Κρήτη

Ο Γ. Σταθάκης στην ΚΡΗΤΗ TV για ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: «Αισθάνομαι δικαιωμένος»

Τι ανέφερε ο πρώην υπουργός καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV και την Κατερίνα Σαλαπάτα.

«Σάρκα και οστά» πήρε και επίσημα πλέον το μεγαλόπνοο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Κρήτη και την Αττική.

Ένα έργο για το οποίο οι υπογραφές "έπεσαν" επί ΝΔ ωστόσο προετοιμάστηκε και έφτασε στο τέλος των διαγωνισμών από την προηγούμενη κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Με τις χθεσινές ιστορικές υπογραφές, παρουσία του νυν υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και του προκατόχου του Γιώργου Σταθάκη, τέθηκε και με τη βούλα πλέον σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο-όραμα δεκαετιών για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι έργο εθνικής σημασίας, με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

«Έχουμε τη συνέχεια σε δυο διαδοχικές κυβερνήσεις που κατέληξε στη σημερινή υπογραφή ,αισθάνομαι δικαιωμένος» δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV  ο κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ο πρώην Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε επίσης και στα κρίσιμα διαδικαστικά βήματα από το 2017 ως το 2019 τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν ότι έγινε εθνικό έργο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα οφέλη των διασυνδέσεων τα οποία σβήνουν την "γκαζιέρα"  και σχολίασε τη διαφωνία που προκύπτει με τη ΝΔ με αιχμή το μέλλον του ΑΔΜΗΕ.

Αναφορικά με το μικρό καλώδιο εξέφρασε την πεποίθηση πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος. 

Ο ίδιος σχολίασε το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Ν.Δ.  σε σχέση με το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακολουθήστε το άκρως χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Εμβληματικό έργο για την Κρήτη!

Πρόκειται για επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη, καθώς η ολοκλήρωσή της εντός του 2023 θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, "πράσινη" και αξιόπιστη. Και τούτο διότι θα μπει τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ που θα κλείσουν, εξαιρουμένων κάποιων νεότερων κάπως μονάδων, που θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για λόγους προληπτικής εφεδρικής προστασίας...

Σύμφωνα με μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης, με την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου έως το τέλος του έτους και τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, οι ρύποι CO2 της Κρήτης θα περιοριστούν κατά 60% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, το έργο θα οδηγήσει σε μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως των χρεώσεων ΥΚΩ, των γνωστών Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε των ιδιωτών παρόχων ενέργειας, όλοι οι Έλληνες καταναλωτές.

 

Η μείωση αυτή είναι τεράστιας σημασίας και σηματοδοτεί μια απόσβεση-εξπρές για τη γιγαντιαία επένδυση του "μεγάλου" καλωδίου, αφού το κόστος του 1 δισ. ευρώ, με βάση την εξάλειψη του βάρους των 400 εκατ. ευρώ ετησίως για τους Έλληνες καταναλωτές, σημαίνει πρακτικά πως το έργο θα αποσβεστεί μέσα σε 2,5 μόλις χρόνια από τη στιγμή της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του!

Οι ιστορικές υπογραφές

Το κολοσσιαίο έργο του αποκαλούμενου "μεγάλου" καλωδίου της Κρήτης, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, υπογράφηκε ψηφιακά (μιας και οι ανάδοχες εταιρείες συμμετείχαν από τις έδρες τους) μεταξύ της ειδικής θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης του project, "Αριάδνη Interconnection", και των αναδόχων εταιρειών. Δηλαδή των εταιρειών Nexans, Prysmian και Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ, που έχουν αναλάβει τις εργασίες των καλωδιακών τμημάτων της διασύνδεσης (με προϋπολογισμό 615 εκατ. ευρώ) και της κοινοπραξίας Siemens-TEΡNA (που έχει πάρει το επιμέρους έργο των σταθμών μετατροπής του ρεύματος σε Μαλεβίζι και Αττική, με προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ). 

Στην τελετή παρέστησαν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμο Θωμά, και τη γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου. Παρούσα ήταν η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και της "Αριάδνη Interconnection", με τον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ και πρόεδρο της "Αριάδνη Interconnection" Μάνο Μανουσάκη και τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη.

Παρών ήταν επίσης ο Χανιώτης πρώην υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, τη συμβολή του οποίου για τη δρομολόγηση του έργου αναγνώρισε ο Κωστής Χατζηδάκης. Παρευρέθησαν επίσης δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί φορείς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια