανίκας, ο οποίος επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 130.000 ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες άδικα εξαιρέθηκαν από τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Όπως ανέφερε με νόημα, με το εν λόγω μέτρο υπάρχει «εξασφάλιση της λειτουργίας μιας επιχείρησης, της καταβολής της μισθοδοσίας, των λειτουργικών της εξόδων κ.λπ. Κι έτσι θα αποφύγουμε και φαινόμενα παραοικονομίας».

Άλλο μέτρο που ζητούν να εφαρμοστεί οι έμποροι έχει να κάνει με την παροχή μικρο-πιστώσεων στους εν λόγω επιχειρηματίες.

«Πρόκειται για μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Έχει γίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρανίκας, ο οποίος ζήτησε, ακόμη, να ενταχθούν οι επιχειρήσεις αυτές «στον νέο κύκλο επιστρεπτέας καταβολής».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα των ενοικίων και των επιταγών. Όπως ανέφερε, υπάρχει κοστολογημένη πρόταση της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία αρκούν 250 εκατομμύρια ευρώ για να επιδοτηθεί το ενοίκιο των εν λόγω επιχειρήσεων.

«Με τον τρόπο αυτό δε ζημιώνεται ο ιδιοκτήτης και συγχρόνως επιστρέφει στην Πολιτεία ένα μέρος μέσω της φορολογίας», είπε ο κ. Καρανίκας. Αναφορικά με τις επιταγές, πρότεινε να «πληρώνονται απευθείας από την τράπεζα και ο εκδότης της επιταγής να μπορεί να ξεπληρώσει με κάποιο μικροδάνειο σε βάθος χρόνου».

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, πάντως, πρέπει «να βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι», καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη χώρα μας. Εντούτοις, η Πολιτεία θα πρέπει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, να αφουγκραστεί τα εν λόγω αιτήματα και να προβεί σε τόνωση της επιχειρηματικής ρευστότητας. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο ίδιος χθες, την ερχόμενη Τετάρτη εκπρόσωποι του κλάδου θα έχουν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταϊκούρα

Μηδενική η ρευστότητα

«Βρεθήκαμε ξαφνικά σε μια κατάσταση που οι αγορές έχουν συνθλιβεί. Φοβάμαι ότι τα προβλήματα συνεχώς διευρύνονται και δε βλέπουμε να λύνονται. Οι κοινωνίες δεν μπορούν να στηρίξουν τις αγορές. Η ρευστότητα είναι σε μια δραματική κατάσταση από πολλές πλευρές», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης, ο οποίος έκανε αναφορά σε στηρίγματα εκ μέρους της Πολιτείας, που σε πρώτη φάση θα βοηθούσαν την οικονομία, ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη, και τα οποία, ωστόσο, δε «βρίσκονται σε καλό δρόμο».

«Ακούσαμε για πολλά δισεκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως αυτή τη στιγμή η ρευστότητα είναι σε ένα μηδενικό, μπορώ να πω, και σε αρνητικό επίπεδο», ανέφερε με νόημα ο κ. Κουμαντάκης.

«Αν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, φοβόμαστε ότι, μετά από δυο-τρεις μήνες, οι αγορές θα αρχίσουν να κλείνουν. Ζητάμε - και γι' αυτό θα πιέσουμε την κυβέρνηση - τουλάχιστον τα πρώτα οικονομικά στηρίγματα του Μαρτίου να αρχίσουν να εφαρμόζονται, οι τράπεζες να αρχίσουν να υλοποιούν αυτά τα δεδομένα και να μπορέσει η αγορά να κινηθεί στην κατεύθυνση της βασικής ρευστότητας», επισήμανε ο κ. Κουμαντάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι σε διαφορετική περίπτωση, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις για πολλές επιχειρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News