Αυστηρό μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ. από την Κρήτη: «Η βεντέτα δεν είναι λεβεντιά - Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου»

Κρήτη
Αυστηρό μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ. από την Κρήτη: «Η βεντέτα δεν είναι λεβεντιά - Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μήνυμα των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Μιχάλη Καραμαλάκη, με φόντο και τα τελευταία συμβάντα στον Μυλοπόταμο

«Η βεντέτα δεν είναι λεβεντιά. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου... Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι νομίζουν ότι σε κάποιες περιοχές το κράτος δεν είναι παρόν»...

Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια, διά στόματος Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και ο Ηρακλειώτης αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, που τον συνόδευσε στην κάθοδό του εδώ στην Κρήτη, έστειλαν ένα αυστηρό μήνυμα για τα φαινόμενα βίας και ανομίας στο νησί μας, με φόντο βεβαίως τα διαδοχικά - τον τελευταίο καιρό - αιματηρά συμβάντα στην περιοχή του Μυλοποτάμου...

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε μάλιστα ότι θα κατέβει σύντομα ξανά στο νησί, για τα δύσκολα - όπως είπε - και συγκεκριμένα για να επισκεφτεί τις περιοχές του Μυλοποτάμου και της Μεσαράς, ενώ ζήτησε τη συνδρομή των θεσμικών φορέων αλλά και των ίδιων των τοπικών κοινωνιών για να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες πάταξης των φαινομένων βίας.

Κατά την επίσκεψή τους στο νησί μας, οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μιχάλης Καραμαλάκης είχαν μπαράζ επαφών τόσο με τους διοικητές των αστυνομικών υπηρεσιών, όσο και με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων της τοπικής ΕΛ.ΑΣ.

Οι συνδικαλιστές παρέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο σε επίπεδο υποστελέχωσης, όσο και σε επίπεδο έλλειψης εξοπλισμού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως έχει αποφασιστεί η ενίσχυση της αστυνόμευσης και πως θα γίνουν κινήσεις. Δε θέλησε πάντως να μπει σε... λεπτομέρειες.

Η επίσκεψη Χρυσοχοΐδη περιελάμβανε πολλές επαφές και συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και θεσμικούς φορείς, όπως ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και άλλοι δήμαρχοι. Για ένα συγκεκριμένο επιμέρους θέμα που τέθηκε από πλευράς Δήμου Ηρακλείου αναφορικά με τη μόνιμη λειτουργία της λαϊκής αγοράς της Νέας Αλικαρνασσού στο δημοτικό ακίνητο μπροστά στις φυλακές ο υπουργός δε θέλησε σε πρώτη φάση να ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφότου μελετήσει το ζήτημα...

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές της Κρήτης δεσμεύτηκαν κι αυτοί με τη σειρά τους ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηριχθούν οι προσπάθειες βελτίωσης της αστυνόμευσης στο νησί μας.

Βεβαίως, δεν έλειψαν και οι πολιτικές "βολές" από πλευράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η είδηση που βγήκε από την επίσκεψη του υπουργού στο Ηράκλειο και τη σύσκεψη που συγκάλεσε είναι ότι... θα επισκεφτεί ξανά την Κρήτη το επόμενο διάστημα», σχολίασε ο Χάρης Μαμουλάκης, ενώ ο Σωκράτης Βαρδάκης σημείωσε: «Ελπίζουμε στην επόμενη επίσκεψή σας, κύριε υπουργέ, να λάβουμε ουσιαστικότερες δεσμεύσεις για τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε».

Αποφασιστικό μήνυμα

Αναλυτικότερα, αυστηρό και αποφασιστικό μήνυμα σε ό,τι αφορά τα περιστατικά που παρατηρούνται σε περιοχές της Κρήτης και περιλαμβάνουν βία έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη, είχε επαφές με τους διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης, εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων και αυτοδιοικητικούς φορείς.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι όσοι μέσα από περιστατικά βίας δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι το κράτος δεν είναι παρόν κάνουν λάθος και πως η ελευθερία και η Δημοκρατία έχουν νόμους.

«Βρισκόμαστε εδώ διότι θέλουμε να στείλουμε μήνυμα που αφορά όλα εκείνα τα περιστατικά και τα φαινόμενα που αντιλαμβάνονται ορισμένοι σε κάποιες περιοχές ότι το κράτος δεν είναι παρόν. Κάνουν λάθος. Η Δημοκρατία έχει νόμους. Η ελευθερία έχει νόμους και οι νόμοι εφαρμόζονται και στο εξής με τον απόλυτα αυστηρό τρόπο, μέσα από την ανασύνταξη των επιχειρησιακών μας δυνάμεων, με σχέδια επιχειρησιακά τα οποία θα εφαρμοστούν προς κάθε κατεύθυνση», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συμπληρώνοντας ότι η νομιμότητα θα επιβληθεί και θα εφαρμοστεί για όλους.

«Ο ελληνικός λαός και ο λαός της Κρήτης έχουν ανάγκη από κοινωνική ειρήνη. Είναι φιλήσυχοι άνθρωποι. Θέλουν να δημιουργούν και να προκόβουν καθημερινά και να υπάρχει ασφάλεια. Την ασφάλεια αυτή καθορίζει και εξασφαλίζει η Ελληνική Αστυνομία, οι άνδρες και οι γυναίκες της και τα επιχειρησιακά της σχέδια», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί και πάλι την Κρήτη, προκειμένου όσα χθες ανακοίνωσε να δει ότι έγιναν πράξη στις περιοχές που εμφανίζουν αυτά τα φαινόμενα, και στις οποίες θα προστεθούν νέες αστυνομικές δυνάμεις και νέα επιχειρησιακά σχέδια.

«Θα είμαστε παρόντες μέχρι την οριστική εξάλειψη αυτών των φαινομένων. Όμως ταυτόχρονα απαιτείται και η συμβολή της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών αρχόντων και πολιτικών, έτσι ώστε να υπάρξει μια νέα αντίληψη στα πράγματα. Διότι δεν είναι λεβεντιά το να αλληλοσκοτωνόμαστε, δεν είναι λεβεντιά η βεντέτα. Όλα αυτά είναι αρρωστημένα πράγματα μιας άλλης εποχής. Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ένα μήνυμα αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών μας δυνάμεων. Θα εποπτεύσω εγώ προσωπικά και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τις επόμενες ημέρες την παρουσία και την προσθήκη των αστυνομικών δυνάμεων, την ανασύνταξη των σχεδίων και το τελικό αποτέλεσα», διευκρίνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Μέριμνα για την πυρόσβεση

Σε ό,τι αφορά την πυρόσβεση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι η Κρήτη φέτος διαθέτει δύο σημαντικά και αξιόπιστα εναέρια μέσα, ένα στα Χανιά και ένα στο Ηράκλειο, ενώ όπως σημείωσε προστέθηκαν και δυνάμεις σε ό,τι αφορά το προσωπικό.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι έχει ληφθεί μέριμνα και στο θέμα των οδικών ατυχημάτων, με την τοποθέτηση, μετά από απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., πενήντα αστυνομικών που έχουν αποσπαστεί από την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Αυτοί οι 50 αστυνομικοί, με καινούργια οχήματα, αστυνομεύουν τον ΒΟΑΚ, και έτσι δίνεται η δυνατότητα και στις τοπικές δυνάμεις να εποπτεύουν και να αστυνομεύουν και το εσωτερικό δίκτυο. Θα κρατήσουμε αυτές τις δυνάμεις και θα τις ενισχύσουμε περαιτέρω, και καλούμε τους πολίτες της Κρήτης την ώρα που βγαίνουν στον δρόμο να προσέχουν, διότι η ζωή είναι πολύτιμη», σημείωσε ο υπουργός.

Ζήτησαν ενισχύσεις στις τουριστικές περιοχές

Την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων στις τουριστικές περιοχές, αλλά και το αεροδρόμιο Ηρακλείου ζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλη Καραμαλάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, «στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης των υπηρεσιών που αστυνομεύουν τουριστικές περιοχές για το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν (Α.Τ. Αερολιμένα και Α.Τ. Χερσονήσου), ζητήσαμε την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό με τις τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις, την αντικατάσταση των "γερασμένων" οχημάτων του στόλου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου (ακόμα και μέσω leasing), την προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων, καθώς εντός του 2020 στην πλειοψηφία τους λήγουν και είναι ακατάλληλα για χρήση από τους αστυνομικούς, τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος τηλεπικοινωνιών, την τοποθέτηση καμερών στα οχήματα και στις στολές των αστυνομικών, και την απαλλαγή μας από πάρεργα μη αστυνομικής φύσεως (επιδόσεις εγγράφων, μέτρα σε γήπεδα κ.λπ.).

Τέλος, αναφερθήκαμε στην κατάρτιση ενός νέου, δικαιότερου για όλους, βαθμολογίου (ήδη με την ΠΟΑΣΥ βρίσκονται σε συζητήσεις), αλλά και την αναγνώριση επιτέλους του επαγγέλματος του αστυνομικού σαν επικίνδυνο.

Ο κ. υπουργός, αφού κατέγραψε τα προβλήματα, τόνισε ότι το θέμα του επιδόματος αλλά και του επικίνδυνου το χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας. Σχετικά με το βαθμολόγιο, τις επόμενες ημέρες θα λάβει τις τελικές προτάσεις της η ΠΟΑΣΥ και έκλεισε λέγοντας ότι έχει ωριμάσει ο καιρός η Αστυνομία να βγει επιτέλους εκτός αγωνιστικών χώρων, όπως εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. αρχηγός μάς ενημέρωσε ότι εντός του 2020 έχει εγκριθεί δαπάνη 77.000.000 ευρώ για προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής (αλεξίσφαιρα, ασύρματοι κ.λπ.), αλλά και η προμήθεια οχημάτων ακόμα και μέσω leasing. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι εξετάζεται νομοθετικό πλαίσιο ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την τοποθέτηση καμερών σε οχήματα και στολές των αστυνομικών.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι ανάλογα με τις αφίξεις των τουριστών θα υπάρξει και η σχετική ενίσχυση του Α.Τ. Αερολιμένα και Α.Τ. Χερσονήσου Ηρακλείου».

Ένωση Αστυνομικών Ρεθύμνου

Η κατάσταση στην περιοχή του Μυλοποτάμου κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Μιχάλης Καραμαλάκης με εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Ρεθύμνου.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναζήσουμε σκηνές του παρελθόντος, ούτε να ρισκάρουμε ζωές συναδέλφων μας!

Δυστυχώς, τα τελευταία επαναλαμβανόμενα αιματηρά γεγονότα στον Μυλοπόταμο, και όχι μόνο, επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες μας με τον χειρότερο τρόπο.

Ο κ. υπουργός, αφουγκραζόμενος την αγωνία μας και συμμεριζόμενος την τοποθέτηση της Ένωσής μας, δήλωσε απερίφραστα ότι: "ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να είναι ΥΠΕΡΑΝΩ του ΝΟΜΟΥ!". Επίσης, εξήγγειλε και δεσμεύτηκε για την άμεση ενίσχυση της Δ.Α. Ρεθύμνης με αστυνομικό προσωπικό, ώστε να επανδρωθούν κατάλληλα και αποτελεσματικότερα οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του Μυλοποτάμου Ρεθύμνης (ΤΑΕ και Α.Τ. Μυλοποτάμου), οι οποίες και ενδέχεται να συστεγαστούν.

Επιπλέον, ως προς την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου, μας διαβεβαίωσαν ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε σύντομα να εκδοθεί η οικοδομική άδεια», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Ρεθύμνου.

Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης

«Μετά τη συνεχή ανάδειξη από την Ένωσή μας των τελευταίων γεγονότων στον ορεινό Μυλοπόταμο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από το Ηράκλειο ανήγγειλε την άμεση ενίσχυση του ΤΑΕ Μυλοποτάμου, ενιαία έδρα με το Αστυνομικό Τμήμα Μυλοποτάμου, καθώς και νέο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης. Επίσης ένα χρόνιο αίτημα της Ένωσής μας για την τακτική και ενιαία εκπαίδευση όλων των ΤΑΕ υπογράφτηκε από τον αρχηγό κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη. Η εκπαίδευση θα γίνεται κάθε χρόνο από την ΕΚΑΜ Κρήτης.

Ο κ. υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί το άμεσο χρονικό διάστημα την περιοχή του Μυλοποτάμου, καθώς και της Μεσαράς.

Η Ένωσή μας επιτέλους μπορεί να εκφράσει τη μερική της ικανοποίηση γι' αυτά πού εξήγγειλε σήμερα (σ.σ. προχθές) ο κ. υπουργός από το Ηράκλειο, καθώς και ο κ. αρχηγός για την εκπαίδευση», σημειώνει η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης.

Στήριξη από την Περιφέρεια Κρήτης

Τη στήριξη της Περιφέρειας στα θέματα προστασίας της δημόσιας ασφαλείας στην Κρήτη εξέφρασε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στη συνεργασία και στο συνεχές ενδιαφέρον της Περιφέρειας στη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής, του προσωπικού και στην ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής.

Πρόεδρος ΠΕΔ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης ενημέρωσε τον υπουργό για τη γενικότερη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ έθεσε και ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ της Κρήτης την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα και υποβλήθηκαν προτάσεις από πλευράς του κ. Κουράκη, που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα αστυνόμευσης στην Κρήτη, θέματα πολιτικής προστασίας, στελέχωσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Κρήτη, καθώς επίσης και επιμέρους ζητήματα που αφορούν κάθε Δήμο του νησιού ξεχωριστά και έχουν να κάνουν με τη στέγαση υπηρεσιών, ίδρυση τοπικών κλιμακίων (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής κ.ά.).

Στο πλαίσιο της σαββατιάτικης σύσκεψης στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ενημέρωσε τον κ. Χρυσοχοΐδη για το θέμα που έχει προκύψει με τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Νέας Αλικαρνασσού στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές και ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει και θα απαντήσει το συντομότερο δυνατόν.

Στην ίδια σύσκεψη, ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης ενημέρωσε τον κ. Χρυσοχοΐδη για τα θέματα αστυνόμευσης και πυρόσβεσης που απασχολούν τον Δήμο, ενώ ζήτησε την περαιτέρω στήριξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News