Κρήτη

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στις 11/6

Ποια είναι τα αιτήματα τους

Το συλλαλητήριο των Εργατικών σωματείων στηρίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, αλλά και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλέιου καθώς και συμμετέχουν, την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ.

Επιπλέον όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στους μικρούς παραγωγούς, ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων θα προχωρήσουν σε εβδομάδα αγωνιστικής δράσης μεταξύ 28 Ιουνίου έως 5 Ιούλη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών Αστερουσίων:

«Το τελευταίο διάστημα φαίνονται έντονα οι δύο κόσμοι στον πρωτογενή τομέα. Από τη μια, οι βιοπαλαιστές παραγωγοί, που προσπαθούμε «να τα φέρουμε βόλτα» με το χαμένο εισόδημα από την περσινή καταστροφή λόγω δάκου, τις ληστρικές τιμές σε λάδι και σταφύλι, την πτώση κατανάλωσης, τους περιορισμούς στις λαϊκές αγορές, την αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων, με αφορμή την πανδημία, που χτύπησε κηπευτικά, κρέας και γάλα.

Από την άλλη, τα στελέχη της ΕΕ, η κυβέρνηση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες και οι άνθρωποι των εμποροβιομήχανων.

Ολόχαροι, σε ραδιόφωνα και εφημερίδες, μας σερβίρουν τα μέτρα σωτηρίας μας! Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ζεστό χρήμα με μορφή έκτακτων επιδοτήσεων, και ακολουθούν κι άλλα.

Βέβαια, το μεγάλο μέρος του θα πάει κατευθείαν στα ταμεία αυτών των ίδιων! Εξ’ ου και η χαρά τους, αλλά και η φαγωμάρα τους για τη μοιρασιά στα παρασκήνια.

Η κυβέρνηση μας «στηρίζει» με τα εξής μέτρα:

 • «απόσταξη κρίσης», που δεν πρόκειται να ανακουφίσει τους βιοπαλαιστές αμπελουργούς, θα βγάλει κερδισμένους τους οινοβιομήχανους, τους εξαγωγείς και την ΕΑΣΗ, οι οποίοι θα πάρουν τα κρασιά με 50-60 λεπτά/κιλό, προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές τη νέα σεζόν,
 • επιδότηση κτηνοτρόφων αμνοεριφίων με 4 ευρώ/ζώο, πέρα από το εξευτελιστικό του ποσού, κανείς δε θα τα παραλάβει χωρίς τιμολόγια, ενώ αποκλείονται οι μικροί παραγωγοί,
 • μετονομασία της τσικουδιάς μας «ποτό απόσταξης», για χατίρι των ποτοβιομήχανων, για να ξεφτιλίσουν την παραγωγή μας και την κουλτούρα μας,
 • αποζημιώσεις για καταστροφές από χαλαζόπτωση σε θερμοκήπια, 1.500 ευρώ ανά μονάδα, όταν το κόστος επισκευής μικρών μονάδων μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ,
 • «πράσινος τρύγος», που προωθεί περιορισμένη συγκομιδή για να γίνει σχεδιασμός της παραγωγή κρασιού σε μικρότερη κλίμακα, έχει συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Το «κερασάκι» είναι η διάταξη στον νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προβλέπει επιστροφή στο κράτος 108 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις χρεών σε πρώην «Ενώσεις», που χαρακτηρίστηκαν «μη συμβατές με το δίκαιο της ΕΕ».

Το υπενθυμίζουμε σε όσους «έσκιζαν τα ιμάτιά τους» όταν μιλάγαμε για το παραμύθι της πρώην «Ένωσης» Πεζών και τη σαπίλα της ΕΕ και της ΚΑΠ, όταν προειδοποιούσαμε ότι με εντολή των ευρωπαϊκών μονοπωλίων θα έρθει ο λογαριασμός, μα θα τον στείλουν στους παραγωγούς, που τους έχουν βάλει φέσια για περασμένες και σημερινές σοδιές!

Η πανδημία δεν ήταν το ίδιο για όλους. Ούτε είχαν όλοι το ίδιο την υγειά τους, ούτε ένιωσαν όλοι το ίδιο τις άλλες επιπτώσεις της πανδημίας.

Έτσι και με τη νέα οικονομική κρίση, που έφερε πιο γοργά η πανδημία. Οι κυβερνήσεις, που χάρισαν δεκάδες δισ. ευρώ σε μεγαλοξενοδόχους, ιδιοκτήτες κλινικών, βιομηχάνους κλπ. από το χαράτσωμά μας, μοιράζει πακέτα στους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες και εμάς μας οδηγεί στον αφανισμό!

Δε συμβιβαζόμαστε! Μαχητικά διεκδικούμε το δικαίωμα να μείνουμε στα χωράφια και τα κοπάδια μας, να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας. Οργανώνουμε την απάντησή!

Ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προχωράμε σε βδομάδα αγωνιστικής δράσης μεταξύ 28 Ιούνη και 5 Ιούλη.

Μπροστά μας έχουμε το συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων την Πέμπτη 11 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον εργάτη και τον επαγγελματία της πόλης, για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης για τα κέρδη των λίγων!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 7 μ.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!

Απαιτούμε:

 • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους του φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση των ασφαλίστρων.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
 • Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
 • Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Καμία απόσπαση υπαλλήλων των –ήδη υποστελεχωμένων– υπηρεσιών των Δήμων για να «ξελασπώσει» η κυβέρνηση! Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
 • Πραγματοποίηση καταγραφής και οριζόντιας αποζημίωσης στο 100% της καταστροφής από δάκο από τον ΕΛΓΑ για την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων. Απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.). Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην καρπόδεση λόγω του πρώιμου καύσωνα στα μέσα Μάη.

Έχουμε πληρώσει πολλά, δε θα ανεχτούμε να πληρώσουμε ξανά!

Γιατί μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε!».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλέιου:

Στις 11 Ιούνη οι Συνταξιούχοι συμμετέχουμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν αντέχουμε άλλο! Γιατί έχουμε πληρώσει ήδη πολλά! Γιατί δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν αποδεχόμαστε την κανονικότητα τους, που είναι συμβιβασμός με την φτώχεια, τη ζωή με ελάχιστα, την ανεργία των παιδιών και των εγγονιών μας, τους πολέμους, την προσφυγιά, το ρατσισμό.

Εν μέσω πανδημίας μας άφησαν απροστάτευτους με τις τραγικές ελλείψεις στα Κ.Υ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού πρώτα διέλυσαν τα δημόσια συστήματα υγείας με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης όλων των κυβερνήσεων σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και τις ενώσεις τους στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ.

Στο διάστημα της καραντίνας δεν μείναμε σιωπηλοί και δε συναινέσαμε στην «εθνική ομοψυχία» για τα κέρδη των μονοπωλίων. Η πανδημία λειτούργησε σαν καταλύτης και έφερε πιο γρήγορα μια νέα πιο βαθιά οικονομική κρίση. Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού επιταχύνουν την κατεδάφιση των εργατικών και συνταξιουχικών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)  που ήρθαν για να μείνουν και να ενισχυθούν, να προστεθούν στους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν πράξη τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και της μεγαλοεργοδοσίας.

Ο συνταξιούχοι είχαμε απώλειες από τον κορονοϊό αλλά δεν δικαιούμαστε από τα δις που δίνονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες:

Το 95% των θανάτων ήταν συνταξιούχοι. Το 80% που νόσησαν ήταν συνταξιούχοι. Το 100% σαν ευπαθή ομάδα ήταν σε καραντίνα για 3 μήνες. Μας απαγόρευσαν να βλέπουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Μας απαγόρευσαν να επισκεφτούμε νοσοκομεία-δομές υγείας, χάθηκαν ιατρικά ραντεβού και είμαστε σε αναμονή για νέα. Σε χιλιάδες συνταξιούχους επιδεινώθηκε η υγεία τους και επιβαρύνθηκε κι άλλο με ψυχολογικά προβλήματα.

Έχουν παρακρατηθεί 30 εκατ. από τους συνταξιούχους για κοινωνικό τουρισμό, αλλά δεν δικαιούνται 4 διανυκτερεύσεις δωρεάν για ξεκούραση. Πήραν από τους συνταξιούχους 80 δις τα χρόνια της κρίσης όταν οι μεγαλοξενοδόχοι και βιομήχανοι κέρδισαν  δισεκατομμύρια στην κρίση κι όμως θεωρούνται θιγμένοι και ενισχύονται. Σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους απαγορεύονται οι αυξήσεις έως το 2022. Σε 200 χιλιάδες συνταξιούχων χρωστάνε συντάξεις από 2 ως 4 χρόνια. Μας κατηγορούν ότι κάνουμε ουρές στις τράπεζες για να πάρουμε ότι απέμεινε στις συντάξεις μας, για να ζήσουμε και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, όταν το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για εμάς.

Έτσι οι κυβερνήσεις σέβονται τους συνταξιούχους.

Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί – θα πάρουν την απάντηση τους.

Η πείρα που έχουμε αποκτήσει πρέπει να γίνει ενεργή συμμετοχή, συνειδητή δράση. Να παλέψουμε για τη ζωή μας! Να διεκδικήσουμε με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, για την οριστική εξάλειψη της οικονομικής κρίσης, για να απαλλαγούμε οριστικά από τους εκμεταλλευτές του δικού μας μόχθου. Η ελπίδα μας βρίσκεται στη συσπείρωση στα συνδικάτα μας, στην οργάνωσή μας, στην ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης απέναντι στο συμβιβασμό, την ηττοπάθεια, τη συναίνεση.

Διεκδικούμε:

 • Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
 • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
 • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
 • Κοινωνικό-θεραπευτικό τουρισμό στους συνταξιούχους
 • Γηροκομεία - οίκοι ευγηρίας κλπ , δημόσια δωρεάν με πλήρη υγειονομικό προσωπικό.
 • Στους αιτούντες συντάξεις να δοθούν άμεσα 3000€ έναντι και να εκδοθεί άμεσα η σύνταξη τους.
 • Επιστροφή όλων των κλεμμένων σε όλους τους συνταξιούχους με πολιτική απόφαση και όχι επιλεκτικά.
 • Αυξήσεις με νομοθετική ρύθμιση σε όλους τους συνταξιούχους από το 2020.

Πληρώσαμε πολλά! Δε θα πληρώσουμε ξανά!

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων

στις 11 Ιούνη, 7μμ στην πλ. Ελευθερίας

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια