Άρτα: Νεκρός στο εργοστάσιο που δούλευε ο Χρήστος που λάτρεψε την Κρήτη

Κρήτη
Άρτα: Νεκρός στο εργοστάσιο που δούλευε ο Χρήστος που λάτρεψε την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτηματικά για το θάνατο του Χρήστου Ζορμπά από ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο όπου δούλευε

Μόλις 29 ετών, ο Χρήστος Ζορμπάς, από την Άρτα, έμελλε να χάσει τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, την ώρα που δούλευε στο εργοστάσιο «Ήπειρος».

Ο Χρήστος, λάτρεψε την Κρήτη, μετά την πρώτη του επίσκεψη στο νησί και μάλιστα ετοίμαζε να πραγματοποιήσει και δεύτερο ταξίδι στην Κρήτη, όπως αναφέρουν οι οικείοι του.

Τώρα, τα ερωτηματικά, αλλά και οι αντιδράσεις για το νεαρό εργαζόμενο που έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σαββατοκύριακο, είναι πολλά…

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Άρτας, αλλά και με βάση τις ανακοινώσεις κομμάτων στον νομό, η υπόθεση θα τραβήξει αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι επιχειρείται συγκάλυψη για έναν ακόμα θάνατο που χαρακτηρίζεται «εργατικό δυστύχημα», όρος που δεν αποκαλύπτει τις ευθύνες.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ο 29χρονος Χρήστος δούλευε περίπου τρεις μήνες στο εργοστάσιο, ενώ είχε βάρδια μέχρι τις 10 το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου. Δεν γύρισε ποτέ κοντά στους δικούς του αφού σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία. Μόνο που αυτό είναι το μοναδικό που ξέρει η οικογένεια. Δεν γνωρίζει ούτε την ώρα, ούτε τον ακριβή τόπο του δυστυχήματος, ούτε οτιδήποτε άλλο. Το Εργατικό Κέντρο Άρτας στην πρώτη του ανακοίνωση σχολίασε την επιλογή της εταιρίας να μην ενημερώσουν τη μητέρα του Χρήστου που με αγωνία έψαχνε το παιδί της, αφού είχε αργήσει να γυρίσει στο σπίτι του και δεν απαντούσε στις κλήσεις της.

Η οικογένεια του Χρήστου ειδοποιήθηκε τυχαία τα ξημερώματα Κυριακής από φίλους του 29χρονου εργάτη. Η είδηση έπεσε σαν «κεραυνός» στα μέλη της οικογένειας, ενώ η αδελφή του ξεκίνησε το χειρότερο ταξίδι της ζωής της από την Αθήνα όπου διαμένει. «Πυρετός», όμως, υπήρξε και στην εταιρεία. Όχι, για να ενημερώσει την οικογένεια για τις συνθήκες του δυστυχήματος, μα για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση. Στέλεχος της «Ήπειρος» επισκέφθηκε το σπίτι του Χρήστου νωρίς το πρωί της Κυριακής 7/6. Στα αμείλικτα ερωτήματα των συγγενών, η απάντηση ήταν «δεν ξέρω τίποτα».

Η οικογένεια, όπως είναι φυσικό, μετά από αυτή την στάση, γέμισε εκτός από απέραντη θλίψη και με οργή που κανείς δεν την ενημέρωσε και κανείς δεν έδινε απαντήσεις.

Το πρωί προς μεσημέρι της Κυριακής το Εργατικό Κέντρο και μέλη της οικογένειας, βρέθηκαν στον χώρο του εργοστασίου. Εκεί, για άλλη μια φορά, οι απαντήσεις ήταν μηδενικές. Ο προσωπάρχης της εταιρίας που μίλησε με τους εκπροσώπους του συνδικάτου και τα μέλη της οικογένειας, έλεγε μονότονα ότι «τα έχουμε πει στην Αστυνομία», γεμίζοντας οργή τους παρευρισκόμενους με την απάνθρωπη στάση του, όπως του φώναζαν.

Άλλωστε και η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας ανέφερε το ίδιο, ότι: «συνεργάζεται με τις Αρχές στην έρευνα που θα αναδείξει τις ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος». Οι συγγενείς σχολιάζουν, βέβαια, ότι δεν το χαρακτηρίζει καν ως δυστύχημα…

Η οικογένεια όχι μόνο δεν είχε πάρει απαντήσεις, αλλά δεν είχε πάρει στα χέρια της και τα προσωπικά αντικείμενα του Χρήστου. Μετά από πολλές έρευνες και ερωτήσεις στην Αστυνομία, αποκαλύφθηκε ότι τα προσωπικά του αντικείμενα παρέμεναν στο εργοστάσιο.

Η οικογένεια αναρωτιέται: γιατί δεν επικοινώνησαν με τους οικείους του να τα δώσουν; Άλλωστε, θείοι του Χρήστου βρέθηκαν στον χώρο του εργοστασίου το πρωί της Κυριακής για να πάρουν -με άδεια του φύλακα- το αυτοκίνητο του 29χρονου εργάτη.

Ήταν άλλη μια στιγμή που απλά δεν έδωσαν σημασία για το τραγικό γεγονός που συνέβη ή υπάρχει κάτι άλλο; Τελικά, η οικογένεια ανέκτησε τα πράγματα του Χρήστου πολλές ώρες μετά και μόνο κάτω από την πίεση της νέας συγκέντρωσης που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουνίου.

Τι δήλωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας Ζορμπά 

Πληροφορούμαστε ότι η “Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία” Άρτας προτίθεται, στην υπό κατάρτιση έκθεση αυτοψίας της, να προβεί σε ατεκμηρίωτες συνολικές κρίσεις όσον αφορά τα αίτια θανάτου του Χρήστου, αποδίδοντας στον ίδιο την ευθύνη της ηλεκτροπληξίας που υπέστη. Θυμίζουμε ότι η αυτοψία της Επιθεώρησης έγινε την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, ενώ ο θάνατος του Χρήστου επήλθε το Σάββατο 6 Ιουνίου. Από αυτά και μόνο τα δεδομένα, προκύπτει ότι μεσολάβησε ικανό χρονικό διάστημα κατά το οποίο η πρόσβαση στο εργοστάσιο (και κατά συνέπεια στον ηλεκτρολογικό πίνακα, κλπ) ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων της επιχείρησης, καθώς, όταν την Κυριακή 7 Ιουνίου στελέχη του Εργατικού Κέντρου Άρτας έκαναν παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο, δηλώθηκε ότι λόγω αργίας δεν προσήλθε η Επιθεώρηση Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και από τις τηλεοπτικές κάμερες προκύπτει ότι το εργοστάσιο την Κυριακή 7 Ιουνίου ήταν εν λειτουργία.

Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε αυθαίρετη κρίση, που δεν δηλώνει ρητά και δεν λαμβάνει υπόψιν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ώρα θανάτου μέχρι την αυτοψία, δεν αποσκοπεί στην πραγματική διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του Χρήστου, αλλά σε κουκούλωμα. Όσοι σκέφτονται να παρέμβουν με τέτοιο τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης θα έχουν ευθύνες, όχι μόνο ηθικές και υπηρεσιακές, αλλά και ποινικές. Είναι αυτονόητο ότι οι ευθύνες αυτές ανήκουν ακέραια και στις προϊστάμενες αρχές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Υπουργείου Εργασίας.

 Θανάσης Καμπαγιάννης, Όλγα Τσουμάνη, δικηγόροι της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά."

 (Με πληροφορίες από pagenews.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News