Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: Στις 10 Ιουνίου οι υπογραφές

Κρήτη
Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: Στις 10 Ιουνίου οι υπογραφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διήμερη επίσκεψη, αύριο και μεθαύριο, του υπουργού Ενέργειας-Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη στην Κρήτη

Στο νησί μας θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, σε μια κάθοδο που έχει ενεργειακή και περιβαλλοντική ατζέντα.

Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο νησί μας, ο κ. Χατζηδάκης θα παρευρεθεί στις πανηγυρικές υπογραφές των συμβάσεων για το κομβικό έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ενώ θα κάνει αυτοψία στη Χρυσή, στο πλαίσιο των προετοιμασιών και της διαβούλευσης για τη θεσμοθέτηση ειδικού πλαισίου διαχείρισης και περιβαλλοντικής προστασίας της νήσου.

Το ειδικό σχέδιο προετοιμάζεται εδώ και πάνω από ένα δίμηνο, με τη στενή συνεργασία μεταξύ υπουργείου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Με την κάθοδο του υπουργού, ο οποίος αύριο θα επισκεφτεί τη Χρυσή και την επόμενη μέρα θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη, θα αποκρυσταλλωθούν οι τελικές λεπτομέρειες και το τελικό περίγραμμα του πλαισίου διαχείρισης για την πανέμορφη και ειδικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος νήσο νότια της Ιεράπετρας.

Μεθαύριο, παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη, θα δοθεί εδώ από το Ηράκλειο το εναρκτήριο λάκτισμα για το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, αφού θα “πέσουν” οι “τζίφρες” στις συμβάσεις των δύο διαγωνισμών που απαρτίζουν το κομβικής σημασίας έργο του μεγάλου καλωδίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό, λόγω ειδικών συγκυριών και πανδημίας του κορωνοϊού, η τελετή των υπογραφών να πραγματοποιηθεί με κάπως πρωτόγνωρο τρόπο, με τις αναδόχους εταιρείες που έχουν αναδειχτεί μέσα από τους διεθνείς διαγωνισμούς να “συμμετέχουν” μέσω τηλεδιάσκεψης από τις έδρες τους.

Το πρόγραμμα του Κ. Χατζηδάκη

Χθες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έδωσε στη δημοσιότητα το αναλυτικό πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του Κωστή Χατζηδάκη στο νησί μας.

Σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στις 12:00 μμ., στο Ηράκλειο Κρήτης θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανάμεσα στην «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, και τις ανάδοχες εταιρείες.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Στην εκδήλωση θα παραστούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020».

Η επίσκεψη του Κωστή Χατζηδάκη 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης, «την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης θα βρίσκεται στο Ηράκλειο και στο Λασίθι για προγραμματισμένες συναντήσεις και συσκέψεις, συνοδευόμενος από τη συντονίστρια Α.Δ. Κρήτης και Δασικής Πολιτικής του ΥΠ.ΕΝ. Μαρία Κοζυράκη.

Η διήμερη παραμονή του υπουργού στην Ανατολική Κρήτη αφορά κυρίως στα θέματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης της νήσου Χρυσής Ιεράπετρας, καθώς και της υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Ο υπουργός, με μικρή ομάδα στελεχών του ΥΠ.ΕΝ., θα φτάσει στο Ηράκλειο την προσεχή Τρίτη 9 Ιουνίου (σ.σ. αύριο), το πρωί (10:30 π.μ.) και θα μεταβεί με τη συντονίστρια στην Ιεράπετρα Λασιθίου.

Θα επισκεφτούν τη νήσο Χρυσή και, με τη συνοδεία των υπευθύνων της εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, θα ξεναγηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος στο νησί και θα λάβει γνώση των προβλημάτων που απειλούν με υποβάθμιση το περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής, καθώς και των ενεργειών που πρόκειται να θεσμοθετηθούν για την ανατροπή της δυσμενούς κατάστασης.

Την ίδια μέρα, ο κ. Χατζηδάκης θα επιστρέψει στο Ηράκλειο.

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου (σ.σ. μεθαύριο), θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, στο κεντρικό κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο, σύσκεψη παρουσία του υπουργού, με τους επικεφαλής των φορέων και οργανισμών που έχουν ως αρμοδιότητα την προστασία, διατήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη της νήσου Χρυσής.

Στην κλειστή συνάντηση θα συμμετέχουν, εκτός των εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Περιφέρεια, ο Δήμος Ιεράπετρας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η Κτηματική Υπηρεσία, καθώς και η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας. Θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες το Σχέδιο Διαχείρισης, καθώς και ενέργειες- δράσεις- έργα, τα οποία προγραμματίζονται να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν, με ιεράρχηση και οριστικό χρονοδιάγραμμα, μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών χρόνων.

 Από τη συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της ν. Χρυσής, καθώς και η συμφωνία και δέσμευση όλων των συναρμόδιων για το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που πρόκειται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Το μεσημέρι, ο υπουργός θα μεταβεί με τη συντονίστρια για να παραστεί στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Χατζηδάκης θα αναχωρήσει για την Αθήνα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News