Στο «πόδι» οικοδόμοι και εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό

Κρήτη
Στο «πόδι» οικοδόμοι και εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβρασμός επικρατεί σε αρκετούς κλάδους, που απαντούν με συλλαλητήρια διαμαρτυρίας απέναντι στο οικονομικό πλήγμα που δέχονται το τελευταίο διάστημα.

Μαζικό κάλεσμα απευθύνουν φορείς της Κρήτης για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει και συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της ΠΟΕΕΤ Επισιτισμού-Τουρισμού, συμμετέχοντας το προεδρείο του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, στηρίζοντας τα αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο.

«Επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε είναι η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς τόσα χρόνια είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που στηρίζουν τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό. Είμαστε αλληλέγγυοι, είμαστε ενωμένοι, είμαστε όλοι μαζί!!!», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα και το Εργατικό Κέντρο Ν. Χανίων στηρίζει το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) σήμερα Τετάρτη έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο διεκδικούν: Καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα, στον επισιτισμό, στην εστίαση, στις αλυσίδες ταχυφαγείων, στις βιομηχανίες ζαχαρωδών, στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και στους φούρνους. Αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων. Ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα. Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικά εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό. Παράταση επιδόματος ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ρυθμίσεις για όλους σε τράπεζες, εφορίες και ΔΕΚΟ.

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊού, καλούνται, όπως τονίζεται, να επιβιώσουν με ετήσιο εισόδημα 1.200 ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση 2.800 ευρώ. Σε μια χώρα στην οποία ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων απασχολείται σε αυτόν τον κλάδο, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει νέα μέτρα, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες των συναδέλφων, έτσι ώστε να μην οδηγηθούν σε φτωχοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με άλλους συναδέλφους τους, ξενοδοχοϋπάλληλοι των Χανίων οργανώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του κλάδου στην Αθήνα. Παράλληλα, καλούν το Δ.Σ. και όλους τους συναδέλφους τους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται στα Χανιά αύριο Πέμπτη 11 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Στον δρόμο και οι οικοδόμοι

Συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη 11 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου. Όπως σημειώνει το Συνδικάτο, το συλλαλητήριο γίνεται προκειμένου οι εργαζόμενοι στον κλάδο να δυναμώσουν τη φωνή τους σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μην περάσουν οι «αντεργατικές ρυθμίσεις», ζητώντας μεταξύ άλλων συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και χρηματοδότηση του ΕΣΥ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδικάτου, «η επιστροφή στην “κανονικότητα” για την οποία πανηγύριζαν τόσο η τωρινή κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον ΣΕΒ και τα παπαγαλάκια τους, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μπροστά στη νέα οικονομική κρίση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, υπουργικά διατάγματα και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές και πάντα με κριτήριο τις αξιώσεις των μεγαλοκατασκευαστών, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων κ.ά., πέρασε νέα αντεργατικά μέτρα, πατώντας πάνω στους νόμους που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσφατα τσακώνονταν κιόλας για το ποιου οι προτάσεις μπορούν να κάνουν πιο φτηνούς τους εργαζόμενους, με αφορμή τις “αγωνίες” τους για τον τουρισμό.

Με τις νέες ΠΝΠ, που δήθεν είναι προσωρινές, θα μπορούν οι εργοδότες όταν πέφτει η δουλειά να μας λένε “καθίστε τις μισές μέρες” με 50% μείωση του μισθού και, όταν μια επιχείρηση εμφανίζεται ότι έχει χασούρα, να πληρώνει τα ένσημα όποτε γουστάρει, πράγμα που ήταν αξίωση των κατασκευαστών διαχρονικά και το έχουμε ζήσει όλοι. Επιπλέον, θα μπορούν να απολύουν όσους και όποτε θέλουν.

Αντίθετα, στους εργοδότες του κλάδου μοίρασαν εκατομμύρια ως “αποζημιώσεις” στις κατασκευαστικές εταιρείες για τη “χασούρα” από τους αυτοκινητόδρομους που διαχειρίζονται, αφού έχουν εισπράξει ένα “σκασμό” λεφτά από διόδια και έχουν κονομήσει από την κατασκευή τους. Επίσης, η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους 5 μεγαλύτερους ομίλους στις κατασκευές εκατοντάδες εκατομμύρια με διάφορες μορφές (απευθείας αναθέσεις, ενισχύσεις, εγγυήσεις δανείων). Ενώ ταυτόχρονα οι εταιρείες του κλάδου, οι μεγαλοκατασκευαστές κι οι μεγαλοεργολάβοι μάς κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε “τώρα έρχεται κρίση, ποια σύμβαση, ποιο μεροκάματο, ποιο ωράριο, δουλειά να έχουμε”.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί, ξέρουμε ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στα κέρδη των λίγων. Συνάδελφοι, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στη δίνη της νέας αντιλαϊκής επίθεσης. Με τους εργαζόμενους στην υγεία, στα σούπερ-μάρκετ και το εμπόριο, με τους χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό που παλεύουν για την υγεία, το εισόδημα και τα δικαιώματά τους.

Έχουμε πληρώσει πολλά, δε θα ανεχτούμε να πληρώσουμε ξανά.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να μην περάσουν οι αντεργατικές ρυθμίσεις. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι με τη γραμμή του Συνδικάτου, απέναντι στον συμβιβασμό, την ηττοπάθεια και τη συναίνεση. Οργανώνουμε την πάλη για προβλήματα μέσα στους χώρους δουλειάς, όπως καθυστέρηση πληρωμών, κλοπή ενσήμων, έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, συστηματική παραβίαση ωραρίων και 5ημέρου. Ταυτόχρονα, προετοιμάζουμε το έδαφος για κλιμάκωση της πάλης για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. Γιατί μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε».

Τα αιτήματα των εργαζομένων στην οικοδομή

Ο κλάδος των οικοδόμων διεκδικεί: Την κατάργηση όλων των ΠΝΠ και των αντεργατικών διατάξεων. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα. Δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους άνεργους οικοδόμους στα 600 €. Αναγνώριση όλου του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Και καταλήγουν τονίζοντας πως «η πείρα που έχουμε αποκτήσει πρέπει να γίνει ενεργή δράση. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι η μόνη προστασία για τη ζωή μας είναι η συσπείρωση και ο αγώνας. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Μένουμε δυνατοί και συνεχίζουμε τον αγώνα μας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News