default-image

Τα ελληνικά σχέδια απέναντι στην αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου νότια της Κρήτης

Κρήτη
Τα ελληνικά σχέδια απέναντι στην αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου νότια της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πλωτό φράγμα» με ατού την Κρήτη

Στα ανοιχτά της Λιβύης και της Κρήτης “στέλνουν” προς τα τέλη της χρονιάς το νεοαποκτηθέν τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο “Κανουνί” τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την ίδια ώρα που ελληνικά δημοσιεύματα σκιαγραφούν ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από ελληνικής πλευράς.

Ένα σχέδιο που ουσιαστικά αποβλέπει στο να αποτρέψει μια τυχόν ακραία τουρκική πρόκληση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με ένα “πλωτό φράγμα”, με την εμπλοκή μεγάλου μέρους του ελληνικού στόλου και με σημαντική υποστήριξη από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Σαμπάχ”, μετά τη διαδικασία συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε λιμάνι της Μερσίνας, το νεοαποκτηθέν τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο “Κανουνί” αναμένεται προς τα τέλη του έτους να αναλάβει αποστολή στα ανοιχτά της Λιβύης και της Κρήτης.

«Η Τουρκία, αφότου ολοκληρώσει τις 50.000 τ. χλμ. τρισδιάστατες και 52.000 τ. χλμ. δισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο με τα ερευνητικά σκάφη “Ορούτς Ρέις” και “Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά”, καθώς και το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ”, θα στείλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο “Κανουνί” στη Λιβύη. Οι διαδικασίες συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του τρίτου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας, που παραλήφθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και ονομάστηκε “Κανουνί”, βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας.

Η ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων (MAPEG) για περιοχές ανοιχτά της Λιβύης και, όπως έγινε γνωστό, το σκάφος θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Λιβύη προς τα τέλη του έτους», αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι η Τουρκία εξετάζει και την κατασκευή αγωγού, προκειμένου να μεταφερθεί το φυσικό αέριο που πιθανόν να βρει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του ψευδοκράτους στην Ευρώπη.

Το ελληνικό σχέδιο για “πλωτό φράγμα”

Πώς σχεδιάζει να απαντήσει η ελληνική πλευρά στα σχέδια αποστολής του τουρκικού γεωτρύπανου μεταξύ Κρήτης και Λιβύης και γενικώς σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;

Με ένα “πλωτό φράγμα”, στο οποίο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου - αναλαμβάνοντας διαφορετικές αποστολές και πόστα - σχεδιάζει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, να αποτρέψει η Αθήνα το σοβαρό ενδεχόμενο πλέον η Τουρκία να προχωρήσει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι σε πρόκληση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μετά τα αιτήματα της TPAO για έρευνες υδρογονανθράκων νότια και ανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις πληροφορίες των “Νέων”, στο “Πεντάγωνο” έχουν καταρτιστεί πολλά σενάρια απόκρουσης μιας τέτοιας πρόκλησης.

Όλα τα σχέδια εξουδετέρωσης της τουρκικής απειλής έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή: τη δημιουργία ενός θαλάσσιου “τείχους” - και με αεροπορική υποστήριξη - στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου θα επιχειρήσει να εισβάλει ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Άμεσα δηλαδή θα σταλεί μια ελληνική φρεγάτα. Αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2018, όταν το τουρκικό ερευνητικό “Barbaros”, έπειτα από παράνομη Navtex, αποπειράθηκε να κάνει έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου. Έρευνα δεν έγινε ποτέ.

Αρμάδα 15 πλοίων

Στην περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει, έχει προβλεφθεί ενεργοποίηση και άλλων σεναρίων. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανόν να αξιοποιηθούν ως μια δύναμη ταχείας αντίδρασης τα 15 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ανάμεσά τους πυραυλάκατοι, φρεγάτες και κανονιοφόροι, που βρίσκονται εν πλω από το Βόρειο έως το Νότιο Αιγαίο για την επιτήρηση και αποτροπή μεταναστευτικών ροών. Όσα δε πλέουν εγγύτερα στο νότιο τμήμα των Δωδεκανήσων θα είναι αυτά που θα αναλάβουν ταχύτατα αποστολές ενίσχυσης του πλωτού φραγμού.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Το ατού της Κρήτης

Όλα τα σενάρια αντίδρασης περιλαμβάνουν την πλήρη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της Κρήτης, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στα σημεία που η Τουρκία θέλει να ερευνήσει. Οι επιτελείς το τελευταίο διάστημα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και στον Ναύσταθμο της Σούδας στέλνονται περιοδικά μονάδες (υποβρύχια, φρεγάτες, πυραυλάκατοι), ώστε να μπορούν να επέμβουν άμεσα όταν απαιτηθεί είτε νότια είτε ανατολικά της Κρήτης.

Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει ένα ακόμα επιχειρησιακό ατού που μπορεί να μειώσει κι άλλο τον χρόνο αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων: την προκεχωρημένη ναυτική βάση Κυριαμαδίου, στο ανατολικό άκρο του Λασιθίου. Ακόμα, χάρη στο ανάγλυφό της, η Κρήτη προσφέρει σε πολλά σημεία τη δυνατότητα “αγκίστρωσης” πυραυλακάτων, και ειδικά αυτών που διαθέτουν τα κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων επιφανείας Exocet Block III, με βεληνεκές 180 χλμ. Γενικά όμως η Κρήτη, εξαιτίας του μεγέθους της και του πλήθους λιμανιών και αεροδρομίων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα για πλοία και αεροσκάφη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News