Διαμαρυρία μητέρας για τον "Γολγοθά" των ειδικών μαθημάτων

Κρήτη
Διαμαρυρία μητέρας για τον "Γολγοθά" των ειδικών μαθημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μαρτύριο της εξέτασης μακριά από το σπίτι για όλους τους υποψήφιους από την Κρήτη

Έντονη είναι η μαρτυρία - διαμαρτυρία μητέρας, και συγκεκριμένα της κ. Μαρίας Κληματσάκη, για τις συνθήκες εξέτασης των μαθητών από την Κρήτη στα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, ξένες γλώσσες και μουσικά μαθήματα). Το περιστατικό φέρνει στο φως η πρωτοβουλία “Τα Ειδικά Μαθήματα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι επιλογή ζωής”, η οποία αποτελείται από γονείς, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, που ζητάνε απ’ όλους να μιλήσουν και να συμβάλλουν στην καταγραφή και την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος, που τους βασανίζει εδώ και χρόνια, διεκδικώντας «να πάψει οριστικά από φέτος να είναι για τους μαθητές της περιφέρειας η συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων μια τραυματική εμπειρία».

Η κ. Κληματσάκη αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αρκετά δημοσιεύματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες και έχει ξεκινήσει ένας δίκαιος αγώνας από γονείς μαθητών - τριών που διαγωνίζονται για τα ειδικά μαθήματα μέσω πανελλαδικών και πρέπει να μετακινηθούν στην Αθήνα. Όλος αυτός ο βομβαρδισμός μού έφερε στον νου άσχημες αναμνήσεις, που προσπαθούσα να τις διαγράψω, αλλά δυστυχώς μένουν στο υποσυνείδητό μας και αναδύονται με την πρώτη ευκαιρία...  Ήταν τέλη Ιουνίου του 2008. Η κόρη μου έδινε πανελλαδικές, με πρώτη προτίμηση σχολές που απαιτούσαν Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο. Φυσικά κανένα από τα δύο αυτά μαθήματα βαρύτητας δε διδασκόταν στο δημόσιο λύκειο που φοιτούσε (δε γνωρίζω αν γίνεται κάτι τέτοιο σε άλλη χώρα στον κόσμο).

Ήρθε η πολυπόθητη ημέρα, μαζέψαμε ένα σωρό υλικά (λες και κάναμε μετακόμιση) και ξεκινήσαμε με το καράβι. Ο “Γολγοθάς” ξεκίνησε μεσοπέλαγα, με θαλασσοταραχή, που μας έκανε όλους άνω - κάτω!! Ακόμα και τώρα που τα φέρνω στο μυαλό μου... ζαλίζομαι!! Φτάσαμε Πειραιά, πήγαμε σε μια συγγενή, αφήσαμε τα πράγματα και ξεκινήσαμε να αναζητήσουμε το εξεταστικό κέντρο... Ένας δρόμος μετ’ εμποδίων, με λάθος διευθύνσεις και τηλέφωνα που δεν απαντούσαν. Το ταξί βέβαια μας ακολουθούσε και το κοντέρ έγραφε!!

Αρκετός κόσμος από υποψήφιους με τους συνοδούς τους, από κάθε μεριά της χώρας, συγκεντρωνόταν στον εξωτερικό χώρο, μάτια κόκκινα από την αγρυπνία, πρόσωπα αγχωμένα, σώματα σκυθρωπά από τα υλικά που κουβαλούσαν, ο ιδρώτας να τρέχει και η αγωνία να φτάνει στο αποκορύφωμά της! Για σκιά βέβαια ούτε λόγος!  

Τα παιδιά μπήκαν με καθυστέρηση μιάμιση ώρα (ευτυχώς για κάποιους υποψηφίους από Δωδεκάνησα που τους είχαν στείλει σε άλλο εξεταστικό κέντρο και έτσι πρόλαβαν την είσοδο). Ακούστηκε ότι είχαν διαρρεύσει τα θέματα και ότι ένας δικηγόρος απειλούσε με μηνύσεις, επειδή είχε μαρτυρίες ότι τα είχαν διδάξει την προηγούμενη ημέρα κάποια φροντιστήρια, ότι τα υλικά τα είχαν προμηθευτεί από μεγάλη εμπορική αλυσίδα, στην οποία είχαν πρόσβαση τα φροντιστήρια, και έτσι προχωρούσαν σε αλλαγές των σκηνικών το πρωί, για να μην ακυρωθούν οι εξετάσεις (δε γνωρίζω κατά πόσο ευσταθούσαν οι κατηγορίες και τη δεδομένη στιγμή δεν ήθελα να προσθέσω στον εαυτό μου και άλλη δοκιμασία).

Ο “Γολγοθάς” όμως είχε και συνέχεια... Ένας μαύρος καπνός απλώθηκε ξαφνικά στην ατμόσφαιρα... Είχε πιάσει φωτιά στον Υμηττό... τα μάτια άρχιζαν να τσούζουν, κοβόταν η αναπνοή μας, αλλά το μυαλό όλων μας ήταν στα παιδιά μας...  Κάναμε μια επιτροπή, ζητήσαμε από τον πρόεδρο να αγοράσουμε νερά και να δοθούν στα παιδιά. Δεν το δέχτηκε (για ευνόητους λόγους), αλλά μετά από επικοινωνία με το υπουργείο έφτασε ένα αυτοκίνητο του Δήμου και ξεφόρτωσε τα νερά!!!

Το υποχρεωτικό εξάωρο της εξέτασης... έγινε εφτάωρο... και το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν να βγουν γερά τα παιδιά μας από αυτόν τον “Γολγοθά”!!!

Τελικά επιβιώσαμε... ευτυχώς με μερικές λιποθυμίες, αλλά με τραύματα ψυχής που είναι χαραγμένα με άσχημο τρόπο και δεν πρόκειται ποτέ να θεραπευτούν!! Και φυσικά δεν πήραμε καμία οικονομική αποζημίωση, αν και είχαμε μαζέψει και καταθέσει όλες τις αποδείξεις, γιατί, όπως μας ενημέρωσαν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων, δεν υπήρχαν χρήματα για το συγκεκριμένο κονδύλι!!», με την ίδια και τα μέλη της πρωτοβουλίας να ζητούν οριστική λύση στο σοβαρό αυτό θέμα.

 Βασίλης Κεγκέρογλου «Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν να γίνουν στην Κρήτη οι εξετάσεις των 400 υποψηφίων για τα Ειδικά μαθήματα»

 Σε ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, προχώρησε σήμερα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με την οποία ζητά να γίνουν οι εξετάσεις των 400 υποψηφίων στα Ειδικά μαθήματα όπως επιθυμούν δικαίως οι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 "Οι Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούν μια κρίσιμη καμπή για την ζωή των μαθητών και η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την καλύτερη προϋπόθεση για την διεξαγωγή τους.

Ειδικά φέτος με τα πρόσθετα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον κορωναϊό το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αποφασίσει με βάση και τους γενικότερους κανόνες προστασίας που ως βασικούς  στόχους  έχουν την μείωση των μετακινήσεων και των συναναστροφών. 

Οι εξετάσεις στο Γραμμικό σχέδιο, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά αλλά και Γαλλικά  για τα μουσικά μαθήματα  δεν είναι πολυτέλεια όπως σημειώνουν γονείς και εκπαιδευτικοί σε επιστολή τους με την οποία ζητούν ην διεξαγωγή των εξετάσεων για τους 400 υποψήφιους από την  Κρήτη να πραγματοποιηθεί στο νησί.

Επειδή η μετακίνηση στην Αθήνα για την συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων είναι ούτως η άλλως μία τραυματική εμπειρία για τους μαθητές και τους καθιστά υποψήφιους δεύτερης κατηγορίας με δυσμενέστερες συνθήκες  συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Επειδή ειδικά φέτος  με τα μέτρα προστασίας και τους περιορισμούς που πήρε και συστήνει η πολιτεία αλλά και τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επικαιροποιήθηκαν, αντενδείκνυται η μετακίνηση των μαθητών στην Αθήνα για την συμμετοχή στις εξετάσεις.  

 Ερωτάσθε κα Υπουργέ

1) Προτίθεστε να οργανώσετε τις εξετάσεις των Ειδικών μαθημάτων για τους υποψήφιους από την Κρήτη ώστε αυτές να πραγματοποιηθούν σε εξεταστικά κέντρα στην Κρήτη για λόγους ίσης αντιμετώπισης;

2) Ειδικά για φέτος με αυξημένους κίνδυνους για την υγεία λόγω μετακινήσεων και συνωστισμού προτίθεστε να οργανώσετε την διεξαγωγή των εξετάσεων για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και την Σχολή της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού στην Κρήτη; "

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News