Νέες παρατάσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Κρήτη
Νέες παρατάσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ ΜΙχάλη Χωραφά

Νέες, ολιγόμηνες παρατάσεις αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση στις ρυθμίσεις που “τρέχουν” για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αλλά και για τις δηλώσεις-διορθώσεις των αδήλωτων τ.μ. των ακινήτων στους Δήμους, δύο θέματα που, αν μη τι άλλο, απασχολούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και εδώ στην Κρήτη.

Η είδηση βγήκε εδώ επί κρητικού εδάφους, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ανατολικής Κρήτης Μιχάλης Χωραφάς με τον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ συναντήθηκε μαζί του στο Ηράκλειο, σε μια εφ' όλης της ύλης συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα της επικαιρότητας που εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιο του εν λόγω υπουργείου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το κυρίαρχο θέμα που έθιξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ ήταν η φημολογούμενη κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση. Ο κ. Χωραφάς τόνισε την αναγκαιότητα της διατήρησής τους, καθώς με μια πιθανή ξαφνική κατάργηση επέρχεται τεράστιο πλήγμα τόσο στους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες, όσο και στον κλάδο των μηχανικών. Ο υπουργός φάνηκε να δεσμεύεται ότι η εν λόγω κατάργηση θα επέλθει σταδιακά.

Δασικοί χάρτες

Σχετικά με την επιτάχυνση της ανάρτησης των δασικών χαρτών στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο υπουργός απάντησε και δικαιολόγησε την καθυστέρηση περιγράφοντας τις πολλές βελτιώσεις που έγιναν στον σχετικό νόμο το τελευταίο διάστημα, με στόχο τη δικαιότερη αντιμετώπιση και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι η παράδοση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που εκπονούνται με στόχο την προστασία των ζωνών Νatura αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Περιβαλλοντικός νόμος

Όσον αφορά στον νέο Περιβαλλοντικό Νόμο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ υπενθύμισε ότι έχει στείλει προτάσεις και μάλιστα στο προσεχές διάστημα θα στείλει στοχευμένη επιστολή με βελτιώσεις.

Σχετικά με την επικείμενη τροποποίηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), ο κ. Χωραφάς ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη να μην υπόκεινται σε εξετάσεις οι ενεργειακοί επιθεωρητές. Ο υπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει πως πολλοί επιθεωρητές δεν ασκούν σωστά τον ρόλο τους και παρέχουν χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, χωρίς καν να επισκέπτονται τα ελεγχόμενα κτήρια. Αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί, καθώς εκτελείται σχετικός έλεγχος από φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ ζήτησε να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων μονάδων, ώστε να αποφευχθούν οι φαραωνικές εγκαταστάσεις σε δάση και περιοχές φυσικού κάλλους, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ο υπουργός εξήγησε την ανάγκη ύπαρξης και μεγάλων μονάδων, καθώς βοηθούν στην ταχύτερη επίτευξη του εθνικού στόχου για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τη στόχευσή του, ώστε να προετοιμαστεί σύντομα ένας νέος βελτιωμένος και ευρύτερης βάσης κύκλος του προγράμματος “Εξοικονομώ”.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ επίσης κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος να είναι βασικός εισηγητής σε προγραμματιζόμενο συνέδριο των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Κρήτης με θέμα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εξόρυξης πετρελαίου νότια της Κρήτης.

Ο υπουργός επίσης ενημερώθηκε για ένα μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τις ακτές και τον ιχθυολογικό πλούτο των θαλασσών μας, που αφορά στον ραγδαίο πολλαπλασιασμό του λαγοκέφαλου.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Πρόβλημα με τις ανακλήσεις οικοδομικών αδειών

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ ενημέρωσε για ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με ανακλήσεις οικοδομικών αδειών από το ΣτΕ σε περιπτώσεις όπου δεν υφίστανται αναγνωρισμένοι κοινόχρηστοι δρόμοι. Ενώ οι Υπηρεσίες Δόμησης εκδίδουν νόμιμα οικοδομικές άδειες, το ΣτΕ τις ανακαλεί, ζητώντας να ψηφιστεί προεδρικό διάταγμα για την αναγνώριση των κοινόχρηστων οδών σε όλη την επικράτεια.

Σχετικά με την αιτούμενη παράταση των προθεσμιών για τις δηλώσεις αυθαιρέτων και τις δηλώσεις τετραγωνικών σε Δήμους, ο υπουργός δεσμεύτηκε για ολιγόμηνη παράταση.

Ένα τελευταίο πρόβλημα καθημερινότητας που έθεσε ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ ήταν η τελείως παράλογη απαίτηση φυσικής παρουσίας του μηχανικού ή του πολίτη στον γκισέ της ΔΟΥ για πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Ο υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη επίλυσης και δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News