Ηράκλειο - Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Τέχνες: Κάλεσμα για συμμετοχή και υπεράσπιση του κλάδου

Κρήτη
Ηράκλειο - Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Τέχνες: Κάλεσμα για συμμετοχή και υπεράσπιση του κλάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας προς τους συναδέλφους προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά υπερασπιζόμενοι τον κλάδο τους και το κοινό της πόλης.

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου δημιουργήθηκε στις αρχές Μαΐου 2020 ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών αναγγελιών για τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας από τον COVID-19.

Τα μέτρα αυτά, κρίθηκαν ανεπαρκή από μεγάλο μέρος των επαγγελματιών του κλάδου, γεγονός που καταδεικνύεται από τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες που αναδύθηκαν την ίδια περίοδο σε όλη τη χώρα. Βασικός στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων στους εργαζόμενους στις τέχνες στο Ηράκλειο Κρήτης.

Παράλληλα, και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: "η ενδυνάμωση της συνεργασίας αφενός ανάμεσα στα μέλη της και αφετέρου με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης Α ́ και Β ́ βαθμού με σκοπό την συνδιαμόρφωση ενός δυναμικού και σύγχρονου πολιτιστικού τοπίου στην πόλη μας. Η Πρωτοβουλία συμμετέχει στους έως τώρα πανελλαδικούς συντονισμούς των αντίστοιχων πρωτοβουλιών, στηρίζει τις δράσεις και τα αιτήματα των κλαδικών σωματείων που θεσμικά εκπροσωπούν τα μέλη της και απευθύνεται σε οποιονδήποτε ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη.

Αρχικά, η Πρωτοβουλία συμμετείχε στην πρώτη πανελλαδική ημέρα δράσης των ανάλογων Πρωτοβουλιών και των Σωματείων ανά την Ελλάδα, με δράση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας στις 7/5/2020. Στο τέλος της δράσης αυτής και μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης, 5μελής διακλαδική επιτροπή συναντήθηκε με τους Σ. Αρναουτάκη (Περιφερειάρχη), Κ. Φασουλάκη (Εντεταλμένο Σύμβουλο για τον Πολιτισμό και τον Απόδημο Ελληνισμό), Α. Πλεύρη (Αντιδήμαρχο Πολιτισμού). Στη συνάντηση αυτή παρέδωσε γραπτά τα επίσημα αιτήματα των καλλιτεχνικών σωματείων και της Κίνησης Support Art Workers, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί έως τότε, εν αναμονή των επικείμενων Συναντήσεων των μελών της Πρωτοβουλίας για την συγκρότηση τοπικών αιτημάτων.

Στη συνέχεια, η Πρωτοβουλία πραγματοποίησε δύο Συναντήσεις (στις 17 & στις 31/5/2020) στο Κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”, το οποίο τής παραχωρήθηκε με επίσημη άδεια από τον Δήμο Ηρακλείου και κατά τη διάρκεια των οποίων τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω πανδημίας. Στις Συναντήσεις αυτές, παραβρέθηκε πλήθος εργαζομένων από όλους τους κλάδους των τεχνών που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο (μουσικοί, χορευτές, χορογράφοι, τραγουδιστές, εικαστικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, λογοτέχνες, σεναριογράφοι, τεχνικοί ήχου και φωτισμού, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, συνθέτες, στιχουργοί, κουκλοπαίκτες, υπεύθυνοι παραγωγής, επικοινωνίας & διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιστορικοί/κριτικοί τέχνης και κινηματογράφου, θεατροπαιδαγωγοί, μουσειοπαιδαγωγοί, κ.ά.).

Από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές πως οι προβληματισμοί και οι προτάσεις σε τοπικό επίπεδο, σχετίζονται κυρίως με την άμεση και διαρκή στήριξη των εργαζομένων του Ηρακλείου και με την ύπαρξη απόλυτης διαφάνειας στα κριτήρια επιλογής και διάθεσης των κονδυλίων για τον Πολιτισμό.

Έπειτα από μια σειρά τοποθετήσεων, δημιουργήθηκαν επιμέρους ομάδες εργασίας, οι οποίες δούλεψαν πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις που ψηφίστηκαν από το σύνολο των συμμετεχόντων (128 στην 1η & 143 στην 2η Συνάντηση). Από τις Συναντήσεις αυτές προέκυψαν τα πρώτα άμεσα αιτήματα της Πρωτοβουλίας τα οποία υπερψηφίστηκαν, πρωτοκολλήθηκαν και κατατέθηκαν, από ψηφισμένη διακλαδική επιτροπή, στον Δήμο Ηρακλείου- Αντιδημαρχία Πολιτισμού, καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Η Επιτροπή θα προχωρήσει τις αμέσως επόμενες μέρες σε κατάθεση αυτών και στους υπόλοιπους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού Ηρακλείου.

Παρακάτω ακολουθούν οι 5 ψηφισθείσες εισηγήσεις, ενώ η Πρωτοβουλία συνεχίζει τις εργασίες της για την περαιτέρω επεξεργασία αυτών, αλλά και την σύνταξη νέων:

  1. Σύσταση επιτροπής επαγγελματιών καλλιτεχνών από όλους τους κλάδους, η οποία θα παρίσταται ή/και θα συμβουλεύει σχετικά με τις διαδικασίες και τις δημόσιες δαπάνες για τον πολιτισμό σε Δήμο και Περιφέρεια εγγυώμενη την τήρηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών και της διαφάνειας αυτών.
  2. Δωρεάν παραχώρηση δημοσίων χώρων πολιτιστικής δραστηριότητας (δημοτικών χώρων καθώς και αυτών που εποπτεύονται από τα ΝΠΙΔ των ΟΤΑ), χρηματοδότηση ιδιωτικών (θέατρα, σινεμά, συναυλιακοί χώροι κτλ) με σκοπό την δωρεάν παραχώρησή τους σε τοπικές ομάδες καλλιτεχνών και άμεση εξόφληση όλων των οφειλών δεδουλευμένων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, φυσικών προσώπων και εταιρειών.
  3. Ένα πραγματικά Περιφερειακό ΔΗΠΕΘΕ με επέκταση των δραστηριοτήτων του πέραν της έδρας του και παραγωγή αυτών και στο Ηράκλειο Κρήτης.
  4. Δημιουργία δια-καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, σύμφωνα με το μοντέλο του Εικαστικού Επιμελητηρίου.
  5. Πραγματοποίηση καλοκαιρινού δια-καλλιτεχνικού φεστιβάλ - «Σύγχρονοι Καλλιτεχνικοί Διάλογοι» με στόχο την άμεση οικονομική στήριξη των εργαζομένων, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου θα αναλάβει η Πρωτοβουλία.

Την κατάθεση των αιτημάτων ακολούθησε πρόσκληση για συνάντηση με τα μέλη της διακλαδικής επιτροπής από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πλεύρη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9/6/2020 στις 12.00 στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε πως μέχρι σήμερα (6/6/2020) δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση από κανέναν τοπικό φορέα αυτοδιοίκησης για οποιονδήποτε σχεδιασμό στον τομέα του Πολιτισμού ούτε για το καλοκαίρι που ήδη διανύουμε αλλά ούτε και για τον χειμώνα που έρχεται. Δείχνοντας καλή πίστη περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις καταθέτοντας τα αιτήματα και τις προτάσεις μας και παραμένοντας ταυτόχρονα σε εγρήγορση, σχεδιάζοντας τις επόμενες Συναντήσεις της Πρωτοβουλίας.

Η Πρωτοβουλία παραμένει ανοιχτή προς οποιονδήποτε συνάδελφο θέλει να συμμετάσχει, να ενημερωθεί ή να δράσει μαζί μας. Οι ανακοινώσεις της και τα δελτία τύπου δημοσιεύονται τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στο Facebook group “ Support Art Workers Heraklion”.

Επίσης, για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί στο [email protected]

Τώρα περισσότερο από ποτέ καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά υπερασπιζόμενοι τον κλάδο τους και το κοινό της πόλης να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά μας και τις δράσεις μας.

 Με σεβασμό κι ευγένεια προς την ΤΕΧΝΗ, την ΚΟΙΝΩΝΙΑ, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ αλλά και ο ένας προς τον άλλο, συνεχίζουμε δυναμικά κι ακάθεκτα ΜΑΖΙ!

ΥΓ. Το σύνολο των ψηφισμένων αιτημάτων με τις προτάσεις υλοποίησης που τα συνοδεύουν όπως αυτά κατατέθηκαν στον Δήμο Ηρακλείου, είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όποιον τα ζητήσει και θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες στην σελίδα και το group (fb) της Πρωτοβουλίας".

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News