default-image

Μαζικό κάλεσμα για το συλαλλητήριο των εργαζομένων στον Επισιτισμό κ΄τον Τουρισμό

Κρήτη
Μαζικό κάλεσμα για το συλαλλητήριο των εργαζομένων στον Επισιτισμό κ΄τον Τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικό κάλεσμα απευθύνουν φορείς της Κρήτης για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματισθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει και συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της ΠΟΕΕΤ Επισιτισμού – Τουρισμού, συμμετέχοντας  το Προεδρείο του, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου και ώρα 12:00, έξω από το Υπουργείο εργασίας στην Αθήνα, στηρίζοντας τα αιτήματα των εργαζομένων στον Κλάδο.

Επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε είναι η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο, καθώς τόσα χρόνια είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που στηρίζουν τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλος από τον Τουρισμό. Είμαστε αλληλέγγυοι, είμαστε ενωμένοι, είμαστε όλοι μαζί!!!

Εργατικό Κέντρο Χανίων

Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων στηρίζει το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 12:00 π.μ. έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Οι συνάδελφοι  διεκδικούν:

  • Καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα, στον επισιτισμό, στην εστίαση, στις αλυσίδες ταχυφαγείων, στις βιομηχανίες ζαχαρωδών και στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, στους φούρνους.
  • Αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων.
  • Ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα.
  • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικά εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.
  • Παράταση επιδόματος ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
  • Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των εργαζομένων ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.
  • Ρυθμίσεις για όλους σε Τράπεζες, Εφορίες και ΔΕΚΟ.

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού, καλούνται να επιβιώσουν με ετήσιο εισόδημα 1.200€ και στην καλύτερη περίπτωση 2.800€. Σε μία χώρα στην οποία ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων απασχολείται σε αυτόν τον κλάδο, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει νέα μέτρα τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες των συναδέλφων, έτσι ώστε να μην οδηγηθούν σε φτωχοποίηση.

 Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων                                                              

«Με το κεντρικό αυτό το σύνθημα δεκάδες  Συνδικάτα, Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες στέλνουν το μήνυμα στην μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση τους, πως πληρώσαμε τόσο την κρίση τους όσο και την λεγόμενη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι ΔΕΝ πρόκειται να πληρώσουμε ούτε τις συνέπειες της πανδημίας, ούτε και αυτήν τη νέα κρίση τους. Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του Τουρισμού, έρχονται να βάλουν την ταφόπλακα στις ΚΣΣΕ, στα δικαιώματα των εποχικά εργαζομένων στα Ξενοδοχεία. Οι εργαζόμενοι που περιμένουν κάθε μήνα να πιστωθεί στο λογαριασμό τους το ισχνό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, βλέπουν ένα χορό από δις ευρώ, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και επιστρεπτέα προκαταβολή για τους μεγαλοξενοδόχους.

Αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους τους εποχικά εργαζόμενους που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τον Τουρισμό, να ζήσουν με 9 ευρώ την ημέρα. Ταυτόχρονα δίνουν όλα τα εργαλεία στην μεγαλοεργοδοσία ώστε να τσακίσει μισθούς και δικαιώματα. Για όσους είναι «τυχεροί» και φέτος δουλέψουν, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ προβλέπει επιδότηση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους.  Πρακτικά αυτό σημαίνει μισθό μειωμένο κατά 20% για τους ξενοδοχοϋπάλληλους και επιδότηση του κόστους των μεγαλοξενοδόχων, των μονοπωλιακών ομίλων στον Τουρισμό σχεδόν στο μισό. Ξεχνάνε τα ρεκόρ, τα δις ευρώ έσοδα από την δουλειά μας που το 2019 για την Κρήτη έφτασαν τα 3,9 δις ευρώ, και για την εξαετία τα 22 δις ευρώ.

                Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι Ενώσεις των Εργοδοτών, πρόεδροι Ξενοδόχων χαιρέτησαν τα μέτρα, λέγοντας ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε το ίδιο να λέει και η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού, όπως και το Δ.Σ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων.

                Οι υποψήφιοι της Ταξικής Ενότητας (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ) στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλούμε όλους τους συναδέλφους να απορρίψουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Καλούμε σε ένταση του αγώνα, σε οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς ώστε να μην υπάρχει καμία βλαπτική μεταβολή στο εισόδημά μας, να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα των εποχικά εργαζομένων μισθολογικά και ασφαλιστικά με βάση την ΚΣΣΕ.

                Στο πλαίσιο αυτό μαζί με άλλους συναδέλφους μας που είναι μέλη του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων οργανώνουμε την συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο του κλάδου μας στην Αθήνα. Με προσωπικό κόστος σε χρόνο και χρήμα καλέσαμε τους συναδέλφους μας σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 12:00 μ.μ, ώστε να διαδηλώσουμε μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας. Θα περίμενε κανείς οι κινήσεις αυτές που κάνουμε σαν μέλη του Σωματείου να βρουν την στήριξη του προέδρου του Σωματείου. Θα περίμενε ένα Δ.Σ Σωματείου να ενθαρρύνει τα μέλη του να οργανώνουν τους συναδέλφους στους τόπους κατοικίας, στους χώρους δουλειάς.  Αυτό περιμέναμε και εμείς! Αντί για καλωσόρισμα όμως την Πέμπτη 4/6 όταν πήγαμε σαν μέλη του Σωματείου να δηλώσουμε συμμετοχή στην λίστα για να ανέβουμε στην Αθήνα, ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων μας υποδέχτηκε με βρισιές, απειλές για διαγραφή από το Σωματείο και μηνύσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό έσπρωξε συνάδελφο-υποψήφιο με την Ταξική Ενότητα στο Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων και ουρλιάζοντας μπροστά στην διοίκηση του ΕΚΧ ότι ο συνάδελφος θα πληρώσει για την συμπεριφορά του. Προσπαθώντας να καταλάβουμε το λάθος του συναδέλφου πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του Σωματείου ότι θα διαγραφεί από το Σωματείο επειδή σε δημοσιευμένη ανακοίνωσή μας ασκήσαμε κριτική στην διοίκηση του Σωματείου. Οι υποψήφιοι της Ταξικής Ενότητας στον Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι εργαζόμενοι του σωματείου που συμφωνούν και κινητοποιούνται με τα αιτήματα που έχουμε θέσει ανοιχτά και δημόσια στο κίνημα, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να γίνουν τα σωματεία τσιφλίκι κανενός!

                Στα Σωματεία των εργαζομένων είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, να υπάρχει διαπάλη και να αποφασίζονται δράσεις για την μαζικοποίηση του αγώνα μας. Τα Σωματεία δεν ανήκουν σε κανέναν πρόεδρο, σε κανένα Κόμμα. Οι δράσεις του σωματείου είναι αναγκαίο να αποφασίζονται μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις όπου ο κάθε εργαζόμενος θα λέει την γνώμη του, θα φέρνει εικόνα από τα ζόρια που τραβάει στον χώρο δουλειάς του.  Τέτοια Γενική Συνέλευση είναι αναγκαία όσο ποτέ να πραγματοποιηθεί εδώ και τώρα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

                Δυστυχώς το ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλο αυτό το διάστημα δεν συγκαλεί Γενική Συνέλευση, αποφασίζει άνοδο στην Αθήνα, χωρίς να ανακοινώνει δημόσια αν θα καλύψει τα έξοδα συμμετοχής. Ακόμα και όταν εργαζόμενοι που ζουν με 400 ευρώ το μήνα, εκφράζουν την θέληση να διαδηλώσουν αποκλείονται από τις λίστες συμμετοχής επειδή εξέφρασαν δημόσια αντίθετη άποψη με τον πρόεδρο! Σε αυτούς τους καιρούς το Σωματείο και τα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο Χανίων θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα ανοιχτά, το Δ.Σ θα έπρεπε να οργώνει τα χωριά και τις γειτονιές, να οργανώνει επιτροπές αλληλεγγύης ώστε να στηριχτούν σε εργαζόμενοι που είναι άνεργοι και κυρίως να συμπορεύεται με όλα τα Σωματεία του νομού, να οργανώνεται από κοινού η αντίσταση της εργατικής τάξης.

Η εργατική τάξη του Νομού μας τους έχει μάθει πιά! Ο πρόεδρος και το Δ.Σ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων δηλώνουν σε όλους τους τόνους να δυναμώσουν τα Σωματεία, αλλά βάζουν εμπόδια στην εγγραφή νέων συναδέλφων. Φωνάζουν για την μαζικοποίηση των αγώνων, αλλά στοχεύουν στον εφησυχασμό και στην αδράνεια των εργαζόμενων.

                Την ένταση του αγώνα, την ταξική αλληλεγγύη, την συμπόρευση των Σωματείων δεν θέλουν  οι μεγαλοξενοδόχοι και οι κυβερνήσεις τους.  Τρέμουν όταν βλέπουν τους εργαζόμενους να διαδηλώνουν μαζικά.

Για αυτό ο Υπουργός των μεγαλοξενοδόχων Γ.Βρούτσης κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργείου όταν οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν, δίνει εντολή στα ΜΑΤ να μας ραντίζουν με χημικά. Από αυτές τις μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος καταφέραμε και αποσπάσαμε όποια μικρή κατάκτηση. Αυτοί οι μαζικοί αγώνες είναι που πρέπει να συνεχιστούν. Παίρνουμε την σκυτάλη από τη δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, από τη δράση που οργανώθηκε και μέσα στις συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας, για την προστασία των μισθών, των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού. Μετά και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στις 20 και στις 28 του Μάη και την καθημερινή πίεση από τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό σε ολόκληρη την Ελλάδα, γινόμαστε όλο και περισσότεροι, αποκτάμε πίστη στην δύναμη μας να φέρουμε τα πάνω κάτω. Τα συνθήματα μας αποκτούν νέα αγωνιστική δυναμική.

Καλούμε την Διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να πάρει έστω και τώρα όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 10 Ιουνίου, καλύπτοντας τα έξοδα όλων των συναδέλφων που θέλουν να ανέβουν και να διαδηλώσουν στο Υπουργείο Εργασίας.

                Καλούμε το Δ.Σ και όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται στα Χανιά, στο συλλαλητήριο Συνδικάτων, Σωματείων και φορέων την Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 7 μμ στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με σύνθημα : «Πληρώσαμε πολλά –Δεν θα πληρώσουμε ξανά»

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΜΕ 9 ΕΥΡΩ ΤΗ ΜΕΡΑ

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
  • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό.
  • Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία.
  • Υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι ελαστικά απασχολούμενοι.
  • Καμία χρέωση σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της ανεργίας και για όσους είναι σε αναστολή σύμβασης ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου του Ν. Χανίων να ενώσουμε τις φωνές μας για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Η μόνη λύση βρίσκεται στην οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, στην μαζικοποίηση των Σωματείων μας, στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο».

                                                                       

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News