Πανελλήνιες: Τι ισχύει για τους μαθητές της Κρήτης που θα δώσουν Γερμανικά

Κρήτη
Πανελλήνιες: Τι ισχύει για τους μαθητές της Κρήτης που θα δώσουν Γερμανικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα ειδικά μαθήματα

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Π.Ε. στηρίζει το αίτημα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης και των τοπικών ΕΛΜΕ Χανίων και Ηρακλείου, αλλά και άλλων φορέων (ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ), που αφορά στην εξέταση του ειδικού μαθήματος των Γερμανικών στις Πανελλαδικές για τους/τις υποψηφίους μαθητές/μαθήτριες της Κρήτης. Το ζήτημα αυτό, φυσικά, αφορά και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, από τις οποίες μετακινούνται οι μαθητές σε κεντρικά εξεταστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα: ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων εξετάζονται τοπικά, για τα ειδικά μαθήματα δεν προβλέπεται σύσταση εξεταστικών κέντρων (εκτός των Αγγλικών και της Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας). Αυτό συνεπάγεται μεγάλο κόστος διαμονής και μετακίνησης για τους/τις υποψηφίους, αλλά και τους κηδεμόνες, που τους συνοδεύουν. Επιπλέον, αποτελεί έναν παράγοντα κούρασης και πρόσθετου άγχους για τους/τις υποψηφίους.

Λόγω της υγειονομικής κρίσης του Covid 19, η μετακίνηση σε αυτές τις συνθήκες θα προσθέσει επιπλέον ρίσκο για την υγεία των μαθητών/μαθητριών και των κηδεμόνων τους. Τέλος, μετά από δυόμιση μήνες εγκλεισμού και παύσης των οικονομικών δραστηριοτήτων για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, το οικονομικό κόστος ίσως να είναι ανασταλτικός παράγοντας για τους/τις υποψηφίους στο να δηλώσουν ή να συμμετέχουν στην εξέταση των ειδικών μαθημάτων, κάτι που αποτελεί ευθέως ανισότιμη αντιμετώπιση των εν λόγω υποψηφίων και θέτει φραγμό στην ελεύθερη επιλογή των σπουδών τους και της μετέπειτα σταδιοδρομίας τους εν γένει.

Το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα προς όφελος όλων των μαθητών/μαθητριών. Η σύσταση επιπλέον τοπικών εξεταστικών κέντρων για την εξέταση των ειδικών μαθημάτων είναι τόσο απαραίτητη όσο και εφικτή. Στα εξεταστικά κέντρα, που λειτουργούν ήδη για την διεξαγωγή των εξετάσεων των υπόλοιπων μαθημάτων, που εξετάζονται τοπικά, υπάρχει ήδη ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός. Ειδικά για το μάθημα των Γερμανικών, δεν απαιτείται επιπλέον εξοπλισμός, από αυτόν, που χρειάζεται για το μάθημα των Αγγλικών, των οποίων η εξέταση διεξάγεται ήδη τοπικά.

Ως Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής γνωρίζουμε ότι στην Κρήτη, αλλά και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, υπάρχει επάρκεια μόνιμων εκπαιδευτικών Γερμανικής, που μπορούν να στηρίξουν την λειτουργία ενός τοπικού εξεταστικού κέντρου για την εξέταση των Γερμανικών ως ειδικού μαθήματος, αλλά και είναι πρόθυμοι να το κάνουν προς όφελος των μαθητών/μαθητριών. Υπάρχει ακόμη χρόνος, για να ληφθεί σχετική απόφαση και να λυθεί αυτή η αδικία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News