Κρήτη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Ηλίας Μόσιαλος για την Κρήτη: «Κίνδυνος υπάρχει πάντα όταν ανοίγουν τα σύνορα της χώρας»

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για την επόμενη μέρα, τον τουρισμό και το πιθανό δεύτερο κύμα

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα"Νέα Κρήτη" προχώρησε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE. Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ύπαρξης δεύτερου κύματος κρουσμάτων, λέγοντας πως εξαρτάται από τον έλεγχο της νόσου το επόμενο διάστημα, ενώ ο κίνδυνος διάδοσης του ιού είναι εφικτός εφόσον τα σύνορα της χώρας είναι ανοιχτά. Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος έκανε σαφές πως δεν είναι σίγουρο εάν η υψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού "σκοτώνει" τον ιό, ενώ είπε πως δε συνιστάται κάποιο ειδικό φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί λιγότερο παθογόνος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στην ασυμπτωματικότητα του ιού. Τέλος, ο κ. Μόσιαλος κατέληξε πως «ένα μικρό ποσοστό ασθενών είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο ποσοστό εξάπλωσης της νόσου», ενώ είπε πως «δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι παράγοντες που καθορίζουν τη μεταδοτικότητα ανά άτομο».
* Θα περιμένουμε νέο κύμα κρουσμάτων στην Ελλάδα; Και εάν ναι, πότε;
«Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε τη νόσο το επόμενο διάστημα. Οι ιοί γενικά είναι απρόβλεπτοι, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το εάν θα υπάρχει δεύτερο κύμα, όπως με άλλους ιούς. Ο SARS-COV-1, για παράδειγμα, εξαφανίστηκε, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό εάν αυτό έγινε λόγω της αποτελεσματικής εφαρμογής της καραντίνας, της επίδρασης της θερμοκρασία ή άλλων παραγόντων.
Για τον νέο ιό SARS-COV-2 αντίστοιχα δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν θα εμφανιστεί πάλι και πότε. Οι περισσότεροι επιστήμονες λένε ότι θα έχουμε δεύτερο κύμα, αλλά δεν είναι εμπεριστατωμένο εάν αυτό θα γίνει και πότε».
* Λαμβάνοντας ως ενδεχόμενο πως η Κρήτη είναι τουριστικό νησί, υπάρχει βάσιμος κίνδυνος να φέρουν οι τουρίστες τον ιό στο νησί;
«Κίνδυνος πάντα υπάρχει όταν ανοίγουν τα σύνορα της χώρας, και κάθε χώρας, αλλά το θέμα είναι πώς μπορεί να ποσοτικοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος. Αν μείνουμε όλοι μέσα για μήνες, σαφώς και θα λυθεί το πρόβλημα διεθνώς. Αλλά θα καταστραφούν οι οικονομίες και θα πεθάνουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από άλλα νοσήματα, όχι από τη νόσο του COVID-19. Λόγω της επιτυχίας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, μόνο ένα μικρό ποσοστό μολύνθηκε. Για παράδειγμα στην Ολλανδία, 2,7% του πληθυσμού έναντι 5% στη Σουηδία έχουν βρεθεί να έχουν αντισώματα. Σε επίπεδο πόλης, οι μελέτες της διασποράς της νόσου λένε πως 7,3% των κατοίκων της Στοκχόλμης και 17% των κατοίκων του Λονδίνου μπορεί να έχουν αντισώματα κατά του νέου ιού.
Άρα, φαίνεται πως είναι πολύ μικρή η πιθανότητα τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε μεγάλη έξαρση. Τα τεστ αντισωμάτων, που προτείνονται από κάποιους, δε βοηθούν απαραίτητα γιατί, όπως είπα, το ποσοστό όσων κόλλησαν είναι μικρό. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να αφήσουμε μόνο αυτούς τους ανθρώπους να ταξιδεύουν.
Τα μοριακά τεστ είναι αυτά που μας δίνουν την εικόνα της ενεργής λοίμωξης στα αρχικά στάδια, όπου κάποιος είναι και πιο μεταδοτικός, αλλά υπάρχει πάντα ένα ποσοστό λάθους και με αυτά. Δηλαδή υπάρχει η πιθανότητα ένα τεστ να διαγνώσει κάποιον λανθασμένα αρνητικό για το διάστημα από μία εβδομάδα πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Υπάρχει μια μελέτη που προσδιορίζει πως οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο 2-3 μέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Επίσης, είναι πιθανό η μεταδοτικότητα να είναι σχεδόν στο υψηλότερο σημείο την ημέρα πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Βάσει αυτού, είναι καλύτερα τα μοριακά τεστ να γίνονται 1-2 ημέρες πριν το ταξίδι στη χώρα προέλευσης.
Όμως πρέπει να θυμόμαστε πως είναι δύσκολο να γίνουν στις πύλες εισόδου. Υπάρχουν πολλά τεχνικά θέματα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και θα δημιουργηθούν ταυτόχρονα θέματα μεγάλης αναμονής έως την ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε ως περιορισμό, αν δεν το κάνουν και άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία δε ζητούν κάτι αντίστοιχο από τους επισκέπτες.
Ίσως η συμπτωματολογία να είναι πιο ασφαλής μέθοδος διάγνωσης. Θα υπάρχουν και εδώ βέβαια ψευδώς θετικοί, και σαφέστατα και υπάρχουν και οι ασυμπτωματικοί φορείς. Αλλά αν ο επιπολασμός της νόσου στην Ευρώπη είναι μικρός, δε θα υπάρχει μεγάλο θέμα».
* Η υψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού σκοτώνει τον ιό;
«Δε γνωρίζουμε ακόμα με σιγουριά ποια είναι η επίδραση της θερμοκρασίας. Ξέρουμε όμως ότι σε ανοιχτούς χώρους δεν ευνοείται η μετάδοση του ιού και πως σημαντικό ρόλο παίζει ο φυσικός εξαερισμός, η φυσική απόσταση και η διάρκεια συγχρωτισμού με άτομο που νοσεί. Άρα η φυσική απόσταση, η χρήση μάσκας και η σωστή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής συνεχίζουν να είναι οι λύσεις μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο».
* Προτείνει ο ΠΟΥ κάποιο φάρμακο για την πρόληψη;
«Μέχρι σήμερα δε συνιστάται ειδικό φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού».
* Σε πολλά μέρη στον κόσμο έχει εξασθενήσει η εμφάνιση κρουσμάτων. Τι σημαίνει αυτό για τη μετάδοση και τη σοβαρότητα της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού;
«Δεν έχει αλλάξει για τον ίδιο τον ιό. Εάν αφήσουμε τον ιό να κυκλοφορεί, θα μεταδοθεί, θα μολύνει ανθρώπους και θα προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε περίπου 15% των ασθενών. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να μη δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ξαφνικά ο ιός είναι λιγότερο παθογόνος».
Ασυμπτωματικότητα και θνητότητα
* Υπάρχουν δεδομένα για τα ποσοστά της ασυμπτωματικότητας και της θνητότητας;
«Η ασυμπτωματικότητα σε κάποιες περιοχές έχει αναδειχτεί στο 45%. Η πιθανότητα να νοσήσει και να πεθάνει ένας νέος άνθρωπος είναι μικρότερη από 1/1.000, ενώ γίνεται μεγαλύτερη από 1/10 στην περίπτωση των ασθενών του κορωνοϊού που είναι άνω των 80 ετών».
* Υπάρχουν νέα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα και τους "super-spreaders";
«Διάφορες μελέτες, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους και διαφορετικές ομάδες ασθενών, δείχνουν ότι ένα μικρό ποσοστό ασθενών είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο ποσοστό εξάπλωσης της νόσου. Το 20% των κρουσμάτων οδηγεί στο 80% της εξάπλωσης».
* Γνωρίζουμε μεμονωμένα χαρακτηριστικά που ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν τον βαθμό μολυσματικότητας;
«Δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι παράγοντες που καθορίζουν τη μεταδοτικότητα ανά άτομο ή πού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη τού ποιος μπορεί να είναι υπερμεταδότης. Είναι λογικό, όμως, ότι ένα πολύ μεταδοτικό άτομο είναι πιο πιθανό να εξαπλώσει τη μόλυνση σε ένα πλήθος (σε έναν γάμο, κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού γεγονότος) παρά σε μια μικρή ομάδα (εντός του νοικοκυριού τους)».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια